Click to set custom HTML

9b70a54bbd18f19f6df82f7142f09cd3.jpg | |
File Size: | 69 kb |
File Type: | jpg |
![]()
|
![]()
|
ΑΠΟ ΜΚΡΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄
Η δράση Teachers4Europe ,στην οποία συμμετείχε φέτος το τμήμα Γ 2 του 21ου Δ.Σ. Λάρισας, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ Γκιούρη Αφροδίτη, αποτελεί εκπαιδευτική δράση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων , με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και αφορά εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το σχολείο είναι φορέας όχι μόνο γνώσεων, αλλά και πολιτισμού.
Είναι και δημιουργός ταυτοτήτων μέσα από τις δράσεις στις οποίες εμπλέκονται δάσκαλοι και μαθητές. Κινούμενοι μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών μας, δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στο μάθημά μας. Επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε την Ευρωπαϊκή Ιδέα και να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες της στους μικρούς –σήμερα- μαθητές, αλλά αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες μια και οι επιταγές των καιρών και οι κοινωνικές συνθήκες μας προτρέπουν να εναρμονιστούμε και να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο ανήκουμε.
Επιδιώξαμε να δώσουμε έμφαση σε δράσεις που βοηθούν τους μαθητές να γίνουν ευέλικτοι και να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό τις νέες τεχνολογίες.
Να μπορούν να αποκομίζουν γνώσεις από όπου κι αν τους παρέχονται.
Εισάγοντας στην τάξη εναλλακτικές παιδαγωγικές τεχνικές αφενός στοχεύσαμε στην παροχή γνώσης επί ευρωπαϊκών θεμάτων και αφετέρου στην ενίσχυση της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της συλλογικότητας.
ΕΥΡΩΠΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
"Παίζω, παίζεις, παίζει... Παιχνίδια του χθες για παιδιά του σήμερα στον ευρωπαϊκό κύκλο"
[title]« Μια φορά κι έναν καιρό, ταξιδάκι ξεκινώ »
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Ελένη Κατσιάβου
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Περίληψη
Η παρούσα εργασία αφορά το πρόγραμμα « Μια φορά κι έναν καιρό, ταξιδάκι ξεκινώ», που υλοποιήθηκε στο 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης κατά το σχολικό έτος 2016-2017, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4europe. Στόχος του εν λόγω προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τα νήπια την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από κάτι πολύ οικείο για την ηλικία τους, το παραμύθι. Αξιοποιήθηκαν λαϊκά και παραδοσιακά παραμύθια των χωρών κι αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που κάλυπταν όλες τις μαθησιακές περιοχές του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων για το νηπιαγωγείο (Δ.Ε.Π.Π.Σ.). Έτσι, δόθηκαν στα νήπια ευκαιρίες να εξοικειωθούν με τις αξίες και τα σύμβολα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να γνωρίσουν ανθρώπους, αξιοθέατα, σημαίες, μουσικές, έθιμα και παραδόσεις κάποιων ευρωπαϊκών χωρών. Οι δραστηριότητες είχαν διαθεματικό χαρακτήρα και υλοποιήθηκαν βάσει της ομαδοσυνεργατικής και βιωματικής μεθόδου. Αξιοποιήθηκαν τεχνικές της δραματικής τέχνης, το παιχνίδι καθώς και η γονεϊκή εμπλοκή. Το ταξίδι περιλάμβανε ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, παιχνίδια, προβολή βίντεο, δημιουργία αφισών, παραμυθιών κι αυτοσχέδιων επιτραπέζιων παιχνιδιών, και πολλές δράσεις με τη συμμετοχή των γονέων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του στους γονείς των παιδιών σε συνδυασμό με μια ενημερωτική εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έγινε σε συνεργασία με το παράρτημα Europe direct της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τέλος, στάθηκε η αφορμή για το θέμα της καλοκαιρινής εκδήλωσης του νηπιαγωγείου μας.
- Σκοπός Προγράμματος
- Επιμέρους στόχοι:
των νηπίων, αλλά και τον γνωστικό τομέα που θέλαμε να ενισχύσουμε κάθε φορά.
Προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε δραστηριότητες με στόχους που να ανταποκρίνονται σε όλες τις μαθησιακές περιοχές του Δ.Ε.Π.Π.Σ για το νηπιαγωγείο. Αναλυτικότερα:
2.1 Παιδί και Γλώσσα
Αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που είχαν ως στόχο να ενθαρρύνουν τα νήπια
- να αφηγούνται
- να περιγράφουν
- να συμμετέχουν σε συζητήσεις
- να εμπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο
- να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές εκδοχές γραπτού λόγου (ταξιδιωτικά φυλλάδια, αφίσες, καρτ ποστάλ, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες) και να παίρνουν πληροφορίες από αυτές.
- να εξοικειωθούν με τη δημιουργία δικών τους αφισών και φυλλαδίων
- να ενθαρρύνονται να γράφουν όπως μπορούν
- να ακούσουν και να μάθουν λέξεις ξένων γλωσσών
Αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που είχαν ως στόχο να δώσουν στα νήπια ευκαιρίες
- να παρατηρούν, να περιγράφουν και να συγκρίνουν με βάση κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο
- να μετρούν και να συγκρίνουν ( π.χ την απόσταση μεταξύ δύο χωρών ή το μέγεθός τους)
- να περιγράφουν σχέσεις και διαδικασίες (π.χ. αξιοποιώντας τα κέρματα ή τα χαρτονομίσματα του ευρώ)
- να εξοικειωθούν με τα σύμβολα των αριθμών
Αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που είχαν ως στόχο να δώσουν στα νήπια ευκαιρίες
- να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας
- να κατανοούν την αξία της συνεργασίας και της από κοινού αποκάλυψης
- να γνωρίσουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και σύμβολα άλλων χωρών
- να διαβάζουν απλά σύμβολα, όπως χάρτες και να προσανατολίζονται στο χώρο
- να εξοικειωθούν με την παρατήρηση και της συλλογή στοιχείων από διαφορετικές πηγές (εικόνες, φωτογραφίες, πληροφορίες)
- να διευρύνουν τις γνώσεις τους για άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς
2.4 Παιδί και Δημιουργία κι Έκφραση
Αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που είχαν ως στόχο να δώσουν στα νήπια ευκαιρίες
- να πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά
- να εξοικειωθούν με διάφορες τέχνες ( ζωγραφική, γλυπτική, μουσική) φτιάχνοντας τα δικά τους δημιουργήματα
- να κάνουν διάφορες κατασκευές
- να εκφραστούν μέσα από τεχνικές της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση
- να αναπτύξουν τη κινητικότητά τους και τη σωματική τους δραστηριότητα
- να εξοικειωθούν με μουσικά ακούσματα άλλων χωρών
Αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που είχαν ως στόχο να δώσουν στα νήπια ευκαιρίες
- να αξιοποιούν έναν Η/Υ για αναζήτηση πληροφοριών
- να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα παιγνιώδη λογισμικά για την ηλικία τους
- να γνωρίσουν το λογισμικό google earth
- Αναλυτική Παρουσίαση Δραστηριοτήτων:
Δραστηριότητα 1η - Ιδεοθύελλα
Σε χαρτόνι έχουμε κολλήσει το χάρτη της Ευρώπης και ζητάμε από τα νήπια να μας πουν τι γνωρίζουν γι’αυτή. Προσπαθούμε με τον τρόπο αυτό να ανιχνεύσουμε τις υπάρχουσες γνώσεις των νηπίων για την Ευρώπη. Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους και καταθέτουν όσα ξέρουν. Έτσι, δημιουργείται ένα ιστόγραμμα.
Δραστηριότητα 2η - Ο μύθος της Ευρώπης
Διαβάζουμε στα νήπια το μύθο για την αρπαγή της Ευρώπης. Τα παιδιά ζωγραφίζουν το μύθο και στη συνέχεια τον δραματοποιούν.
Δραστηριότητα 3η - Η Ευρώπη στη τέχνη
Παρουσιάζουμε στα νήπια εικόνες που απεικονίζουν πίνακες ζωγραφικής, ψηφιδωτά και γλυπτά βασισμένα στο συγκεκριμένο μύθο. Τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους γλυπτά με πηλό.
Δραστηριότητα 4η - Ευρώπη και Δίας
Με αφορμή το μύθο παίζουμε ένα παιχνίδι ρόλων, όπου αυτοσχεδιάζουν αναφορικά με το τι μπορεί να λένε η Ευρώπη κι ο Δίας όταν συναντιούνται. Ακολουθεί σχετικό φύλλο εργασίας, τύπου κόμικ, όπου τα νήπια με αναδυόμενη γραφή συμπληρώνουν το διάλογο μεταξύ των δύο ηρώων.
Δραστηριότητα 5η - Επέκταση του μύθου
Ο μύθος ενθουσίασε τα παιδιά και κάποια ανέφεραν το Μινώταυρο με αφορμή το Μίνωα, το γιο της Ευρώπης, έτσι διαβάσαμε το μύθο του Θησέα με το Μινώταυρο και παρακολουθήσαμε σχετικό κόμικ στο διαδίκτυο.
Δραστηριότητα 6η - Γεωγραφικός προσδιορισμός Ευρώπης
Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε γεωγραφικά την Ευρώπη στο χάρτη, στην υδρόγειο σφαίρα και με τη βοήθεια του google earth. Εντοπίσαμε τη χώρα μας στην Ευρώπη όλοι μαζί και στη συνέχεια ο καθένας μόνος του σε σχετικό φύλλο εργασίας.
Δραστηριότητα 7η - Η συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Με όσο το δυνατό απλά λόγια εξηγούμε στα παιδιά πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι στόχο είχε η δημιουργία της. Τα παιδιά μέσα από την τεχνική των δυναμικών εικόνων σε ζευγάρια φτιάχνουν εικόνες σχετικές με τα άτομα που έκαναν τη συμφωνία αυτή.
Δραστηριότητα 8η - Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παρατηρούμε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαθαίνουμε τι συμβολίζει. Φτιάχνει ο καθένας κατασκευή – κολάζ με τη σημαία. Επίσης, κάθε παιδί ανέλαβε να παρατηρήσει στις καθημερινές του διαδρομές που συναντά τη συγκεκριμένη σημαία. Τα παιδιά ανέφεραν ότι τη βλέπουν σε πινακίδες αυτοκινήτων, σε σχολεία, έξω από το γήπεδο μπάσκετ, στο κτίριο του ΟΤΕ, έξω από το δημαρχείο της πόλης κ.τ.λ.
Δραστηριότητα 9η - Πώς θα φτιάχναμε εμείς τη σημαία της Ε.Ε.
Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν πώς θα έφτιαχναν τα ίδια τη σημαία της Ε.Ε. αν τους το ζητούσε κάποιος. Τα παιδιά σε ομάδες συνεργάζονται και φτιάχνουν 3 διαφορετικές εκδοχές . Παρουσιάζουν τη σημαία τους στην ολομέλεια κι εξηγούν τι συμβολίζει. Η πρώτη ομάδα έχει φτιάξει μια σημαία σε σχήμα καρδιάς κι αναφέρει πως συμβολίζει τη χαρά και την αγάπη στην Ευρώπη. Η δεύτερη ομάδα την έχει κάνει σε σχήμα κύκλου με χρώματα που θυμίζουν τη γη κι αναφέρει πως συμβολίζει την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον που θέλουν να κυριαρχεί στην Ευρώπη. Η τρίτη ομάδα την έκανε σαν ένα λουλούδι που στο κέντρο υπήρχε ένας κόκκινος κύκλος και γύρω από αυτόν κίτρινα αστέρια κι ανέφερε πως το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τους νεκρούς των πολέμων και τα αστέρια την ειρήνη.
Δραστηριότητα 10η - Το νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παρατηρούμε εικόνες με τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα του ευρώ. Εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές τόσο ανάμεσα στο ευρώ που κυκλοφορεί στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Θυμόμαστε το μύθο για την αρπαγή της Ευρώπης, που απεικονίζεται στο κέρμα των 2 ευρώ. Κάνουμε φύλλο εργασίας σχετικό με το ευρώ και παίζουμε παιχνίδι μνήμης με τα κέρματα του ευρώ.
Δραστηριότητα 11η - Το δικό μας κέρμα του 1 και 2 ευρώ
Ζητήσαμε από τα νήπια να φιλοτεχνήσουν το δικό τους κέρμα είτε του 1 είτε των 2 ευρώ. Τα παιδιά επιλέγουν εικόνες από τη μυθολογία, τη φύση και την καθημερινότητά τους και φτιάχνουν τα δικά τους κέρματα από χαρτόνι.
Δραστηριότητα 12η - Τα αστέρια της Ευρώπης
Διαβάζουμε το παραμύθι του Θοδωρή Παπαϊωάννου σε εκδόσεις της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα. Σε ομάδες το εικονογραφούμε. Φτιάχνουμε μια κούκλα – Ευρώπη.
Δραστηριότητα 13η - Τα δικά μας ευρωπαϊκά αστέρια
Με αφορμή την προηγούμενη δραστηριότητα, φτιάχνουμε τη δική μας ευρωπαϊκή σημαία γράφοντας στα αστέρια τις αξίες που θα θέλαμε να συμβολίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δραστηριότητα 14η - 11 Φεβρουαρίου / Ευρωπαϊκή Ημέρα 112
Με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα γνωρίζουμε τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 και το λόγο, αλλά και τον τρόπο που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Δημιουργούμε μια ενημερωτική αφίσα όλοι μαζί, την οποία κολλάμε στον εξωτερικό χώρο του νηπιαγωγείου μας, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των συστεγαζόμενων σχολείων. Παράλληλα, κάθε παιδί παίρνει κι ένα ατομικό ενημερωτικό φυλλάδιο, ώστε να ενημερώσει τους γονείς του στο σπίτι.
Δραστηριότητα 15η - Ο μύθος του Αρλεκίνου
Με αφορμή τις Αποκριές υλοποιούμε στη τάξη βιωματική δράση με συμμετοχή γονέων. Μέσα από ένα θεατρικό εργαστήρι, ταξιδεύουμε στη Βενετία για να γνωρίσουμε το συγκεκριμένο μύθο. Η δράση ολοκληρώνεται με ένα εργαστήρι κατασκευής βενετσιάνικης μάσκας.
Δραστηριότητα 16η - Ο Αντόνιο μας ξεναγεί στην Ιταλία
Αξιοποιώντας τον Αντόνιο, μια γαντόκουκλα γνωρίζουμε τα αξιοθέατα και στοιχεία από τον πολιτισμό(σημαία, εθνικός ύμνος, μουσική κ.τ.λ) της Ιταλίας. Δημιουργούμε μια ομαδική αφίσα για τη χώρα αυτή.
Δραστηριότητα 17η - Ο κυρ λαγός του Πάσχα
Ταξιδεύουμε στη Γερμανία και γνωρίζουμε την ιστορία του κυρ λαγού του Πάσχα. Το νηπιαγωγείο μας επισκέπτεται μαμά νηπίου, η οποία έχει ταξιδέψει στη συγκεκριμένη χώρα για τον εορτασμό του Πάσχα και μας μιλάει για τα Γερμανικά έθιμα. Διακοσμούμε αβγά και στολίζουμε με αυτά ένα μικρό δεντράκι στο σχολείο μας. Η μαμά στη συνέχεια κρύβει στην αυλή του σχολείου αβγά και παίζουμε το κυνήγι του πασχαλινού αβγού, όπως κάνουν και τα παιδιά στη Γερμανία ανήμερα του Πάσχα.
Δραστηριότητα 18η - Η Γκρέτελ μας ξεναγεί στη Γερμανία
Η Γκρέτελ (γαντόκουκλα) μας φέρνει πληροφορίες και εικόνες από τη χώρα της και φτιάχνουμε την αφίσα της συγκεκριμένης χώρας.
Δραστηριότητα 19η - Το αγόρι που ήθελε κι άλλο τυρί
Ο Κις, μια γαντόκουκλα από την Ολλανδία μας επισκέπτεται και μας διηγείται την ιστορία του. Τα παιδιά τον «ανακρίνουν» και τον ρωτούν πληροφορίες για τη χώρα του. Αυτός τους απαντά και τους βοηθά να αναζητήσουν εικόνες στο διαδίκτυο για τη χώρα του. Τα παιδιά με τις εικόνες που βρίσκουν φτιάχνουν την αφίσα της Ολλανδίας.
Δραστηριότητα 20η - Μια ολλανδική τουλίπα για την Πρωτομαγιά
Με αφορμή το ταξίδι μας στην Ολλανδία τη χώρα της τουλίπας και σε συνδυασμό με την πρωτομαγιά κατασκευάζουμε τουλίπες για τη διακόσμηση της τάξης μας.
Δραστηριότητα 21η - Ο γάμος της βατραχίνας
Επόμενη στάση η Αυστρία, όπου γνωρίζουμε την ιστορία της βατραχίνας Καταρίνα. Δραματοποιούμε τη συγκεκριμένη ιστορία και κατασκευάζουμε τη Καταρίνα με ποτήρι.
Δραστηριότητα 22η - Η Χίλντα μας ξεναγεί στην Αυστρία
Η φίλη της Ευρώπης, η Χίλντα (γαντόκουκλα)μας ξεναγεί στη χώρα της και μας γνωρίζει αξιοθέατα και τον πολιτισμό της. Δημιουργούμε με τη βοήθειά της την αφίσα της Αυστρίας.
Δραστηριότητα 23η - 9 Μαΐου/ Ημέρα Ευρώπης
Μας επισκέπτεται μαμά νηπίου, η οποία έχει ταξιδέψει στη Μεγάλη Βρετανία και μας μιλάει για το ταξίδι της. Τα παιδιά της κάνουν ερωτήσεις κι αυτή απαντά. Μας βοηθάει να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό αγγλικό τράιφλ με σοκολάτα λόγω της μέρας.
Δραστηριότητα 24η – Ο Τζον μας αναθέτει μια αποστολή
Ο Τζον, φίλος της Ευρώπης από τη Μ. Βρετανία, χωρίζει τα παιδιά σε 2 ομάδες. Στην πρώτη αναθέτει να φτιάξει ένα κόκκινο αγγλικό λεωφορείο και στη δεύτερη δίνει υλικό για να φτιάξει την αφίσα της Μ. Βρετανίας.
Δραστηριότητα 25η - Ας περάσουμε απέναντι στην Ιρλανδία
Διαβάζουμε ένα λαϊκό Ιρλανδικό παραμύθι με τίτλο «Οι 3 συμβουλές» και το εικονογραφούμε.
Δραστηριότητα 26η - Ο Χουάν μας γνωρίζει την Ισπανία
Ο Χουάν (γαντόκουκλα) επισκέπτεται το νηπιαγωγείο μας και μας φέρνει φωτογραφίες από τη χώρα του. Τις αξιοποιούμε για να φτιάξουμε την αφίσα της Ισπανίας. Μας μιλάει για την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα και παρακολουθούμε στο διαδίκτυο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.
Δραστηριότητα 27η - Μπαρτσελόνα – Φλαμένγκο σημειώσατε Χ
Τα παιδιά εκφράζουν την επιθυμία να φτιάξουμε μια κατασκευή σχετική με την Ισπανία. Οι απόψεις διίστανται, έτσι, τα αγόρια φτιάχνουν κονκάρδα με το σήμα της Μπαρτσελόνα,
ενώ τα κορίτσια φτιάχνουν βεντάλιες. Όλοι μαζί χορεύουμε φλαμένγκο!
Δραστηριότητα 28η - Τελευταία στάση στη Γαλλία
Διαβάζουμε το λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι «Η σφυρίχτρα» και δίνουμε τη δική μας συνέχεια στο παραμύθι. Η Ζορζέτ (γαντόκουκλα) μας ξεναγεί στη χώρα του τη Γαλλία και μας φέρνει φωτογραφικό υλικό για την αφίσα μας.
Δραστηριότητα 29η – Eurodisney ερχόμαστε!!!
Μέσα από το διαδίκτυο ταξιδεύουμε στην αγαπημένη μικρών και μεγάλων Eurodisney και συναντάμε τους αγαπημένους μας ήρωες, οι οποίοι μας ξεναγούν στο σπίτι τους.
Δραστηριότητα 30η - Επιστροφή στην Ελλάδα
Η Ευρώπη μας υποδέχεται στην Ελλάδα και μας διαβάζει το λαϊκό παραμύθι «το χρυσόψαρο». Φτιάχνουμε κατασκευή το χρυσόψαρο για τη διακόσμηση της τάξης.
Δραστηριότητα 31η - Σπίτι μου σπιτάκι μου
Για κάθε άνθρωπο η χώρα του είναι η ομορφότερη, έτσι κι εμείς φτιάχνουμε την αφίσα με τις ομορφιές της πατρίδας μας.
Δραστηριότητα 32η - Δημιουργία παραμυθιού
Όλοι μαζί δημιουργούμε το δικό μας παραμύθι με αφορμή τις εμπειρίες μας από το ταξίδι στην Ευρώπη.
Δραστηριότητα 33 η - Δημιουργία ταξιδιωτικού φυλλαδίου
Τα νήπια δούλεψαν ομαδικά και με τη βοήθεια της νηπιαγωγού έφτιαξαν ένα ταξιδιωτικό φυλλάδιο για χώρες της Ευρώπης
Δραστηριότητα 34η - Έκθεση σουβενίρ
Τα παιδιά φέρνουν στο σχολείο σουβενίρ που έχουν στα σπίτια τους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνουμε μια μικρή έκθεση
Δραστηριότητα 35η - Ταξιδάκι θα σας πάμε στην Ευρώπη που αγαπάμε
Δημιουργήσαμε το δικό μας τραγούδι το οποίο αποτέλεσε κι έναυσμα για τη καλοκαιρινή μας γιορτή
Δραστηριότητα 36 η - Παρουσίαση του προγράμματος
Η παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς έγινε σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το παράρτημα Europe direct της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση με τις ατομικές και ομαδικές δημιουργίες των νηπίων. Στο τέλος της εκδήλωσης τα νήπια παίρνουν το υλικό που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και μια «βαλίτσα- κατασκευή» με τις εργασίες που έκαναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος
Δραστηριότητα 37 η - Καλοκαιρινή γιορτή
Η Ευρώπη ( κούκλα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος) μας καλεί να της κάνουμε παρέα σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Την ακολουθούμε σε ένα ταξίδι γεμάτο παιχνίδι, εκπλήξεις, μουσική και χορό.
- Μεθοδολογία Προγράμματος
A’ Φάση : Διερεύνηση πρότερων γνώσεων – Σχεδιασμός δράσεων
Β’ Φάση : Υλοποίηση δράσεων
Γ’ Φάση : Ολοκλήρωση προγράμματος - Αξιολόγηση – Παρουσίαση
Οι δραστηριότητες βασίστηκαν στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης καθώς και στο μοντέλο της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης. Αξιοποιήθηκε το παιχνίδι και διάφορες τεχνικές της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα αξιοποιήθηκε το κουκλοθέατρο ως μέσο για να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των νηπίων για συμμετοχή στις δράσεις.
- Η εμπλοκή των μαθητών:
Τα παιδιά συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις του προγράμματος με μεγάλη χαρά. Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον τους ήταν έντονο, αν και σα θέμα η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Κατά τη διάρκεια διερεύνησης των πρότερων γνώσεών τους για την Ευρώπη, μας εντυπωσίασαν τα σχόλια τους, τα οποία είχαν να κάνουν περισσότερο με τις γνώσεις τους από τα Μ.Μ.Ε και ιδιαίτερα από την τηλεόραση. Τους εντυπωσίαζαν ιδιαίτερα τα κτίρια ορόσημα κάθε χώρας – μέλους της Ε.Ε, οι σημαίες των χωρών, τα φαγητά κι απολάμβαναν τις δράσεις που κάναμε σε συνεργασία με τους γονείς τους. Πολλές φορές μας έδιναν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες αξιοποιούνταν ως προέκταση των σχεδιασμένων δραστηριοτήτων. Συχνά οι ιδέες αυτές ήταν αφορμή για επαναπροσδιορισμό των στόχων μας κι ανατροφοδότηση των δράσεων. Μέσα από τη μεταξύ τους συνεργασία, υπήρχε εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και δημιουργία ομαδικών εργασιών. Επίσης, τα νήπια καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος δημιούργησαν τη «Γωνιά της Ε.Ε.» στη τάξη, την οποία εμπλούτιζαν με εποπτικό υλικό, κατασκευές, παιχνίδια και άλλες δημιουργίες που έφτιαχναν μόνα τους ή σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό.
- Αξιολόγηση Προγράμματος
εκπαιδευτικό – γονείς, από την οποία κερδίσαμε γνώση, συνεργασία, ανταλλαγή ιδεών και ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Τα παιδιά απόλαυσαν αυτό το ταξίδι και αυτή ήταν η ουσία και η αξία του προγράμματος. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος τους δόθηκε ένα φύλλο αξιολόγησης κατάλληλο για την ηλικία τους, το οποίο είχε δημιουργηθεί από την εκπαιδευτικό με στόχο να αξιολογήσουν τα ίδια τα νήπια τη συγκεκριμένη δράση. Από την ανάλυση του φύλλου αξιολόγησης διαπιστώθηκε πως στην πλειοψηφία των νηπίων άρεσαν πολύ οι δράσεις που υλοποιήθηκαν και όσα έμαθαν για την Ευρώπη. Επίσης, αξιοποίησαν το υλικό που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο νηπιαγωγείο μας και συνέχιζαν να εμπλουτίζουν τη «Γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η εκπαιδευτικός αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος στη τάξη, αλλά και γνώσεις μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και την ανατροφοδότηση από τη συνεργασία της με τους άλλους teachers4europe.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω και τις πολύ καλές εντυπώσεις των γονέων, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος είτε φέρνοντας μας υλικό από τα ταξίδια τους σε χώρες της Ε.Ε, είτε συμμετέχοντας στις δράσεις γονεϊκής εμπλοκής που υλοποιήθηκαν.
«Η ζωγραφική πρέπει να είναι γόνιμη, πρέπει να φέρνει στο φως έναν κόσμο» Ζοάν Μιρό.
Τίτλος Εργασίας: Ο Κορκόφιλας της Ικαρίας ταξιδεύει στα αξιοθέατα της Ευρώπης.
Σκοπός: Να γνωρίσουν την Ευρώπη μέσα από τα αξιοθέατα της.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να μάθουν κάποια αξιοθέατα της Ευρώπης.
- Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο και τις γνώσεις τους.
- Να συνεργαστούν με τους γονείς τους έχοντας στόχο την εκπόνηση των δράσεων.
- Να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας.
- Να αποδεχθούν την διαφορετικότητα κάθε πολιτισμού.
- Να έρθουν σε επαφή με διάφορες αισθητικές επιδράσεις μέσα από την γνωριμία των παιδιών με τα αξιοθέατα.
Μεθοδολογία:
Ακολουθήσαμε τη διαθεματική προσέγγιση,ώστε να καλύψουμε το θέμα σφαιρικά και σε όλα τα επιστημονικά πεδία.Επίσης τα παιδιά δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά τόσο στα πλαίσια της τάξης αλλά και κατά την προσπάθεια διερεύνησης του θέματος εμπλέκοντας γονείς,φίλους,συγγενείς , προκειμένου να προσεγγίσουν το θέμα.
Εισαγωγή του θέματος –Αφόρμηση
Το πρόγραμμα φέτος αποτελεί επέκταση του περσινού « Ο Κορκόφιλας της Ικαρίας ταξιδεύει στην Ευρώπη». Με αφορμή την πραγματική ιστορία της επιστροφής ενός Κορκόφιλα(είδος σαύρας) που ταξίδεψε στη μπότα ενός ταξιδιώτη στην Αθήνα φτίαχτηκε μια ιστορία για ένα Κορκόφιλα.Η σαύρα αυτή σύμφωνα με την ιστορία ζούσε σε ένα αξιοθέατο της Ικαρίας στο Δράκανο στην περιοχή Φάρος. Άκουγε συνέχεια τις φωνές από τους επισκέπτες και τις διάφορες γλώσσες και ονειρευόταν να γνωρίσει τους δικούς τους τόπους. Ο μεγαλύτερος εχθρός της η Καρακάξα άθελα της, του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Εκεί που λιαζόταν σε μια πέτρα άκουσε πρώτα τα φτερά της Καρακάξας και έπειτα την άσχημη φωνή της και για να σωθεί έτρεχε προς μία ομάδα τουριστών και κρύφτηκε στην μπότα του ενός που είχε στο σακίδιο του. Όταν ηρέμησαν τα πράγματα βγήκε έξω από την μπότα και είδε τον χάρτη που είχαν οι τουρίστες με την βοήθεια των παιδιών της τάξης διάβασε «Χάρτης της Ευρώπης» ,εκεί θέλω να πάω είπε. Ξαναμπήκε στην μπότα και το ταξίδι άρχισε .Πρώτη στάση ο Παρθενώνα στην Αθήνα. Ο Κορκόφιλας μαγεύτηκε τόσο πολύ που ξέχασε ότι γύρω του υπήρχαν άνθρωποι. Ξαφνικά ένιωσε να πετάει ψηλά δεν ήταν όνειρο αλλά το χέρι του τουρίστα που τον ανακάλυψε.Το ταξίδι του Κορκόφιλα έληξε άδοξα. Ο τουρίστας τον έδωσε σε μια οργάνωση για την Προστασία και Περίθαλψη Άγριας Ζώης «ANIMA” και επέστρεψε στην Ικαρία. Ο Κορκόφιλας ήταν πολύ στεναχωρημένος και τα παιδιά αποφάσισαν να του μάθουν όσο πιο πολλά μπορούν για την Ευρώπη και έτσι ξεκίνησε ένα φανταστικό ταξίδι.Με την βοήθεια των Νηπίων που συμμετείχαν στο περσινό πρόγραμμα θυμηθήκαμε αυτό το ταξίδι.
Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση και τα παιδιά μετέφεραν πληροφορίες,γνώσεις εμπειρίες και προσωπικά βιώματα για την Ευρώπη.
Ο Κορκόφιλας για να μας ευχαριστήσει μας έφερε αινίγματα με διάφορα αξιοθέατα της Ευρώπης που συνάντησε στο ταξίδι του και έμοιαζαν με το σπίτι του στην Ικαρία(Δράκανο) και ζήτησε από κάθε παιδί να διαλέξει ένα. Τα παιδιά θα έπρεπε να ψάξουν να βρουν την απάντηση από διάφορες πηγές (βιβλία, τουριστικούς οδηγούς ,διαδίκτυο κ.α) σε συνεργασία με τους γονείς τους. Μαζί με το αίνιγμα δόθηκε στους γονείς ένα κείμενο με οδηγίες για να βοηθήσουν τα παιδιά κατά την αναζήτηση της απάντησης του αινίγματος. Επίσης για μεγιστοποίηση της εμπλοκής και της συνεργασίας με τους γονείς ζητήθηκε εκτός από υλικό για το αξιοθέατο που βρήκαν να φτιάξουν ένα αίνιγμα για κάποιο αξιοθέατο της Ευρώπης με τα παιδιά τους και να ψάξουμε την απάντηση στο Νηπιαγωγείο.
Οι γονείς και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν τις απαντήσεις τους ,υλικό για τα αξιοθέατα αλλά και κάποιοι μας έστειλαν το δικό τους αίνιγμα. Μαζί με τα παιδιά δουλέψαμε το υλικό ,είδαμε βίντεο ,εικόνες ,ψάξαμε στο διαδίκτυο, απαντήσαμε στα αινίγματα. Με όλα αυτά που μάθαμε, συγκεντρώσαμε και φτιάξαμε αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα παιχνίδι που μαζί με τον φίλο μας το Κορκόφιλα θα παίξουμε και θα γνωρίσουμε καλύτερα τα αξιοθέατα της Ευρώπης και κατ’ επέκταση την ίδια την Ευρώπη.
Σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα:
ΓΛΩΣΣΑ:
- Αφήγηση της ιστορίας του Κορκόφιλα.
- Προσπαθούμε να διαβάσουμε ονόματα από χώρες της Ευρώπης
- Βρίσκουμε από ποια φωνή αρχίζουν τα αξιοθέατα.
- Γράφουμε τα ονόματα από τα αξιοθέατα και τις ερωτήσεις του παιχνιδιού.
- Διαβάσαμε την Αriel την μικρή γοργόνα.
- Αντιστοιχήσαμε κεφαλαία/πεζά της λέξης Ευρώπη.
- Διαβάσαμε αινίγματα για τα αξιοθέατα.
- Φτιάξαμε το δικό μας αίνιγμα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:
- Βάζουμε τα αστέρια από το παιχνίδι στην σειρά από το 1-12.
- Μετράμε τους ορόφους του Κολοσσαίου.
- Αναγνωρίζουμε τα χρώματα από τις σημαίες.
- Γράφουμε αριθμούς σχετικούς με τα αξιοθέατα λ.χ. το ύψος του Πύργου του Άιφελ
- Προσπαθούμε να μετρήσουμε τις κολώνες του Παρθενώνα.
- Φτιάξαμε το πάζλ την Ευρωπαϊκής σημαίας.
- Αντιστοιχήσαμε αξιοθέατο/σημαία χώρας
Δημιουργία/Εκφραση
- Ζωγραφίζουμε τα αξιοθέατα.
- Κατασκευάζουμε με τουβλάκια ατομικά/ομαδικά το Στόουνχεντζ στην τάξη.
- Φτιάξαμε το ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας(Άρτις) στην τάξη.
- Ακούσαμε τις καμπάνες από το Μπιγκ Μπεν.
Μελέτη Περιβάλλοντος:
- Ταξιδέψαμε τον Κορκόφιλα πάνω στο χάρτη και βρήκαμε χώρες τις Ευρώπης.
- Ανακαλύψαμε αξιοθέατα της Ευρώπης και μάθαμε για αυτά.
- Μάθαμε την ιστορία και το λόγο που φτιάχτηκαν κάποια αξιοθέατα.
- Συνεργαστήκαμε με τους γονείς για την εκπόνηση της δράσης.
- Ψάξαμε στο διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών.
- Είδαμε εικόνες και βίντεο στον υπολογιστή.
- Γράψαμε λέξεις κλειδιά στην μηχανή αναζήτησης.
Παραγόμενο έργο: Φτιάξαμε ένα παιχνίδι ερωτήσεων με τα παιδιά .Το παιχνίδι παίζεται ομαδικά αλλά και ατομικά. Για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να κολλήσουν δώδεκα αστέρια. Τόσα αστέρια δηλαδή όσα έχει και η
Ευρωπαϊκή σημαία. Για να πάρουμε ένα αστέρι πρέπει να απαντήσουμε σωστά σε μια δοκιμασία/ερώτηση. Για παράδειγμα καλούμαστε να φτιάξουμε την Ευρωπαϊκή σημαία, το Στόουνχεντς με τουβλάκια, να βρούμε το όνομα κάποιου αξιοθέατου ή το αρχικό του ονόματος του στον τροχό με τα γράμματα, να λύσουμε κάποιο αίνιγμα, να βρούμε την σημαία της χώρας του αξιοθέατου, να αντιστοιχήσουμε τα πεζά/κεφαλαία γράμματα στην λέξη Ευρώπη .Το παιχνίδι αυτό έχει την δυνατότητα να αλλάζει ερωτήσεις και δοκιμασίες και να διαμορφώνεται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες/ανάγκες των παιδιών ή κάποιο παιδιού έτσι ώστε να είναι πιο ενδιαφέρον ,πιο συμμετοχικό, πιο πλούσιο σε πληροφορίες.
Υ.Γ παραθέτω τα αινίγματα που δόθηκαν στα παιδιά:
Αίνιγματα
- Είμαι βαρύ , πολύ βαρύ χιλιάδες τόνους από σίδερο θα δεις! Αλλά και πολύ ψηλό 600 βήματα να κάνεις και μετά τον ανελκυστήρα να πάρεις, αν θέλεις την κορυφή μου να απολαμβάνεις. Έλα στην Γαλλία να με βρεις και αν μετρήσεις και την κεραία μου ,με το ύψος μου θα τρελαθείς! Ποιό αξιοθέατο είμαι;
- Χιλιάδες άνθρωποι κάθονται μέσα μου και μαζευτήκαν μάχες να δουν. Γρήγορα γεμίζω γρήγορα αδειάζω , με τέσσερις ορόφους καθόλου απλό. Έλα στη Ιταλία να με δεις το όνομα μου γιγάντιο θα το βρεις. Ποιό αξιοθέατο είμαι;
- Πανέμορφος στέκω εκεί ψηλά και έγινα για χάρη της θεάς Αθηνάς. Πολλούς τόνους μάρμαρο θα βρεις και από τις πολλές κολώνες μου θα με θυμηθείς. Έλα στην Ελλάδα να με βρεις αν και πολλά κομμάτια μου σε άλλες χώρες θα βρεις. Ποιό αξιοθέατο είμαι;
- Είμαι ψήλο και θα το δεις όταν τα 334 σκαλοπάτια μου ανεβείς .Αν στην ώρα σου θέλεις να έρθεις και από τις τέσσερις πλευρές την ώρα θα δεις. Αν θες στην Αγγλία να με βρεις άκουσε τις καμπάνες μου προσεχτικά που χτυπούν .Ποιο αξιοθέατο είμαι;
- Είμαι φτιαγμένο από χαλκό και πάντα με θλίψη την θάλασσα κοιτώ. Στου λιμανιού την άκρη θα με βρεις και αμέσως το παραμύθι θα θυμηθείς. Έλα στην Δανία να με βρεις και με την ιστορία μου να μαγευτείς. Ποιό αξιοθέατο είμαι ;
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑΔιαβάσαμε την ιστορία της Αλκυόνας και συζητήσαμε για τις αλκυονίδες μέρες.
Ασχοληθήκαμε κυρίως με τη μοναξιά που ένιωσε η Αλκυόνη απ’ την απώλεια του αγαπημένου της Κύηκα και με τον πόνο του πουλιού να σώσει τ’ αυγά και τα μικρά της απ’ τα κύματα.
Μεταφέραμε τη μοναξιά και τον πόνο στα συναισθήματα που ήταν το γενικό θέμα μας. Μιλήσαμε για κάθε συναίσθημα και με παραδείγματα απ’ τη ζωή, προσπαθήσαμε ν’ αποκτήσουμε την έννοια του καθενός.
Γράψαμε στον πίνακα τις πιο χαρακτηριστικές έννοιες, σχετικές με τη μοναξιά και οι τρεις ομάδες έγραψαν φράσεις απ’ τη ζωή μας , που τις προσδιορίζουν.
Αυτές οι έννοιες με τις φράσεις , έγιναν πανιά σ’ ένα καράβι «ανθρωπιάς»γιατί αναζητήσαμε ανθρώπους και τρόπους που αναλύουν τον πόνο.
Το καράβι του πόνου αλλά και της ελπίδας το κάναμε κολάζ, μαζί με την απεικόνιση της Αλκυόνης και της ιστορίας της αποτυπώνοντας ταυτόχρονα στο μακετόχαρτο και δικά μας συναισθήματα.
Διαβάσαμε το βιβλίο με το αρμυρίκι και συζητήσαμε για τις περιπέτειές του.
Μεταφερθήκαμε μετά σε αντίστοιχες ανθρώπινες ιστορίες: βία , διωγμοί πόνος ,αδικία και προσφυγιά .
Μιλήσαμε για όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και στη συνέχεια αναζητήσαμε αντίστοιχα θετικά , όπως ; ηρεμία , ικανοποίηση , δικαιοσύνη , ανακούφιση , αγάπη , χαρά.
Ο ομάδες μας αναζήτησαν στον πίνακα χαρακτηριστικές φράσεις , που αντιστοιχούν σε καθεμιά απ’ αυτές τις έννοιες.
Τις πιο πετυχημένες απ’ αυτές τις κάναμε λουλούδια μιας γλάστρας , του κόσμου μας , που μέσα του ανακατεύονται και αλληλοσυγκρούονται , όλα αυτά τα θετικά κι αρνητικά συναισθήματα.
Αυτή την όμορφη γλάστρα των συναισθημάτων με τις περιπέτειες του «πρόσφυγα» αρμυρικιού και τις εναλλαγές των συναισθημάτων των δικών του και των δικών μας , απεικονίσαμε με κολάζ και χρώμα , σε μια ομαδική εργασία.
Ασχοληθήκαμε κυρίως με τη μοναξιά που ένιωσε η Αλκυόνη απ’ την απώλεια του αγαπημένου της Κύηκα και με τον πόνο του πουλιού να σώσει τ’ αυγά και τα μικρά της απ’ τα κύματα.
Μεταφέραμε τη μοναξιά και τον πόνο στα συναισθήματα που ήταν το γενικό θέμα μας. Μιλήσαμε για κάθε συναίσθημα και με παραδείγματα απ’ τη ζωή, προσπαθήσαμε ν’ αποκτήσουμε την έννοια του καθενός.
Γράψαμε στον πίνακα τις πιο χαρακτηριστικές έννοιες, σχετικές με τη μοναξιά και οι τρεις ομάδες έγραψαν φράσεις απ’ τη ζωή μας , που τις προσδιορίζουν.
Αυτές οι έννοιες με τις φράσεις , έγιναν πανιά σ’ ένα καράβι «ανθρωπιάς»γιατί αναζητήσαμε ανθρώπους και τρόπους που αναλύουν τον πόνο.
Το καράβι του πόνου αλλά και της ελπίδας το κάναμε κολάζ, μαζί με την απεικόνιση της Αλκυόνης και της ιστορίας της αποτυπώνοντας ταυτόχρονα στο μακετόχαρτο και δικά μας συναισθήματα.
Διαβάσαμε το βιβλίο με το αρμυρίκι και συζητήσαμε για τις περιπέτειές του.
Μεταφερθήκαμε μετά σε αντίστοιχες ανθρώπινες ιστορίες: βία , διωγμοί πόνος ,αδικία και προσφυγιά .
Μιλήσαμε για όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και στη συνέχεια αναζητήσαμε αντίστοιχα θετικά , όπως ; ηρεμία , ικανοποίηση , δικαιοσύνη , ανακούφιση , αγάπη , χαρά.
Ο ομάδες μας αναζήτησαν στον πίνακα χαρακτηριστικές φράσεις , που αντιστοιχούν σε καθεμιά απ’ αυτές τις έννοιες.
Τις πιο πετυχημένες απ’ αυτές τις κάναμε λουλούδια μιας γλάστρας , του κόσμου μας , που μέσα του ανακατεύονται και αλληλοσυγκρούονται , όλα αυτά τα θετικά κι αρνητικά συναισθήματα.
Αυτή την όμορφη γλάστρα των συναισθημάτων με τις περιπέτειες του «πρόσφυγα» αρμυρικιού και τις εναλλαγές των συναισθημάτων των δικών του και των δικών μας , απεικονίσαμε με κολάζ και χρώμα , σε μια ομαδική εργασία.
Σχεδίαση κόμικς ανάλογα με τις προτιμήσεις των μαθητών σχετικά με ήρωες σε ευρωπαϊκά παραμύθιαΌνομα σχολικής μονάδας 1ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
Τάξη/εις που συμμετείχαν Α' τάξηΠερίληψη της εργασίας
Η ενασχόληση με μικρά παιδιά οδήγησε στη μελέτη παραμυθιών, δηλαδή διηγήσεις φανταστικές, που δεν εξαρτώνται από όρους της πραγματικής ζωής και όταν τις ακούν αισθάνονται μεγάλη ευχαρίστηση. Το παραμύθι γαλουχεί, εμπνέει και διασκεδάζει από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Υποβάλλει την εσωτερική μύηση με σχήματα της φαντασίας. Μέσω του παραμυθιού υπάρχει εξοικείωση με την τέχνη και τον πολιτισμό και κατανόηση της σημασίας των πράξεων του ανθρώπου. Ο στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης είναι η δημιουργία ενός δραματικού πλαισίου (τόπος, χρόνος, πρόσωπα, γεγονότα), η δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου στο οποίο εντάσσονται οι μαθητές και όπου οι ίδιοι θα μελετήσουν, θα πειραματιστούν με τα βασικά πρόσωπα και μοτίβα της ιστορίας. Μελετήθηκαν αρκετά παραμύθια ευρωπαϊκά από την αρχή της χρονιάς. Διεξοδικά έγινε ανάλυση του ππαραμυθιού της Σταχτοπούτας, εφόσον προτάθηκε από την πλειοψηφία των παιδιών. Είναι ένα παραμύθι που παρουσιάζει μία εκπληκτική ομοιότητα σε χώρες της Ευρώπης και λειτούργησε ως αφορμή για μελέτη των επαναλαμβανόμενων θεμάτων όπως της αγάπης, του μίσους, των δοκιμασιών, αλλά και του θριάμβου, της επιτυχίας, του χαμένου Παράδεισου που ξανακερδήθηκε. Αξιοπρόσεκτη “σύμπτωση” με τη χαρακτηριστική φράση πολλών γονιών για Χαμένο Παράδεισο (αναφερόμενοι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας) και για ένα ιδιότυπο πένθος που βιώνεται (το πένθος είναι μία άλλη συνδήλωση της στάχτης). Η σταχτοπούτα είναι φτωχή, κατατρεγμένη ηρωίδα που παντρεύεται το βασιλόπουλο, δηλαδή το όνομά της είναι δηλωτικό μιας παρομοιώδους, αναπάντεχης ευτυχίας. Υπήρξε πρόκληση να απομακρυνθεί η σκέψη των παιδιών από στερεοτυπικές απόψεις, όπως πλούσια φορέματα, γοβάκια, χοροί κλπ. Η σταχτοπούτα ως ηρωίδα καλλιεργεί την ευφυία, ηγείται της εποχής της γονιμότητας, Οι αδελφές της είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και η μητριά της αντιπροσωπεύει τον παλιό χρόνο. Μελετήθηκαν ξένες παραλλαγές, πώς παρουσιάζεται η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά του παραμυθιού, η μεταμόρφωση της μητέρας της ηρωίδας με κάποιο ζώο (ένα είδος τοτεμισμού). Τα παραμύθια προσφέρουν την ευκαιρία διαφυγής, ανακάλυψης και μύησης σε μυστικούς κόσμους, σε μυστικές δυνάμεις, μακριά από τους όρους της παραγματικής ζωής, μία διήγηση δημιουργημένη με ποιητική φαντασία.
Αναλυτική περιγραφή δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Τ4Ε
Διαβάστηκαν αρκετά παραμύθια χαρακτηριστικά των Ευρωπαϊκών κρατών (από υλικό που έχει σταλεί τις προηγούμενες χρονιάς για τους Τ4Ε). Αναφερθήκαμε στις ονομασίες της Σταχτοπούτας σε διάφορες χώρες, όπως Aschenputtel (γερμανικά) Askepott (σκανδιναβικά) Ashiepelt (ιρλανδικά) Asphit (σκωτσέζικα). Η ανίχνευση εθνολογικών, ανθρωπολογικών στοιχείων από τη ζωή εκείνων που τα αφηγούνται συγκλίνει σε ένα κορίτσι που απορρίπτεται από τους ανθρωπους, τις κακές αδελφές, υφίσταται κακομεταχείριση κα δέχεται βοήθεια από τα ζώα και ένα δέντρο. Ενδιαφέρουσα είναι η εκδοχή των αδερφών Grimm στην οποία δεν πεθαίνει ο πατέρας και δεν υπάρχει νεράιδα. Η κολοκύθα και το γυάλινο γοβάκι στο παραμύθι του Perrault έγιναν πολιτιστικές εικόνες. Μελετήθηκαν πολλά περιέργα γοβάκια και οι μαθητές έλαβαν το ρόλο του σχεδιαστή.
Σχεδίαση σκηνών από το παραμύθι σε διάφορες χώρες ανάλογα των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών τους, όπως οι κρυψώνες της Σταχτοπούτας. Επίσης, τα παιδιά είδαν πολλές εικόνες από τον ρουχισμό της εποχής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Μελετήθηκαν τα σύμβολα με αντίστοιχες αναφορές σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως το χιόνι στις βορειότερες χώρες σε σχέση με το άσπρο περιστέρι στην Ελλάδα, το μαγικό δέντρο (επίσκεψη στο πάρκο), δημιουργία σελιδοδεικτών με τον άνθρωπο-δέντρο, την κολοκύθα, τις μεταμορφώσεις των ποντικιών. Καλλιέργιεα μιας απαραίτητης αρετής της ενσυναίσθησης, δηλαδή μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου και στη συγκεκριμένη με την υπόδυση ρόλων ως μία πολύ καλή προσέγγιση δημιουργώντας συζητήσεις και εκφράζοντας απόψεις (γοβάκια ισπανικά, ολλανδικά τσόκαρα, παπούτσια χορού...)
Δημιουργία κόμικς με τη φιγούρα της Σταχτοπούτας και τις διαφοροποιήσεις που πρότειναν οι μαθητές.
Σύνδεση στόχων και σκοπών των Τ4Ε με το παρόν Πρόγραμμα
Είναι χαρακτηριστικό παραμύθι, πολύ διαδεδομένο και προσφέρεται για διάφορες αναλύσεις. Υπάρχει η ινδοευρωπαϊκή θεωρία, ότι η Σταχτοπούτα είναι η προσωποποίηση του φωτός που χάνεται με την έκλειψη, για να ξαναβρεί τη λάμψη της μέσα από την ένωσή της με τον πρίγκιπα-ήλιο. Επίσης, ότι υπάρχουν κοινές αναμνήσεις στα ευρωπαϊκά κράτη λόγω τελετών, όπως οι τελετές του Καρναβαλιού, όπου το μήνα Φεβρουάριο περιέφεραν στο χωριό μια γυναίκα σκεπασμένη με στάχτες, η λεγόμενη “αρραβωνιαστικιά”.
Διδακτικές προσεγγίσεις: μέθοδοι που υιοθετήθηκαν
Οι διδακτικές στρατηγικές είναι ο διάλογος, μάθηση από παρατήρηση, συνεργατική γραφή, διάδραση με ποικίλες μορφές εικόνων και κειμένων, υπόδυση ρόλων
Καινοτομία προς
Τη θεματολογία
Η χρήση ενός παραμυθιού που απομακρύνει από τα φανταχτερά φορέματα την ιστορία και την εμμονή για τη δημόσια εμφάνιση και εμμένει στην αφήγηση γύρω από ένα πρόσωπο που έχει σπάνια χαρίσματα και αρχές και κατορθώνει να φτάσει στην ωριμότητα, ενώ οτιδήποτε αρνητικό (ζήλεια, αδικία) αναστέλει την ανάπτυξη και την επιτυχία. Διαβάστηκε η παραλλαγή από την Rooth, όπου η Σταχτομάρω- Σταχταδράχτω, φρόντιζε να τελειώνει γρήγορα το γνέσιμο και για να την εκδικηθούν οι αδερφές της προσθέτουν κρυφά ένα σωρό μαλλιού παραπάνω. Επομένως, η προσπάθεια να χάσει το στοίχημα λόγω του μίσους, της κακίας των αδερφών. Το γοβάκι καλύπτει το πόδι που πατάμε στη γη, επαφή με την πραγματικότητα, το παιδί μαθαίνει να δουλεύει σκληρά, ξεχωρίζει το καλό από το κακό (διαλέγοντας τις φακές) υπάρχει δυσκολία, αλλά το τέλος είναι αίσιο.
Την παιδαγωγική/ Διδακτική προσέγγιση
Ενεργητική συμμετοχή όλων, εργασία σε ομάδες που αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες διερεύνησης και συνεργασίας. Αλληλεπιδρούν και ανακαλύπτουν μόνοι τoυς οι μαθητές μέσω της ανάλυσης κειμένου ( πχ. χρήση επιθέτων σε υπερθετικό βαθμό και παρομοιώσεις, μαγικές συγκυρίες και περιγραφή παράξενων πλασμάτων), ανάλυση εικόνων (χρώμα, μοτίβα, υλικά) και ανάλυση συμβόλων.
Τις ΤΠΕ που χρησιμοποιήθηκαν
Χρήση διαδικτύου, βίντεο, χρήση του διαδικτυακού εργαλείου ψηφιακής αφήγησης Storybird
Διάχυση στην ευρύτερη κοινότητα
Η πρώτη τάξη του σχολείου αναλαμβάνει τη γιορτή της μητέρας και η σταχτοπούτα είναι ένα παραμύθι που αναφέρεται στον άρρηκτο, αρχέγονο δεσμό μάνας-παιδιού και τονίστηκαν συμβολισμοί και κοινά στοιχεία με τα αντίστοιχα παραμύθια σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Έγινε λοιπόν αναφορά στο παραμύθι κατά τη διάρκεια της γιορτής, καθώς υπήρχαν και ζωγραφιές των παιδιών εκτεθειμένες στην τάξη, Την γιορτή παρακολούθησαν γονείς και μαθητές άλλων τάξεων.
Αποτελέσματα
Παραδείγματα καλής πρακτικής στο πλαίσιο προώθησης της ευρωπαικής ιδέας
Ανοκτή συζήτηση με τους μαθητές της Στ’ τάξης:
Τι σημαίνει εξαναγκασμός (να ζει κάποιος μέσα στις στάχτες)
Οι διάφορες εκδηλώσεις καλού και κακού
Οι δοκιμασίες (τις βάζει η μητριά όπως το ξεδιάλυμμα των σπόρων και της φακής από τις στάχτες), επομένως όχι στο έλεος των ιδιοτροπιών της ζωής
Και η αδελφική αντιπαλότητα: τι γίνεται όταν ένα από τα αδέρφια υποτιμάται και μειώνεται σε σχέση με τα άλλα
Τι σώζει τελικά: Η πίστη ότι το μέλλον του επιφυλάσσει μία καλύτερη μέρα
Επομένως, οι ιδέες της Ευρωπαϊκής ένωσης που τονίζονται είναι η αναγνώριση της αλήθειας, η απονομή της δικαιοσύνης, η ανταμοιβή της αρετής, η τιμωρία του κακού.
Με όλο τον ασυνείδητο μηχανισμό συνερμών που το παραμύθι φέρνει και δικαιολογει την απήχησή του σε εκατομμύρια ανθρώπους, ο στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης είναι η κατανόηση των ισχυρών δεσμών με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι μικροί μαθητές νιώθουν οικεία με τους ευρωπαίους φίλους που γνωρίζουν το ίδιο παραμύθι, άρα ακόμη και εάν η εικόνα της απομάκρυνσης προβάλλεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ένα βασικό αίσθημα εμπιστοσύνης.
Τάξη/εις που συμμετείχαν Α' τάξηΠερίληψη της εργασίας
Η ενασχόληση με μικρά παιδιά οδήγησε στη μελέτη παραμυθιών, δηλαδή διηγήσεις φανταστικές, που δεν εξαρτώνται από όρους της πραγματικής ζωής και όταν τις ακούν αισθάνονται μεγάλη ευχαρίστηση. Το παραμύθι γαλουχεί, εμπνέει και διασκεδάζει από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Υποβάλλει την εσωτερική μύηση με σχήματα της φαντασίας. Μέσω του παραμυθιού υπάρχει εξοικείωση με την τέχνη και τον πολιτισμό και κατανόηση της σημασίας των πράξεων του ανθρώπου. Ο στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης είναι η δημιουργία ενός δραματικού πλαισίου (τόπος, χρόνος, πρόσωπα, γεγονότα), η δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου στο οποίο εντάσσονται οι μαθητές και όπου οι ίδιοι θα μελετήσουν, θα πειραματιστούν με τα βασικά πρόσωπα και μοτίβα της ιστορίας. Μελετήθηκαν αρκετά παραμύθια ευρωπαϊκά από την αρχή της χρονιάς. Διεξοδικά έγινε ανάλυση του ππαραμυθιού της Σταχτοπούτας, εφόσον προτάθηκε από την πλειοψηφία των παιδιών. Είναι ένα παραμύθι που παρουσιάζει μία εκπληκτική ομοιότητα σε χώρες της Ευρώπης και λειτούργησε ως αφορμή για μελέτη των επαναλαμβανόμενων θεμάτων όπως της αγάπης, του μίσους, των δοκιμασιών, αλλά και του θριάμβου, της επιτυχίας, του χαμένου Παράδεισου που ξανακερδήθηκε. Αξιοπρόσεκτη “σύμπτωση” με τη χαρακτηριστική φράση πολλών γονιών για Χαμένο Παράδεισο (αναφερόμενοι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας) και για ένα ιδιότυπο πένθος που βιώνεται (το πένθος είναι μία άλλη συνδήλωση της στάχτης). Η σταχτοπούτα είναι φτωχή, κατατρεγμένη ηρωίδα που παντρεύεται το βασιλόπουλο, δηλαδή το όνομά της είναι δηλωτικό μιας παρομοιώδους, αναπάντεχης ευτυχίας. Υπήρξε πρόκληση να απομακρυνθεί η σκέψη των παιδιών από στερεοτυπικές απόψεις, όπως πλούσια φορέματα, γοβάκια, χοροί κλπ. Η σταχτοπούτα ως ηρωίδα καλλιεργεί την ευφυία, ηγείται της εποχής της γονιμότητας, Οι αδελφές της είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και η μητριά της αντιπροσωπεύει τον παλιό χρόνο. Μελετήθηκαν ξένες παραλλαγές, πώς παρουσιάζεται η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά του παραμυθιού, η μεταμόρφωση της μητέρας της ηρωίδας με κάποιο ζώο (ένα είδος τοτεμισμού). Τα παραμύθια προσφέρουν την ευκαιρία διαφυγής, ανακάλυψης και μύησης σε μυστικούς κόσμους, σε μυστικές δυνάμεις, μακριά από τους όρους της παραγματικής ζωής, μία διήγηση δημιουργημένη με ποιητική φαντασία.
Αναλυτική περιγραφή δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Τ4Ε
Διαβάστηκαν αρκετά παραμύθια χαρακτηριστικά των Ευρωπαϊκών κρατών (από υλικό που έχει σταλεί τις προηγούμενες χρονιάς για τους Τ4Ε). Αναφερθήκαμε στις ονομασίες της Σταχτοπούτας σε διάφορες χώρες, όπως Aschenputtel (γερμανικά) Askepott (σκανδιναβικά) Ashiepelt (ιρλανδικά) Asphit (σκωτσέζικα). Η ανίχνευση εθνολογικών, ανθρωπολογικών στοιχείων από τη ζωή εκείνων που τα αφηγούνται συγκλίνει σε ένα κορίτσι που απορρίπτεται από τους ανθρωπους, τις κακές αδελφές, υφίσταται κακομεταχείριση κα δέχεται βοήθεια από τα ζώα και ένα δέντρο. Ενδιαφέρουσα είναι η εκδοχή των αδερφών Grimm στην οποία δεν πεθαίνει ο πατέρας και δεν υπάρχει νεράιδα. Η κολοκύθα και το γυάλινο γοβάκι στο παραμύθι του Perrault έγιναν πολιτιστικές εικόνες. Μελετήθηκαν πολλά περιέργα γοβάκια και οι μαθητές έλαβαν το ρόλο του σχεδιαστή.
Σχεδίαση σκηνών από το παραμύθι σε διάφορες χώρες ανάλογα των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών τους, όπως οι κρυψώνες της Σταχτοπούτας. Επίσης, τα παιδιά είδαν πολλές εικόνες από τον ρουχισμό της εποχής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Μελετήθηκαν τα σύμβολα με αντίστοιχες αναφορές σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως το χιόνι στις βορειότερες χώρες σε σχέση με το άσπρο περιστέρι στην Ελλάδα, το μαγικό δέντρο (επίσκεψη στο πάρκο), δημιουργία σελιδοδεικτών με τον άνθρωπο-δέντρο, την κολοκύθα, τις μεταμορφώσεις των ποντικιών. Καλλιέργιεα μιας απαραίτητης αρετής της ενσυναίσθησης, δηλαδή μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου και στη συγκεκριμένη με την υπόδυση ρόλων ως μία πολύ καλή προσέγγιση δημιουργώντας συζητήσεις και εκφράζοντας απόψεις (γοβάκια ισπανικά, ολλανδικά τσόκαρα, παπούτσια χορού...)
Δημιουργία κόμικς με τη φιγούρα της Σταχτοπούτας και τις διαφοροποιήσεις που πρότειναν οι μαθητές.
Σύνδεση στόχων και σκοπών των Τ4Ε με το παρόν Πρόγραμμα
Είναι χαρακτηριστικό παραμύθι, πολύ διαδεδομένο και προσφέρεται για διάφορες αναλύσεις. Υπάρχει η ινδοευρωπαϊκή θεωρία, ότι η Σταχτοπούτα είναι η προσωποποίηση του φωτός που χάνεται με την έκλειψη, για να ξαναβρεί τη λάμψη της μέσα από την ένωσή της με τον πρίγκιπα-ήλιο. Επίσης, ότι υπάρχουν κοινές αναμνήσεις στα ευρωπαϊκά κράτη λόγω τελετών, όπως οι τελετές του Καρναβαλιού, όπου το μήνα Φεβρουάριο περιέφεραν στο χωριό μια γυναίκα σκεπασμένη με στάχτες, η λεγόμενη “αρραβωνιαστικιά”.
Διδακτικές προσεγγίσεις: μέθοδοι που υιοθετήθηκαν
Οι διδακτικές στρατηγικές είναι ο διάλογος, μάθηση από παρατήρηση, συνεργατική γραφή, διάδραση με ποικίλες μορφές εικόνων και κειμένων, υπόδυση ρόλων
Καινοτομία προς
Τη θεματολογία
Η χρήση ενός παραμυθιού που απομακρύνει από τα φανταχτερά φορέματα την ιστορία και την εμμονή για τη δημόσια εμφάνιση και εμμένει στην αφήγηση γύρω από ένα πρόσωπο που έχει σπάνια χαρίσματα και αρχές και κατορθώνει να φτάσει στην ωριμότητα, ενώ οτιδήποτε αρνητικό (ζήλεια, αδικία) αναστέλει την ανάπτυξη και την επιτυχία. Διαβάστηκε η παραλλαγή από την Rooth, όπου η Σταχτομάρω- Σταχταδράχτω, φρόντιζε να τελειώνει γρήγορα το γνέσιμο και για να την εκδικηθούν οι αδερφές της προσθέτουν κρυφά ένα σωρό μαλλιού παραπάνω. Επομένως, η προσπάθεια να χάσει το στοίχημα λόγω του μίσους, της κακίας των αδερφών. Το γοβάκι καλύπτει το πόδι που πατάμε στη γη, επαφή με την πραγματικότητα, το παιδί μαθαίνει να δουλεύει σκληρά, ξεχωρίζει το καλό από το κακό (διαλέγοντας τις φακές) υπάρχει δυσκολία, αλλά το τέλος είναι αίσιο.
Την παιδαγωγική/ Διδακτική προσέγγιση
Ενεργητική συμμετοχή όλων, εργασία σε ομάδες που αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες διερεύνησης και συνεργασίας. Αλληλεπιδρούν και ανακαλύπτουν μόνοι τoυς οι μαθητές μέσω της ανάλυσης κειμένου ( πχ. χρήση επιθέτων σε υπερθετικό βαθμό και παρομοιώσεις, μαγικές συγκυρίες και περιγραφή παράξενων πλασμάτων), ανάλυση εικόνων (χρώμα, μοτίβα, υλικά) και ανάλυση συμβόλων.
Τις ΤΠΕ που χρησιμοποιήθηκαν
Χρήση διαδικτύου, βίντεο, χρήση του διαδικτυακού εργαλείου ψηφιακής αφήγησης Storybird
Διάχυση στην ευρύτερη κοινότητα
Η πρώτη τάξη του σχολείου αναλαμβάνει τη γιορτή της μητέρας και η σταχτοπούτα είναι ένα παραμύθι που αναφέρεται στον άρρηκτο, αρχέγονο δεσμό μάνας-παιδιού και τονίστηκαν συμβολισμοί και κοινά στοιχεία με τα αντίστοιχα παραμύθια σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Έγινε λοιπόν αναφορά στο παραμύθι κατά τη διάρκεια της γιορτής, καθώς υπήρχαν και ζωγραφιές των παιδιών εκτεθειμένες στην τάξη, Την γιορτή παρακολούθησαν γονείς και μαθητές άλλων τάξεων.
Αποτελέσματα
Παραδείγματα καλής πρακτικής στο πλαίσιο προώθησης της ευρωπαικής ιδέας
Ανοκτή συζήτηση με τους μαθητές της Στ’ τάξης:
Τι σημαίνει εξαναγκασμός (να ζει κάποιος μέσα στις στάχτες)
Οι διάφορες εκδηλώσεις καλού και κακού
Οι δοκιμασίες (τις βάζει η μητριά όπως το ξεδιάλυμμα των σπόρων και της φακής από τις στάχτες), επομένως όχι στο έλεος των ιδιοτροπιών της ζωής
Και η αδελφική αντιπαλότητα: τι γίνεται όταν ένα από τα αδέρφια υποτιμάται και μειώνεται σε σχέση με τα άλλα
Τι σώζει τελικά: Η πίστη ότι το μέλλον του επιφυλάσσει μία καλύτερη μέρα
Επομένως, οι ιδέες της Ευρωπαϊκής ένωσης που τονίζονται είναι η αναγνώριση της αλήθειας, η απονομή της δικαιοσύνης, η ανταμοιβή της αρετής, η τιμωρία του κακού.
Με όλο τον ασυνείδητο μηχανισμό συνερμών που το παραμύθι φέρνει και δικαιολογει την απήχησή του σε εκατομμύρια ανθρώπους, ο στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης είναι η κατανόηση των ισχυρών δεσμών με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι μικροί μαθητές νιώθουν οικεία με τους ευρωπαίους φίλους που γνωρίζουν το ίδιο παραμύθι, άρα ακόμη και εάν η εικόνα της απομάκρυνσης προβάλλεται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ένα βασικό αίσθημα εμπιστοσύνης.
Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.Όνομα σχολικής μονάδας 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου - Κορδελιού
Τάξη/εις που συμμετείχαν ΣΤ2
http://www.teachers4europe.gr/images/documents/2543/%CE%A0%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%95.%CE%95.pdf
Αρχείο εργασίας Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.Στις μέρες μας ο χώρος της εκπαίδευσης είναι αυτός που καλείται να πρωτοπορήσει και να πετύχει υψηλούς στόχους ως προς την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας, της επίτευξης κοινών στόχων και της εμφύσησης μιας ιδέας για ενωμένη και πετυχημένη πορεία των πολιτών του κόσμου και στην περίπτωση που εξετάζουμε της Ευρώπης. Οι μαθητές μας αποτελώντας το μέλλον αυτής της ιδέας έχουν κάθε λόγο να γνωρίσουν από τώρα την Ευρώπη και τις κοινές συμπλεύσεις των χωρών της.
Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την Ευρωπαϊκή διάσταση του προγράμματος «Παίζοντας με τα Πρωτόνια» του CERN, του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο που εδρεύει στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας. Οι μαθητές μαθαίνουν έννοιες σωματιδιακής φυσικής και εξερευνούν τα μυστήρια του σύμπαντος μέσω ενός ταξιδιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλη του CERN. Το όλο θέμα προσεγγίζεται με βιωματικές δραστηριότητες όπου οι μαθητές συνεργάζονται, επικοινωνούν, μελετούν, κοινωνικοποιούνται και αξιολογούν. Καλλιεργούνται δεξιότητες στην χρήση Η/Υ, την ρομποτική, το θέατρο, τη μουσική, καθώς το πρόγραμμα περιέχει πληροφορίες και δραστηριότητες που υλοποιούνται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, αποτυπώνουν γνώσεις και σκέψεις σε κατασκευαστικές δημιουργίες.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταξίδι που πρόσφερε σημαντικές πληροφορίες στους μαθητές, που δημιούργησε ακόμη καλύτερο κλίμα στην τάξη, που μας έκανε να καταλάβουμε ότι η συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα έχει. Το «μικρόβιο», πάντως, για «ευρωπαϊκές αναζητήσεις» θα συνεχιστεί και τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την επιθυμία των μαθητών!
Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.Όνομα σχολικής μονάδας 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου - Κορδελιού
Τάξη/εις που συμμετείχαν ΣΤ2
Αρχείο εργασίας Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.Στις μέρες μας ο χώρος της εκπαίδευσης είναι αυτός που καλείται να πρωτοπορήσει και να πετύχει υψηλούς στόχους ως προς την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας, της επίτευξης κοινών στόχων και της εμφύσησης μιας ιδέας για ενωμένη και πετυχημένη πορεία των πολιτών του κόσμου και στην περίπτωση που εξετάζουμε της Ευρώπης. Οι μαθητές μας αποτελώντας το μέλλον αυτής της ιδέας έχουν κάθε λόγο να γνωρίσουν από τώρα την Ευρώπη και τις κοινές συμπλεύσεις των χωρών της.
Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την Ευρωπαϊκή διάσταση του προγράμματος «Παίζοντας με τα Πρωτόνια» του CERN, του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο που εδρεύει στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας. Οι μαθητές μαθαίνουν έννοιες σωματιδιακής φυσικής και εξερευνούν τα μυστήρια του σύμπαντος μέσω ενός ταξιδιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλη του CERN. Το όλο θέμα προσεγγίζεται με βιωματικές δραστηριότητες όπου οι μαθητές συνεργάζονται, επικοινωνούν, μελετούν, κοινωνικοποιούνται και αξιολογούν. Καλλιεργούνται δεξιότητες στην χρήση Η/Υ, την ρομποτική, το θέατρο, τη μουσική, καθώς το πρόγραμμα περιέχει πληροφορίες και δραστηριότητες που υλοποιούνται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, αποτυπώνουν γνώσεις και σκέψεις σε κατασκευαστικές δημιουργίες.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταξίδι που πρόσφερε σημαντικές πληροφορίες στους μαθητές, που δημιούργησε ακόμη καλύτερο κλίμα στην τάξη, που μας έκανε να καταλάβουμε ότι η συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα έχει. Το «μικρόβιο», πάντως, για «ευρωπαϊκές αναζητήσεις» θα συνεχιστεί και τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την επιθυμία των μαθητών!
Η Ευρώπη ζητεί λύσει στην ενέργεια να βρεθεί
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την ΣΟΦΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Ευρώπη ζητεί λύση στην ενέργεια να βρεθεί » πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό ταξίδι που κάναμε μαθητές και νηπιαγωγοί στην οικολογική ανάπτυξη και συνείδηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα εργασία παρουσιάζει μία συνεργατική παρέμβαση με θέμα την ενέργεια που υλοποιήθηκε στο 53ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πάτρας χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και εκπαιδευτικά λογισμικά.
Σκοπός του προγράμματος μας ήταν οι μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία της ενέργειας για τη ζωή και τον πλανήτη στην καθημερινή ζωή. Ο στόχος της παρέμβασης ήταν να συνειδητοποιήσουν και να αξιολογήσουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μορφών ενέργειας. Επιπλέον, να κατανοήσουν ότι ανήκουν σε μια μεγάλυτερη οικογένεια την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι δράσεις κα οι αξίες είναι κοινές για την επίτευξη της προστασίας του περιβάλλοντος.
Παίζοντας με τα παιχνίδια της Ευρώπης
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Καμίδου Κυριακή
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Φέτος επειδή η χρόνια μας ήταν δύσκολή (Ε' ταξη) αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με κάτι διασκεδαστικο. Έτσι επιλέξαμε να μάθουμε ομαδικά παιχνίδια από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν τα εξής:
α. Φτιάξαμε puzzle με την Ευρώπη. Το κολλήσαμε σε μακετόχαρτο και βάψαμε κάθε χώρα μ' άλλο χρώμα κι έγινε πολίτικος χάρτης. Ονομάσαμε τις χώρες, γράψαμε τις πρωτεύουσες τους.
β. Μετρήσαμε τις χώρες της Ευρώπης και πόσες από αυτές είναι στην Ε.Ε. Βρήκαμε το ποσοστό %. Συζητήσαμε για τα προνόμια της ένταξης μιας χώρας στην Ε.Ε. Κάναμε παράλληλα τα μαθήματα της Γεωγραφίας Ε΄τάξης που αφορούν την Ε.Ε.
γ. Είδαμε τις σημαίες των χωρών της Ε.Ε. και φτιάξαμε δικά μας σημαιάκια.
δ. Βρήκαμε στο διαδίκτυο ομαδικά παιχνίδια από διάφορες χώρες της Ευρώπης και επιλέξαμε με ποια από αυτά θα ασχοληθούμε στην εργασία μας.
Τα παιχνίδια είναι:
1. Περάστε το αγροτεμάχιο από τη Β. Ιρλανδία
2. Κουνέλι τρέξε από την Τουρκία
3. Αγγίξτε τη γραμμή από το Βέλγιο
4. Ραντίστε την αρκούδα από τη Δανία
5. Fielding race από την Αγγλία
6. Ανταλλαγή από τη Γαλλία
7. Πηγαίνοντας στην Ιερουσαλήμ από τη Γερμανία
8. Stone Blarney από την Ιρλανδία
9. Κολοκύθα από την Ιταλία
10. Ribaki από τη Ρωσία
11. Σλάλομ με δεμένα μάτια από την Τσεχία
12. Μεταφέρω την κίνηση από την Ουγγαρία
13. Αδελφάκι έλα, χορεψε μαζί μου από την Αυστρία
14. Αμπάριζα από την Ελλάδα
ε. Για κάθε παιχνίδι από τα παραπάνω διαβάσαμε τους κανόνες και βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε πολλές φορές ώστε να το εμπεδώσουμε καλά.
στ. Στο χάρτη που φτιάξαμε από μακετόχαρτο καρφιτσώσαμε σε κάθε χώρα (σε αυτές που συμμετέχουν με τα παιχνίδια τους στο πρόγραμμα) ένα ξυλάκι/καλαμάκι με τη σημαία της χώρας. Στη σημαία δέσαμε μια πλαστικοποιημένη κολλά Α3 στην οποία γράψαμε τους κανόνες και τις οδηγίες του ομαδικού παιχνιδιού, κάναμε σχεδιάγραμμα και κολλήσαμε φωτογραφίες μας από την ώρα που παίζαμε.
ζ. Τελειώνοντας μ όλα τα παιχνίδια είχαμε, σαν παράγωγο, ένα χάρτη με καρφιτσωμένες οδηγίες για όλα τα παιχνίδια, κάτι σαν 3D βιβλίο οδηγιών για ομαδικά παιχνίδια από χώρες της Ευρώπης.
η. Τέλος επιλέξαμε για κάθε τάξη του σχολείου ένα παιχνίδι που της ταιριάζει ηλικιακά. Επισκεφθήκαμε την τάξη διδάξαμε τους κανόνες και παίξαμε όλοι μαζί.
Η μακέτα του χάρτη με της οδηγίες των παιχνιδιών βιδώθηκε στον τοίχο του σχολείου και είναι προσβάσιμη από όλα τα παιδιά!
Τώρα όλο το σχολείο παίζει με τα παιχνίδια της Ευρώπης!!!
Μίλα μου,κάνε λέξεις τα χείλη μου, τα παιχνίδια των παιδιών της Ευρώπης
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Αρετή Ζησιμοπούλου
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ευρώπη μια αγκαλιά, μια γειτονιά μέσα από την γνωριμία με τα παιχνίδια που έπαιξαν τα παιδιά της στο πέρασμα των χρόνων. Επικοινωνήσαμε μεταξύ μας καθώς και με τα παιδιά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών μέσα από το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί πρωταρχική ανάγκη των παιδιών όλου του κόσμου. Όταν τα παιδιά παίζουν παιχνίδια, ατομικά με κούκλες ή ομαδικά, μοιράζονται πολιτισμό, ανοίγουν τα σύνορα και επικοινωνούν αξίες και ιδανικά, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την αυτοεικόνα τους. Είναι οι δύο επιτακτικές ανάγκες της εποχής μας, να μάθουν τα Ελληνόπουλα ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη κοινωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ταυτότητα τους. Να αποκτήσουν Ευρωπαϊκή συνείδηση στο χώρο που δραστηριοποιούνται καθημερινά, αναπτύσσοντας συμπεριφορές και δεξιότητες μέσα από τις δράσεις τους, την συνεργασία και την χαρά της μάθησης και της δημιουργίας. Η συνεργασία μας ξεπέρασε τα όρια της τάξης μας και εδραιώθηκε με τα παιδιά του Πειραματικού Δημοτικού και την κυρία Παρασκευή Παναγάκη. Παιδιά και εκπαιδευτικοί ανταλλάσουν γνώσεις, ιδέες, δημιουργίες για τις Ευρωπαϊκές χώρες και τα παιχνίδια των παιδιών τους και τις μεταφέρουν μέσα σε ένα κουτί. Το κουτί της Ευρώπης που πηγαινοέρχεται από το ένα σχολείο στο άλλο. Γιατί όπως είπε και ο Πλάτων οι Έλληνες μένετε πάντα παιδιά και γέροντας Έλληνας δεν υπάρχει αφού πάντα σας αρέσει να παίζεται.
LINK: https://www.youtube.com/watch?v=-O7MYCkxfhE&t=120s
Ο Ρέλης Κουρέλης ταξιδεύει στην Ευρώπη
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Αλίκη Βιτωρίου
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 201719ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Τμήμα: Δ²
αριθμός μαθητών : 21
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αλίκη Βιτωρίου
Σχολικό έτος : 2015-2016
Ένα σχέδιο εργασίας που γίνεται στα πλαίσια εκπόνησης εργασιών για την εκπαιδευτική κοινότητα των Teachers 4 Europe και υλοποιείται με την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Εισαγωγή ....................................................... 3
Κυρίως θέμα ................................................. 4
Κείμενα μαθητών ......................................... 8
φωτογραφίες ................................................ 21
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τη φετινή σχολική χρονιά έχω την τύχη να διδάσκω για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω ειδικών καταστάσεων, στο ίδιο τμήμα και να κάνω την τρίτη εργασία μου για τους Τ4Ε με τους ίδιους μαθητές. Αυτό μου δίνει σαφώς μία άνεση ως προς το πλάνο εργασίας μου και την κατανομή των χρόνων, μια και δεν ασχολούμαστε με έννοιες και ορολογία της Ε.Ε. ξανά από την αρχή.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι για τον ίδιο λόγο τα παιδιά είναι εξοικειωμένα να δουλεύουν σε ομάδες. Ομαδοσυνεργατική λοιπόν σε συνδυασμό όμως και με ατομική εργασία είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποίησα για το project της φετινής χρονιάς.
Τέλος η χημεία μεταξύ μας είναι ιδιαίτερα καλή, γεγονός που συντελεί ακόμα περισσότερο στην άμεση και σαφή συνεννόησή μας για την εκτέλεση εργασιών.
Η επιλογή του θέματος έγινε με έναν κάπως παράξενο τρόπο. Ήρθε σαν συνέχεια μιας χριστουγεννιάτικης δράσης που είχαμε στην τάξη, όπου αφού διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το βιβλίο «το δώρο της παπλωματούς», απασχοληθήκαμε κάνοντας διάφορες χειροτεχνίες με τους μαθητές και τους γονείς του τμήματός μου χρησιμοποιώντας κουρελάκια, κάτι που διασκέδασε όλους πάρα πολύ.
Ψάχνοντας λοιπόν για μια πρωτότυπη ιδέα για τους Τ4Ε θέλησα να συνεχίσω να δουλεύω με τα κουρελάκια και έτσι προέκυψε η ιδέα του «Ρέλη Κουρέλη», ο οποίος φυσικά θα ταξίδευε στην Ευρώπη!
Η συνεργασία μου τέλος με το Πολυτεχνείο Κρήτης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έδωσε στο έργο μας τα απαραίτητα φόντα να προχωρήσουμε για άλλη μια φορά σε ψηφιοποίηση του έργου μας, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ελκυστικό για όσους το παρακολουθήσουν!
Έχοντας σα δεδομένη την παραπάνω κεντρική ιδέα, ο στόχος μας ήταν ν’ ανακαλύψουμε για κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε. κάποιο χαρακτηριστικό της , το οποίο να σχετίζεται με ύφασμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές θα γνώριζαν κάτι καινούριο για τη χώρα που επέλεξαν, ένα χαρακτηριστικό
της πρόσωπο, προϊόν ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σχετιστεί με κάποιο νήμα ή ύφασμα και στη συνέχεια βέβαια να το παρουσιάσουν και στους συμμαθητές τους.
Η διαδικασία θα ήταν εύκολη αν περιοριζόμασταν σε παραδοσιακές στολές των κατοίκων ή σε σημαίες των κρατών. Κάτι τέτοιο όμως δεν μας άρεσε σαν ιδέα, διότι θα ήταν μονότονο.
Ο περιορισμός όμως έκανε την επιλογή του στοιχείου τους πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να ψάχνουν έχοντας κατά νου ένα κοινό στοιχείο, το ύφασμα εν προκειμένω, και όταν δεν ήταν δυνατό να το εντοπίσουν σε πρώτη φάση να προσπαθούν με κάποιο τρόπο να το συσχετίσουν και να σκαρφιστούν μια σύνδεση μ’ αυτό.
Έτσι ξεκινήσαμε την αναζήτηση αντιπροσωπευτικού θέματος από κάθε χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Ηνωμένου Βασιλείου με το καρώ ή της Γαλλίας με τον μπερέ η επιλογή ήταν εύκολη, γρήγορη και βγήκε αυθόρμητα από τα παιδιά. Στις περιπτώσεις όμως που κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο ακολουθούσε συζήτηση, πολλές φορές ομαδική, μέχρι να καταλήξουμε κάπου.
Σιγά σιγά μ’ αυτόν τον τρόπο άρχισε να σχηματίζεται η λίστα με τα «πάνινα» χαρακτηριστικά της κάθε χώρας και κάποια στιγμή ολοκληρώθηκε.
Στη συνέχεια ετοιμάστηκαν δύο καρτέλες για κάθε χώρα, μία με την ίδια τη χώρα και μία με το θέμα που επιλέξαμε από αυτή.
Γι’ αυτό το βήμα εργαστήκαμε αρκετές ώρες στην αίθουσα πληροφορικής. Ο κάθε μαθητής έψαχνε για τη χώρα του από τη μία το χάρτη της, κι από την άλλη κάποιο αντικείμενο ή κάποιο πρόσωπο, που θα μπορούσαμε να συνδέσουμε με τον πρωταγωνιστή μας, τον Ρέλη Κουρέλη.
Έτσι τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τους χάρτες των κρατών μελών της Ε.Ε., τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν με ποιες χώρες συνορεύει η κάθε μία και να κατασκευάσουν ο καθένας για λογαριασμό του το χάρτη που είχε αναλάβει, με όποια προβλήματα και λάθη κι αν συνοδεύτηκε αυτό. Επειδή τα συγκεκριμένα παιδιά είναι τετάρτης δημοτικού δεν έχουν διδαχτεί ακόμα το μάθημα της Γεωγραφίας και δεν είναι εξοικειωμένα με την ανάγνωση ή την κατασκευή χαρτών, συνόρων και ό,τι άλλο σχετίζεται μ’ αυτό. Έτσι μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθαν να ζωγραφίζουν, έστω και απλοϊκά, χάρτες και να ξεχωρίζουν τα όρια ενός κράτους χωρίς να το χρωματίζουν μπλε γύρω γύρω λες και είναι ένα νησί χωρίς σύνορα... Ακόμα και αυτό το αυτονόητο, για κάποιο μεγάλο, ήταν καινούριο για τους μαθητές αυτούς. Τέλος είδαν με ποιες χώρες συνόρευε η χώρα που είχαν αναλάβει κάθε φορά και προσπάθησαν να προσανατολιστούν, να την οριοθετήσουν και να την αναγνωρίσουν στον χάρτη της Ευρώπης.
Όποιοι και όπου αυτό χρειάστηκε συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους που ήταν πιο γρήγοροι.
Σε ένα επόμενο βήμα έγινε η επιλογή του θέματος για τη δεύτερη καρτέλα. Τα παιδιά έψαχναν αρχικά κυρίως από τις εικόνες του Google ανά χώρα. Μόλις εντόπιζαν κάτι ενδιαφέρον, το συζητούσαμε, έμπαιναν να δουν αν θα βρουν πληροφορίες και το συζητούσαν μαζί μου αν αποτελεί κατάλληλο αντικείμενο για την καρτέλα τους. Έτσι καταλήξαμε και στην επιλογή του θέματος της δεύτερης καρτέλας, άλλοτε εύκολα και άλλοτε μετά από κάποιες προσπάθειες. Ο σχεδιασμός και ο χρωματισμός της ήταν θέμα του κάθε παιδιού, το οποίο έπρεπε να βρει τρόπο να «αντιγράψει» αυτό που επέλεξε και να το αποτυπώσει στο χαρτί του.
Το τελευταίο βήμα για κάθε μαθητή ήταν να βρει τα λόγια που θα έλεγε ο Ρέλης Κουρέλης όταν θα ταξίδευε πάνω από τη δική του χώρα. Έπρεπε λοιπόν μέσα από τις πολλές πληροφορίες που είχε βρει ν’ απομονώσει λίγες σειρές αντιπροσωπευτικές για το θέμα του και αφού τις γράψει στον υπολογιστή, να τις στείλει στο mail μου για να γίνει το τελικό ρετουσάρισμα. Οι υπόλοιπες πληροφορίες θα μας χρησίμευαν στην παρουσίαση του θέματος, από τον καθένα προς τους συμμαθητές του, μέσα στην τάξη, όπου εκεί δε θα μας περιόριζε ο χρόνος!
Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι η όλη επικοινωνία με τους μαθητές μου έγινε , ως επί το πλείστον, μέσα από τα mail μας, κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάσσουμε απόψεις και πέρα από τις ώρες του σχολείου.
Ώρα όμως να μιλήσουμε για τον πρωταγωνιστή μας, το Ρέλη Κουρέλη.
Η αναγκαιότητα δημιουργίας του γεννήθηκε λόγω του προγράμματος το οποίο αναπτύσσει αυτή την εποχή το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ψηφιακής μαριονέτας, η οποία έχει τη δυνατότητα να «συνδέεται» με το χέρι του κάθε χρήστη με φανταστικά νήματα από απόσταση όταν αυτό βρίσκεται πάνω από την ψηφιακή συσκευή και του δίνει τη δυνατότητα να κινεί τη μαριονέτα του, σα να ήταν συνδεδεμένη με κανονικά νήματα.
Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα εκτός από την κίνηση να συνδέει εικόνες σαν background και να ηχογραφεί ομιλίες. Έτσι δημιουργούνται μικρά βιντεάκια , τα οποία μπορούν να συνδεθούν, να «ντυθούν» με ένα μουσικό χαλί και να αποτελέσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Ο σχεδιασμός του Πολυτεχνείου έχει σαν απώτερο στόχο να δημιουργηθούν ενημερωτικά βίντεο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το δήμο Χανίων ή από οποιοδήποτε φορέα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους παρουσίαση με τη χρήση μιας ψηφιακής μαριονέτας.
Εμείς είχαμε την τύχη να αποτελέσουμε την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος και ήμασταν πού χαρούμενοι γι’ αυτό!
Η δική μας μαριονέτα λοιπόν ήταν ο Ρέλης Κουρέλης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πολυτεχνείου χρειαζόταν ένα σκίτσο μαριονέτας . Όμως όσες δοκιμές κι αν κάναμε στο χαρτί, τόσο εγώ όσο και οι μαθητές μου, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, διότι δεν μπορούσε να αποδοθεί στο χαρτί η «πάνινη» και «κουρελιάρικη» φύση του Ρέλη.
Έτσι σε μια στιγμή πειραματισμού αποφάσισα να φτιάξω μια πάνινη κούκλα και να δω αν αυτό με βοηθήσει να καταλήξω κάπου. Η κατασκευή της κούκλας έγινε και σε επόμενη φάση η συμβολή μιας μητέρας μαθητή του τμήματός μου ήταν καθοριστική στο να ντυθεί η κούκλα με τα κουρέλια της και να αποτελέσει την τελική φιγούρα του Ρέλη Κουρέλη.
Αυτή τη μορφή της πάνινης μαριονέτας , ακριβώς όπως ήταν, χρησιμοποίησαν τελικά και στο πρόγραμμα του Πολυτεχνείου χωρίς να χρειαστεί να ζωγραφίσουμε κάτι, οπότε ο πρωταγωνιστής μας κατ’ αυτόν τον τρόπο βγήκε πολύ πιο ζωντανός και ... φυσικός.
Τα κείμενά μας λοιπόν ήταν έτοιμα, ο πρωταγωνιστής μας επίσης, έτσι έγινε ένα ραντεβού με τους συνεργάτες μας από το Πολυτεχνείο για να έρθουν στο σχολείο να μας παρουσιάσουν το πρόγραμμα και να κάνουμε κάποιες δοκιμαστικές λήψεις με τα παιδιά.
Η συνάντηση έγινε και έτσι είδαν από τη μία οι μαθητές ζωντανά, όσα μέχρι τότε τους περιέγραφα, από την άλλη οι ειδικοί του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν σε πρώτη δοκιμή του προγράμματος τυχόν προβλήματα.
Η δοκιμή πήγε πολύ καλά και δώσαμε ραντεβού όλοι μαζί στη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων για την επόμενη συνάντησή μας, όπου υπάρχει στούντιο ηχογράφησης. Έτσι τα παιδιά θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα στην ανακαινισμένη και αναβαθμισμένη βιβλιοθήκη του Δήμου μας αλλά ταυτόχρονα να δουν ένα στούντιο ηχογράφησης και να κάνουμε εκεί τις τελικές εγγραφές, χωρίς τους θορύβους και τις ενοχλήσεις στο χώρο του σχολείου μας.
Και αυτή η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το στούντιο ηχογράφησης της δημοτικής βιβλιοθήκης μας πρόσφερε ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν για μια καλή ηχογράφηση. Ο χώρος φιλόξενος και ζεστός, με απόλυτη ησυχία λόγω της ηχομόνωσης που διαθέτει έδωσε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Έτσι το υλικό και τα βιντεάκια ολοκληρώθηκαν από τη μεριά μας και το μόνο που απέμεινε ήταν η διαμόρφωση της παρουσίασης από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Για να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η παρουσίαση επιλέξαμε με τους μαθητές μου ανάμεσα σε μικρά μουσικά θέματα αυτό που μας άρεσε περισσότερο, ώστε να «ντυθεί» μουσικά η παρουσίασή μας.
Πέρα από την ολοκλήρωση της εργασίας ο κάθε μαθητής ανέλαβε να παρουσιάσει, στα πλαίσια της τάξης, όσα επιπλέον στοιχεία είχε συλλέξει για το θέμα του, στοιχεία που λόγω του χρονικού περιορισμού της παρουσίασης δεν συμπεριελήφθησαν σε αυτή αλλά άξιζε τον κόπο να διαβάσει και να συζητήσει με τους συμμαθητές του. Έτσι τα παιδιά που τα συνέλεξαν είχαν την ικανοποίηση να παρουσιάσουν το αντικείμενό τους στους συμμαθητές τους με περισσότερες λεπτομέρειες.
Τέλος σε επίπεδο σχολείου προγραμματίστηκε μία παρουσίαση σε όλους τους μαθητές και μία στους γονείς του συγκεκριμένου τμήματος , ώστε να δουν και αυτοί με κάθε λεπτομέρεια τα έργα των παιδιών τους.
Ακολουθούν τα κείμενα που τα παιδιά με τη βοήθειά μου επέλεξαν να ηχογραφήσουν για κάθε χώρα, καθώς και ο σύνδεσμος, όπου βρίσκεται η παρουσίαση της εργασίας:
ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΕΣΘΟΝΙΑ (Πέτρος)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Εσθονία μεταμορφώνομαι σε μια όμορφη, μεγάλη πετσέτα για τη σάουνα ή αλλιώς θερμόλουτρo όπως θα λέγαμε στα ελληνικά. Η σάουνα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χώρας . Αν ζήσει κάποιος εκεί το χειμώνα, θα του φανεί ότι διαρκεί 9 μήνες. Η σάουνα λειτουργεί σαν υποκατάστατο του ήλιου προσφέροντας στους Εσθονούς τα οφέλη που χαρίζει η ζέστη τους ατέλειωτους χωρίς ήλιο μήνες του χειμώνα.
ΙΤΑΛΙΑ (Άγγελος)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και ταξιδεύω στην Ιταλία. Εδώ γίνομαι ένα με το όμορφο καθαρό και φρεσκοσιδερωμένο τραπεζομάντιλο κάτω από μια ζεστή λαχταριστή Πίτσα.
Η γνήσια ναπολιτάνικη πίτσα είναι φτιαγμένη με σιταρένιο αλεύρι, γαρνιρισμένη με φρέσκες ντομάτες, μοτσαρέλλα, παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι. Το ψήσιμο θα πρέπει να γίνει σε φούρνο με ξύλα σε θερμοκρασία μεταξύ 350ο και 450 ο. Το ιδανικό ξύλο είναι της βελανιδιάς και της ελιάς, για να μην απελευθερώνονται μυρωδιές και καπνιά παρά μόνο άρωμα. Κατά συνέπεια μια παραδοσιακή πίτσα μαργαρίτα πρέπει να ζυγίζει βγαίνοντας από τον φούρνο 210 γραμμάρια και δεν έχει πάνω από 500 θερμίδες.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Παναγιώτης)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Σλοβακία γίνομαι ένα κομμάτι από το πουκάμισο του θρυλικού Σλοβάκου «Ρομπέν των Δασών» Γιούραϊ Γιάνοσικ (Juraj Jánošík).
Ο Γιούραϊ Γιάνοσικ έκλεβε τους πλούσιους και τα έδινε στους φτωχούς. Για το λόγο αυτό καταδικάσθηκε και εκτελέσθηκε στο Liptovský Mikuláš το 1713.
ΛΕΤΟΝΙΑ (Παναγιώτης)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Λετονία γίνομαι ένα κομμάτι από τη στολή του αρχηγού της εθνικής ομάδας χόκεϋ στον πάγο.
Το χόκεϋ είναι πολύ δημοφιλές άθλημα στη Λετονία! Κάθε χρόνο διοργανώνεται από την Λετονική Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου Πρωτάθλημα.
Το πρωτάθλημα διεξήχθη κατά τις περιόδους ανεξαρτησίας της χώρας, αρχικά κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και στη συνέχεια μετά το 1991 οπότε η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε ξάνα.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΝΙΚΟΛΑΣ Φ.
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και ταξιδεύω στη Φινλανδία και συγκεκριμένα στο Ροβανιέμι όπου μεταμορφώνομαι στο σκουφάκι του Άη Βασίλη, της πιο αγαπημένης φιγούρας των παιδικών μας χρόνων.
Το Ροβανιέμι είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λαπωνίας. Έχει περίπου 60.000 κατοίκους και βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.
Εδώ υπάρχει το δημοφιλέστερο Χριστουγεννιάτικο μέρος στον κόσμο, το χωριό του ΄Αι Βασίλη!
Στο Ροβανιέμι μπορείς να μάθεις πάρα πολλά πράγματα για τα Χριστούγεννα και να δεις πολλά παιχνίδια για τα παιδιά!
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ Π.)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Βουλγαρία μεταμορφώνομαι σε ένα από τα φημισμένα κεντήματά της.
Στη Βουλγαρία τα κεντήματα είναι πολύ δημοφιλή.
Συνήθως γίνονται πάνω σε λεπτά βαμβακερά μπλουζάκια με μανίκια ή πουκάμισα. Αυτά τα κεντήματα έχουν λουλούδια σε έντονα χρώματα για να θυμίζουν τους απέραντους ροδώνες που καλλιεργούνται στη χώρα και που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Κώστας)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Κροατία μεταμορφώνομαι σε μια ωραιότατη μεταξωτή γραβάτα.
Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες.
Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα - "cravat" στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη "cravate", δηλαδή Κροάτης, καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.
Οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ήταν αναγνωρίσιμοι από τα μαντήλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας.
Αν και υπάρχουν 85 θεωρητικοί τρόποι να δεθεί ο κόμπος της γραβάτας, ο πιο γνωστός και απλός είναι ο διπλός κόμπος του Δούκα του Ουίντσορ.
(επιπλέον πληροφορίες)
Το 1635, όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία, ένα σύνταγμά τους επισκέφτηκε το Παρίσι.
Οι Κροάτες παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του και εντυπωσίασαν τον γνωστό για την καλαισθησία του Γάλλο μονάρχη, με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό τους.
Ο Γάλλος μονάρχης εισήγαγε το "κροατικό στιλ", καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Royal Cravattes, των "βασιλικών γραβατών". Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι και άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα και οι απλοί στρατιώτες φορούσαν γραβάτες από κατώτερης ποιότητας υλικά.
Η γραβάτα από τη Γαλλία πέρασε ως μόδα στο Βέλγιο και την Ολλανδία και από εκεί στην Αγγλία, όπου το νέο αξεσουάρ έγινε ευρέως γνωστό.
ΒΕΛΓΙΟ (Παναγιώτα)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης! Στο Βέλγιο γίνομαι μια βελγική δαντέλα πάνω στο νυφικό μιας βελγίδας νύφης .
Οι δαντέλες είναι πολύ φημισμένες εδώ στο Βέλγιο.
Είναι ένα διάτρητο πλέγμα από λεπτές κλωστές, διαταγμένες σε διάφορα σχέδια που επαναλαμβάνονται. Συνήθως έχει το σχήμα ταινίας και η μια της πλευρά τελειώνει σε γλώσσες σαν κύμα. Χρησιμοποιείται σαν τελείωμα ή κόσμημα ρούχων.
Κατασκευάζονται από νήμα λινό, βαμβακερό ή μάλλινο, ανάλογα με το είδος και την ποιότητα της δαντέλας.
(επιπλέον πληροφορίες)
Η δαντέλα είναι πλέγμα υφαντό, ειδικής μορφής. Πλέκεται με βάση καθορισμένη τεχνική μέθοδο. Στην εκτέλεση χρησιμοποιείται βελόνα με στρογγυλή αιχμή, αγκυροβελόνα (βελονάκι), κερκίδα (σαΐτα) ή περιστρεφόμενο υφαντικό ιστό. Οι δαντέλες αρχικά κατασκευάζονταν με διάκενα, που σχηματίζονταν με τη αφαίρεση νημάτων ή πάνω σε αμοργινό ύφασμα (τούλι) ή πάνω σε πλέγμα λινού και μεταξωτού υφάσματος
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Στεφανία)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Λιθουανία γίνομαι ένα κομμάτι της παραδοσιακής φορεσιάς της χώρας που φοράει μία κοπέλα που παίζει kankles.
Tο kankles είναι ένα παραδοσιακό έγχορδο όργανο της χώρας που μοιάζει με το δικό μας σαντούρι.
Το σώμα των kanklės είναι κατασκευασμένο από ένα τραπεζοειδές κομμάτι σκληρού ξύλου, κούφιο για να κάνει μια κοιλότητα. Ένα λεπτό φύλλο από μαλακό ξύλο (συνήθως έλατο) χρησιμοποιείται για να κάνει ένα αντηχείο, το οποίο καλύπτει το σώμα. Σ’ αυτό σκαλίζουν τρύπες, οι οποίες λαμβάνουν παραδοσιακά το σχήμα ενός λουλουδιού ή ενός αστεριού, επιτρέποντας έτσι στον ήχο να προβάλει προς τα έξω.
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (Πέτρος)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και βρίσκομαι στο Λουξεμβούργο. Εδώ είμαι ένα κομμάτι στην τουαλέτα της Μεγάλης Δούκισσας Καρλότας.
Η δούκισσα Καρλότα βασίλεψε στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου μέχρι το 1964 και ήταν μία από τις πολύ αγαπητές ηγεμόνες του Λουξεμβούργου. Την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η δούκισσα Καρλότα εξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κι επέστρεψε μετά τον πόλεμο στην πατρίδα της για να βοηθήσει στην ανοικοδόμησή της.
Πέθανε το 1985 σε ηλικία 89 χρονών.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Κων/να)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης. Εγώ εδώ στην Ιρλανδία γίνομαι μια εσάρπα στη πλάτη μιας Ιρλανδής μουσικού που παίζει κλασική Ιρλανδική άρπα .
Η άρπα είναι έγχορδο μουσικό όργανο, το οποίο έχει ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών και η χρήση του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η ιρλανδική άρπα αποτελεί το σύμβολο του έθνους της Ιρλανδίας.
Ίσως να την έχετε προσέξει σαν σύμβολο πάνω σε μια ιρλανδική μπύρα ή και σε κρατικά έγραφα, σφραγίδες ή ακόμα και πάνω στο κέρμα του €.
(επιπλέον πληροφορίες)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αρπιστής (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. Π3908) μαρμάρινο άγαλμα Πρωτοκυκλαδικής τέχνης (2800 - 2300 π.Χ) που παριστάνει καθιστό αρπιστή τη στιγμή που παίζει είδος άρπας.
Ο σκελετός της άρπας σχηματίζει τρίγωνο του οποίου η κατακόρυφη πλευρά χρησιμεύει για να στηρίζει τις δύο άλλες, επί των οποίων βρίσκονται τεντωμένες 46 χορδές χορδισμένες σε «ντο ύφεση». Η άρπα είναι από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα, και εμφανίζεται με χορδές που στηρίζονταν σε ελλειψοειδή σκελετό, ελεύθερο από τη μια πλευρά.
Κατά τον Μεσαίωνα η άρπα ήταν το κατεξοχήν αγαπημένο όργανο Βασιλέων και ευγενών. Ήταν όμως ακόμη μικρότερων διαστάσεων από τις σύγχρονες, και κρεμόταν με δερμάτινη ταινία από το λαιμό του οργανοπαίκτη. Ιδιαίτερη μεγάλη βοήθεια στην εξέλιξη της άρπας πρόσφερε ο Ιταλός Οράτιος Μίκης, στις αρχές του 17ου αιώνα, που γι'αυτό το λόγο έλαβε το προσωνύμιο «Νταλ Άρπα». Από τότε, εκτός της προσθήκης μερικών ακόμη χορδών και αύξησης του μεγέθους της, καμία άλλη μεταβολή δεν υπέστη το όργανο αυτό μέχρι το τέλος του ίδιου αιώνα, οπότε επινοήθηκε σύστημα ανύψωσης του τόνου όλων των χορδών, που εφαρμόσθηκε από τον Βαυαρό Χανσμπρούγκερ και που τροποποιήθηκε περί το 1800 από τον Σεμπαστιάν Εράρ (Sébastien Érard), το οποίο και διατηρείται μέχρι σήμερα. Τις κινήσεις ρυθμίζουν 7 πετάλια (πεντάλ), εκ των οποίων τα τρία χειρίζονται από το αριστερό πόδι και τα άλλα τέσσερα από το δεξιό. Τέλος, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, κατασκευάστηκε και η ηλεκτρική άρπα.
ΓΑΛΛΙΑ (Θεοδοσία )
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Γαλλία μετατρέπομαι σε έναν μπερέ στο κεφάλι του γνωστού Γάλλου ζωγράφου Λουί .Ντυπρέ , που συνήθιζε να κάθεται στις όχθες του Σηκουάνα και να ζωγαφίζει τους όμορφους πίνακές του. Η λέξη Μπερές προέρχεται από την Γαλλική Γλώσσα, ουσιαστικό αρσενικό Beret και είναι ο μάλλινος πίλος, το μάλλινο καπέλο δηλαδή, των ορεινών κατοίκων της Γασκωνίας, αρχαίας χώρας της μεσημβρινής Γαλλίας.
(επιπλέον πληροφορίες)
Λουί Ντυπρέ Γεννήθηκε στο Seine et Oise το 1789. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την πατρική του οικογένεια και την παιδική του ηλικία, εκτός από το ότι είχε έναν αδελφό και μια αδελφή και ότι οι γονείς του ζούσαν ακόμη κατά το 1819.
Η μαθητεία του στη Σχολή του Ζακ-Λουί Νταβίντ (επίσημου ζωγράφου του Ναπολέοντα) θα καθορίσει την προσωπικότητά του και το μορφοπλαστικό περιεχόμενο της τέχνης του. Η γνωριμία του με τον καρδινάλιο και επίσκοπο της Λυών Joseph Fesch, θείο του Ναπολέοντα, μεγάλη εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα αλλά και ειδήμονα φιλότεχνο, θα αποδειχτεί επωφελέστατη αφού ο ίδιος θα τον στείλει το 1811 στο Κάσσελ στην Αυλή του Ιερώνυμου Βοναπάρτη, Βασιλιά της Βεστφαλίας. Το ίδιο έτος ο Ιερώνυμος τον ονομάζει αυλικό ζωγράφο. Η παραμονή του στο Κάσσελ δεν θα ξεπεράσει την διετία (1811-1812).
ΤΣΕΧΙΑ (Γιάννης)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Τσεχία μετατρέπομαι στο μαύρο ένδυμα ενός καλλιτέχνη του «Μαύρου θεάτρου».
Το μαύρο θέατρο της Πράγας είναι το πιο γνωστό θέατρο παγκοσμίου φήμης της Τσεχίας και επίσης ένα παρά πολύ καλό θέατρο για παιδιά και μεγάλους.
Αποτελεί μια ιδιαίτερη θεατρική άποψη. Πρόκειται για ένα "μαύρο δωμάτιο" ή "μαύρο κουτί" το οποίο εμφανίζει μία μικρή σκηνή επενδυμένη με μαύρο ύφασμα, η οποία φιλοξενεί μέσα της, ηθοποιούς - μαριονετίστες, ντυμένους στα μαύρα. Η μαύρη ενδυμασία, τους επιτρέπει να κινούν διάφορα αντικείμενα, παλαιότερα κάτω από το φωτισμό κεριών και τώρα με τη βοήθεια από ειδικές λάμπες, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αιωρούνται.
(επιπλέον πληροφορίες)
Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το '61 ο Jiri Srnec τελειόφοιτος της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας άρχισε να πειραματίζεται με την ιωδίζουσα λάμπα φθορισμού (black light) και τη συμπεριφορά της στη θεατρική σκηνή. Έτσι αναβίωσε η εξέλιξη του μαύρου θεάτρου.
ΕΛΛΑΔΑ ( Πολύδωρος)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Ελλάδα μεταμορφώνομαι
σε ένα κομμάτι από τη φουστανέλα ενός έλληνα αγωνιστή του 1821.
Η φουστανέλα είναι το ανδρικό παραδοσιακό ένδυμα που φορούσαν οι Έλληνες και στον πόλεμο του 1821. Αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη του ανδρικού δωρικού χιτώνα. Μελετητές αναφέρουν σχετικά με τη φουστανέλα πως προέρχεται από μια σειρά αρχαίων ελληνικών ενδυμάτων, που έκαναν την εμφάνισή τους εκείνη την εποχή, όπως ο χιτώνας. Σε βυζαντινά όστρακα και αγγεία πολεμιστές εμφανίζονται να φέρουν όπλα, φορώντας την βαριά πολύπτυχη φουστανέλα.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Μιχάλης)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Ισπανία μετατρέπομαι στην κόκκινη μπέρτα ενός ισπανού ταυρομάχου. Οι ταυρομαχίες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως το Μεξικό, την νότια Γαλλία, την Πορτογαλία και αρκετές χώρες της νοτίου Αμερικής.
Πολλοί διαμαρτύρονται και θέλουν να καταργήσουν τις ταυρομαχίες στη χώρα, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των ζώων, τα οποία πολλές φορές πληγόνονται ή ακόμα και θανατώνονται.
Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί των ταυρομαχιών, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για ένα άθλημα, αλλά για μία καλλιτεχνική τελετουργία, με βαθιές ρίζες στην ισπανική παράδοση. Για το λόγο ζητούν να προστατευτούν οι ταυρομαχίες σαν πολιτιστική κληρονομιά.
ΑΥΣΤΡΙΑ (ΝΙΚΟΛΑΣ Δ.)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Αυστρία γίνομαι ένα κομμάτι στο φόρεμα της πριγκίπισσας Σίσσης, που έμεινε γνωστή στην ιστορία σαν «η θλιμμένη πριγκίπισσα της Αυστρίας».
Ήταν πασίγνωστη για την ομορφιά της και περιποιόταν τον εαυτό της κάνοντας αυστηρότατη δίαιτα και έφτανε να είναι τόσο αδύνατη με συμπτώματα που σήμερα αναγνωρίζονται ως συμπτώματα νευρικής ανορεξίας.
Η μεγαλύτερη αξία για τη ζωή της ήταν η ελευθερία, την οποία όταν άρχισε να χάνει, κλονίστηκε η ψυχική υγεία της και η θλίψη την κυρίευσε. Ο θάνατος του γιού της ήταν η χαριστική βολή για την πριγκίπισσα.
(επιπλέον πληροφορίες)
Στα 16 της παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ των Αψβούργων και έκανε μαζί του τέσσερα παιδιά: τη Σοφία, τη Γκιζέλα, το Ροδόλφο και την Μαρία Βαλέρια. Η κόρη της, Σοφία, πέθανε από ατύχημα σε ηλικία μόλις δυο ετών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη οικογενειακή αναταραχή. Η πεθερά της, της απέσπασε τα παιδιά, ισχυριζόμενη ότι η Σίσι είναι ακατάλληλη να τα μεγαλώσει. Η Σίσι άρχισε τότε να παρουσιάζει νευρικές διαταραχές, τις οποίες προσπαθούσε να κατευνάσει μέσα από τα ταξίδια που πραγματοποιούσε.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1898, δολοφονείται με μαχαίρι από τον Ιταλό αναρχικό Λουίτζι Λουκένι ενώ βρισκόταν στη Γενεύη. Ο αναρχικός ήθελε να πραγματοποιήσει μια συμβολική πράξη ενάντια στους μονάρχες και θεώρησε την Πριγκίπισσα Σίσι, της οποίας την άφιξη στην Ελβετία είχε πληροφορηθεί μέσα από τις εφημερίδες, ως εύκολο στόχο.
Η πριγκίπισσα Σίσι, γνωστή ως θλιμμένη πριγκίπισσα, έμεινε στην ιστορία για τον αντισυμβατικό τρόπο που επέλεξε να ζήσει καθώς, όπως έλεγε, ο βιεννέζικος καθωσπρεπισμός και τα πρωτόκολλα των ανακτόρων τη βασάνιζαν και της στερούσαν την ελευθερία.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Νίκος Δ.)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και ταξιδεύω στη Γερμανία όπου γίνομαι ένα κομματάκι στον καμβά του γνωστού γερμανού ζωγράφου Άλμπρεχτ Ντύρερ.
Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ ήταν μαθηματικός, ζωγράφος, χαράκτης και θεωρητικός της τέχνης. Υπήρξε σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του, και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γερμανικής Αναγέννησης.
Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Νυρεμβέργη, που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας, αλλά ταξίδεψε αρκετά κι επισκέφτηκε την Ιταλία δυο φορές, γεγονός που επηρέασε βαθιά το έργο του, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ξυλογραφίες και τα χαρακτικά. Τα έργα του διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη κι αργότερα απέκτησαν παγκόσμια φήμη.
ΜΑΛΤΑ (Δήμητρα)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Μάλτα γίνομαι κομμάτι της στολής των γνωστών σταυροφόρων της Μάλτας, οι οποίοι φοράνε μια μαύρη – μπλε - κόκκινη στολή με το χαρακτηριστικό σταυρό της Μάλτας κεντημένο στο στήθος.
Οι Ιωαννίτες Ιππότες, γνωστοί ως Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, ήταν από τα πιο φημισμένα Ρωμαιοκαθολικά στρατιωτικά τάγματα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Ξεκίνησε ως νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ το 1080 για να παρέχει φροντίδα στους φτωχούς, άρρωστους ή τραυματισμένους προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Μετά έγινε θρησκευτικό και πολεμικό τάγμα με δική του διοίκηση και συνέχισε τη δράση του αρχικά στη Ρόδο και μετέπειτα στη Μάλτα.
Όταν ο Ναπολέων κατέλαβε τη Μάλτα το 1798, οι Ιωαννίτες έπαψαν να έχουν εδάφη υπό την κατοχή τους και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, ως Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ευαγγελία)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και ταξιδεύω στην Ουγγαρία. Εδώ μεταμορφώνομαι σε ένα όμορφο, ολοκέντητο, κοφτό τραπεζομάντιλο κάτω από τις πανάκριβες παραδοσιακές πορσελάνες Herend.
Οι πορσελάνες του Herend με τη χαρακτηριστική διακόσμηση από λουλούδια του κήπου και του αγρού και από πολύχρωμες πεταλούδες κέρδισαν τις προτιμήσεις και της βασίλισσας Βικτώριας, η οποία παρήγγειλε σερβίτσιο από την ουγγρική βιοτεχνία. Οι πορσελάνες με τη διακόσμηση «αλά Βικτώρια» αποτελούν και σήμερα περιζήτητα κομμάτια στις ηγεμονικές αυλές του κόσμου. Προϊόντα της βιοτεχνίας του Herend υπάρχουν τόσο στην αυτοκρατορική αυλή της Ιαπωνίας όσο και στη βασιλική αυλή της Ισπανίας, καθώς επίσης στα σπίτια αρχηγών κρατών, ηθοποιών ή μουσικών.
(επιπλέον πληροφορίες)
Παγκόσμιας φήμης ουγγρικές πορσελάνες
Η παραγωγή ουγγρικής πορσελάνης ξεκίνησε τον 19 ο αιώνα και μέσα σε λίγες δεκαετίες είχε να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες. Το 1851 στην Παγκόσμια Έκθεση του Λονδίνου τα προϊόντα σε ρυθμό μπαρόκ και αυτοκρατορικό της Πορσελανοποιΐας του Herend βρήκαν μεγάλη απήχηση. Οι πορσελάνες του Herend με τη χαρακτηριστική διακόσμηση από άνθη του κήπου και του αγρού και από πολύχρωμες πεταλούδες κέρδισαν τις προτιμήσεις και της βασίλισσας Βικτώριας, η οποία παρήγγειλε σερβίτσιο από την ουγγρική βιοτεχνία. Οι πορσελάνες με τη διακόσμηση «αλά Βικτώρια» αποτελούν και σήμερα περιζήτητα κομμάτια στις ηγεμονικές αυλές του κόσμου. Προϊόντα της βιοτεχνίας του Herend υπάρχουν τόσο στην αυτοκρατορική αυλή της Ιαπωνίας όσο και στη βασιλική αυλή της Ισπανίας, καθώς επίσης στα σπίτια αρχηγών κρατών, ηθοποιών ή μουσικών.
ΣΟΥΗΔΙΑ (Νικόλας Φ.)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και ταξιδεύω στη Σουηδία. Εκεί πλέκομαι στα σχοινιά του δημοφιλέστερου και παλαιότερου πολεμικού πλοίου, του πλοίου Vasa .
Αυτό το πλοίο από το 1628 που βυθίστηκε και μετά από 333 χρόνια που βγήκε από το νερό, δεν έχει υποστεί καμία βλάβη. Δηλαδή το 98% της κατασκευής του είναι ακόμα σαν καινούριο και επιπλέον είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά.
Πρόκειται για ένα μοναδικό κόσμημα τέχνης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου.
ΠΟΛΩΝΙΑ (Θεοδοσία)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και μεταμορφώνομαι σε κουβέρτα κατασκευασμένη από τις τρίχες του Ευρωπαϊκού βίσωνα, όπως φτιαχνόταν τα παλιά χρόνια.
Ο Ευρωπαϊκός βίσονας ζούσε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη και λιγοστοί απόγονοί του έχουν απομείνει σήμερα (περίπου 200 ζώα σε ελεύθερη κατάσταση) που τα συναντάμε κυρίως στα δάση της Πολωνίας και λιγότερο της Λιθουανίας.
Έχει σκούρο καφέ τρίχωμα που είναι πιο μακρύ στο κεφάλι και στο λαιμό. Στα αρσενικά το τρίχωμα της κεφαλής και του λαιμού σχηματίζει χαίτη και γενειάδα.
Διαφέρει από τον αμερικανικό συγγενή του διότι είναι πολύ πιο ογκώδης.
(επιπλέον πληροφορίες)
Οι βίσονες γεννιούνται δίχως κέρατα και ζουν γύρω στα 18-20 χρόνια ελεύθεροι, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 30 υπό αιχμαλωσία. Καθώς τα κέρατά τους αναπτύσσονται, οι βίσονες ωριμάζουν γύρω στα δύο με τρία τους χρόνια, παρότι τα αρσενικά συνεχίζουν να μεγαλώνουν αργά μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Έχουν ύψος γύρω στα 2 μέτρα, μήκος έως 3,5 μέτρα και ζυγίζουν από 900 κιλά έως 1,2 τόνο. Όταν όμως τα θηλυκά είναι έτοιμα να κάνουν παιδί, υπερβαίνουν τον 1,5 τόνο.
Οι ενήλικοι αρσενικοί γίνονται πολύ ανταγωνιστικοί και κυριαρχικοί κατά τις περιόδους ζευγαρώματος. Μονομαχούν για τα θηλυκά, και οι μονομαχίες τους συχνά οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους. Μετά το ζευγάρωμα, η αγέλη χωρίζεται σε μικρότερες αγέλες. Τα μικρά γεννιούνται εννέα μήνες μετά το ζευγάρωμα. Ο θηλυκός βίσoνας γεννάει ένα κάθε φορά, το οποίο φροντίζει και θηλάζει για ένα χρόνο. Εάν το επόμενο έτος δεν γεννήσει άλλο μικρό, ο θηλασμός παρατείνεται.
Οι βίσονες έχουν ύψος γύρω στα 2 μέτρα, μήκος εως 3,5 μέτρα και ζυγίζουν από 900 κιλά έως 1,2 τόνο. Όταν όμως τα θηλυκά είναι έτοιμα να κάνουν παιδί, υπερβαίνουν τον 1,5 τόνο.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Ευαγγελία)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Ρουμανία γίνομαι νήμα στα χέρια μιας υφάντριας που φτιάχνει ένα όμορφο παραδοσιακό γιλέκο κεντημένο με πολλά σχέδια και μοτίβα καθώς και πολύχρωμα λουλούδια γύρω γύρω.
Πολλοί τεχνίτες ασχολούνται ακόμα με την υφαντουργία, που περιλαμβάνει υφαντά και κεντήματα, και η οποία αποτελεί μία από τις παραδοσιακές τέχνες στη Ρουμανία μαζί με την ξυλογλυπτική και την αγγειοπλαστική.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Μαρία Π.)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Μεγάλη Βρετανία μετατρέπομαι σ’ ένα όμορφο, εντυπωσιακό καρώ στη φούστα ενός σκωτσέζου αξιωματικού.
Το καρώ, που στη Σκωτία ονομάζεται «τάρταν», φοριόταν το 17ο αιώνα από το σκωτσέζικο τάγμα της «Μαύρης Φρουράς». Ήταν υφασμένο και όχι πλεκτό, και από εκεί προέρχεται το όνομά του.
Το 1822 ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ο 4ος επισκέφτηκε την Σκωτία και μαζί με τους αυλικούς του εντυπωσιάστηκε από το ύφασμα τόσο πολύ που σχεδόν μετέτρεψε το καρώ σε εθνικό ένδυμα ολόκληρης της Αγγλίας, και όχι μόνο των «Χάιλαντς».
(επιπλέον πληροφορίες)
Στην Ελλάδα υπάρχει η εντύπωση ότι οι καρώ φούστες είναι μια αρχαία παράδοση των Σκοτσέζων. Εντάξει, είναι αρχαία, αλλά όχι και τόσο αρχαία όσο θα φανταζόταν κανείς.
: από το γαλλικό tiretain, που σημαίνει υφασμένο.
Τον 19ο αιώνα ήταν σαν ύφασμα δημοφιλές στη Σκωτία και άρχισε να φοριέται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας των μυθιστορημάτων του Σερ Γουόλτερ Σκοτ, που έγραψε τα διάσημα ιπποτικά μυθιστορήματα Ιβανόης και Ρόμπ Ρόι και στα οποία το περιέγραφε.
Τα καρώ είχαν κεντρική θέση στην μουσική επανάσταση των πανκ τη δεκαετία του 1970. Στο επίκεντρο της στυλιστικής αναρχίας βρίσκονταν τα καρώ της διάσημης σχεδιάστριας μόδας Βιβιέν Γουέστγουντ.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Αλέξανδρος)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Ολλανδία γίνομαι πανί στη φτερωτή ενός μεγάλου ανεμόμυλου.
Ο ανεμόμυλος είναι μια αιολική μηχανή οριζόντιου άξονα περιστροφής που χρησιμοποιήθηκε για την άλεση των δημητριακών και την άντληση νερού.
Γύρω στο 1500, χρησιμοποιήθηκαν πολλοί ανεμόμυλοι στην Ολλανδία σαν μέρος του αντιπλημμυρικού συστήματος της χώρας. Η χρήση τους για την αποξήρανση εκτάσεων ξεκίνησε εδώ πριν από αιώνες, όταν οι Ολλανδοί άρχισαν να επεκτείνουν τις εκτάσεις που προσφέρονταν για καλλιέργεια.
Όταν χρησιμοποιούνταν για την άλεση σιτηρών στεγάζονταν κατά κανόνα σε κυλινδρικά, πέτρινα, διώροφα κτίρια. Στον επάνω όροφο βρισκόταν ο άξονας και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, ενώ στον κάτω όροφο γινόταν η άλεση και αποθήκευση των σιτηρών. Τα πτερύγιά τους ήταν, όπως είπαμε, πάνινα, 5 έως 15 μέτρα σε μήκος και πλάτος το 1/5 του μήκους τους.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Μαρία Α. )
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Πορτογαλία μεταμορφώθηκα στο ύφασμα μιας από τις εκατοντάδες πολύχρωμες ομπρέλες, που σκεπάζουν κάθε χρόνο τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Agueda στο φεστιβάλ τέχνης που γίνεται εκεί κάθε Ιούλιο.
«Βρέχει ομπρέλες» έγραψε ο τύπος για την όμορφη αυτή ιδέα που δημιούργησε ένα μαγικό, πραμυθένιο σκηνικό, γεμάτο χρώμα και αποτελεί πλέον παράδοση της περιοχής εδώ και τρία χρόνια.
Αν λοιπόν βρεθείτε ποτέ στην Πορτογαλία αυτή την περίοδο, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση! Το θέαμα θα σας εντυπωσιάσει!
ΔΑΝΙΑ (Θανάσης)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Δανία μεταμορφώνομαι σε ένα τόπι «μαγικό» ύφασμα στα χέρια των δύο ραφτάδων, που ανέλαβαν να φτιάξουν ρούχα για τον αυτοκράτορα στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν : «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα».
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν ένας Δανός παραμυθάς, ο οποίος έγινε γνωστός σ’ όλο τον κόσμο για τα παραμύθια του που είναι γεμάτα φαντασία και καταλήγουν πάντα σε κάποια συμπεράσματα πάνω στις ανθρώπινες αρετές .
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Παναγιώτα)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στη Σλοβενία μεταμορφώνομαι σε μια απλή τριγωνική σκηνή στο δάσος για να προσφέρω στους επισκέπτες άνεση αλλά ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή με τη φύση που βρίσκεται γύρω μου.
Οι μικρές τριγωνικές αυτές καμπίνες μπορεί να είναι από ξύλο πεύκου ή ύφασμα με μεγάλα ανοίγματα για φυσικό φως. Όταν είναι υφασμάτινες δημιουργούν μια πραγματικά μαγική εικόνα το βράδυ όταν φωτιστούν!
ΚΥΠΡΟΣ (Εμμανουέλα)
Είμαι ο Ρέλης Κουρέλης και στην Κύπρο μεταμορφώνομαι σε άμφιο στους ώμους του αρχιεπίσκοπου Μακάριου, του ιερωμένου που τόσο αγωνίστηκε για την πατρίδα του.
Ο Μακάριος ήταν αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 μέχρι το θάνατο του και ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960, όπου η Κύπρος ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος, μέχρι το θάνατο του, το 1977.
Πιο εξερευνητές... δε γίνεται!
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΣΑΒΒΑΛΑΚΗ
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Ξεκινώντας από το πιο νοτιοανατολικό σημείο της Ευρώπης αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη και να γνωρίσουμε τις ομορφιές της και τα μυστικά της. Συγκεντρώσαμε ότι χρειάζεται ένας εξερευνητής, χάρτη, πυξίδα, σκοινί, σακίδιο, κιάλια και η εξερεύνηση άρχισε. Ξεκινήσαμε από το πιο βόρειο σημείο της Ευρώπης, τη Φινλανδία , σκαρφαλώσαμε στην πιο ψηλή κορυφή των Άλπεων, διασκεδάσαμε στο πιο ωραίο καρναβάλι της Ευρώπης, στη Βενετία, ταξιδέψαμε στο πιο δυτικό σημείο στην Πορτογαλία, εξερευνήσαμε το πιο μεγάλο ποτάμι της, το Δούναβη, γνωρίσαμε τις χώρες που διαρρέει και γευτήκαμε τα πιο νόστιμα γλυκά στη χώρα της σοκολάτας στο Βέλγιο.
«Γνωρίζω καλλιτεχνικά κινήματα τέχνης και έργα Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων.»
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Γεώργιος Κωνσταντάκος
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία και επιθυμία των ίδιων των μαθητών της Ε΄τάξης του 26ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, ζητώντας μας να κάνουν και αυτοί κάτι αντίστοιχο με τους μαθητές της Στ΄τάξης, οι οποίοι ασχολούνταν με τη δράση "Μνημεία-Σύμβολα της πόλη μου και Ευρωπαϊκών πόλεων" για το πρόγραμμα Teahers4Europe.
Οι μαθητές/τριες έμαθαν για την ίδρυση, την οργάνωση, τους στόχους και τις αξίες της Ε.Ε., γνώρισαν καλλιτεχνικά κινήματα τέχνης, Έλληνες και Ευρωπαίους ζωγράφους καθώς και πολλά έργα τους. Για να τα πετύχουν αυτά εργάστηκαν ομαδικά, συνεργάστηκαν, αναζήτησαν και κατέγραψαν πληροφορίες από διάφορες πηγές, επισκέφτηκαν εκθέσεις ζωγραφικής, χρησιμοποίησαν υπολογιστές και εκπαιδευτικά λογισμικά για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, ζωγράφισαν καθοδηγούμενα από ζωγράφους και διασκέδασαν παίζοντας επιτραπέζια ή διαδικτυακά παιχνίδια.
Η Αργώ Ευρωπάει να φέρει την ειρήνη
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Χαρίκλεια Τιμπλαλέξη
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017
Η παρούσα εργασία με τίτλο “Η Αργώ Ευρω..πάει να φέρει την ειρήνη” υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Teachers4Europe” από μαθητές των τάξεων Δ', Ε' και ΣΤ' του Νανοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Μουρεσίου-Ξουριχτίου-Τσαγκαράδας Μαγνησίας με σκοπό να ανακαλύψουν οι μαθητές την ιδέα της Ευρωπαικής Ένωσης, να αποκτήσουν Ευρωπαϊκή συνείδηση και να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους ως μελλοντικοί ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.
Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσεγγίστηκε μέσα από τη μεταφορά του μύθου της αρχαίας Αργούς στη σημερινή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την πραγματοποίηση ενός φανταστικού ταξιδιού μιας σύγχρονης Αργούς η οποία είναι επανδρωμένη με σημαντικές προσωπικότητες από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχει σαν αποστολή της να φέρει πίσω την ειρήνη.
Η εργασία περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες που είχαν σκοπό να εμπλέξουν τους μαθητές στην αναζήτηση,ανάλυση και σύνθεση πληροφοριών τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τα πρόσωπα προερχόμενα από αυτές, αλλά και στη δημιουργία κατασκευών (Ευρωπαϊκές ταυτότητες, καραβάκια των χωρών, χάρτη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης), καθώς και στην παρουσίαση ενός σύντομου ζωντανού θεατρικού δρώμενου.
Μια νεράιδα κι ένα ξωτικό μας ταξιδεύουν στην Ευρώπη
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Χαριτωμένη Γκιούρογλου
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε υπάγεται στην ενότητα «πολιτισμός» και απευθύνεται στους μαθητές της Α’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών. Το πρόγραμμα αντλεί την θεματολογία του από λαϊκά παραμύθια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παραμύθια επιλέχθηκαν βάσει της προέλευσής τους και της απουσίας μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα. Στόχος μας ήταν α) η γνωριμία των παιδιών με τις χώρες της ΕΕ και τον πολιτισμό τους, β) η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση των μαθητών μέσω λαϊκών παραμυθιών γ) η αναγνώριση και σταχυολόγηση κοινών πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δ) η προσαρμογή των λαϊκών παραμυθιών στην ελληνική γλώσσα και ε) η δημιουργία εικονοβιβλίων. Παράλληλα, οι μαθητές μας γνώρισαν την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον μύθο της Ευρώπης, από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της «Γωνιάς του παιδιού», από την δημιουργία χάρτη της ΕΕ και από την παρουσίαση των συμβόλων της ενωμένης Ευρώπης.
Παραδοτέα:
1) Λαϊκό παραμύθι «Guleesh» από την Ιρλανδία.
2) Λαϊκό παραμύθι «H γοργόνα σύζυγος» από την Σκωτία.
3) Λαϊκό παραμύθι «H Γαλαζοπράσινη Πριγκίπισσα των 7 πόλεων» από την Πορτογαλία, Νήσοι Αζόρες.
4) Λαϊκό παραμύθι « Ο Sigurd και ο δράκος» από την Σκανδιναβία.
5) Δημιουργία του χάρτη της Ευρώπης.
6) Τα σύμβολα της ΕΕ.
7) Φωτογραφίες από τις δράσεις μας.
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Γεώργιος Κωνσταντάκος
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία και επιθυμία των ίδιων των μαθητών της Ε΄τάξης του 26ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, ζητώντας μας να κάνουν και αυτοί κάτι αντίστοιχο με τους μαθητές της Στ΄τάξης, οι οποίοι ασχολούνταν με τη δράση "Μνημεία-Σύμβολα της πόλη μου και Ευρωπαϊκών πόλεων" για το πρόγραμμα Teahers4Europe.
Οι μαθητές/τριες έμαθαν για την ίδρυση, την οργάνωση, τους στόχους και τις αξίες της Ε.Ε., γνώρισαν καλλιτεχνικά κινήματα τέχνης, Έλληνες και Ευρωπαίους ζωγράφους καθώς και πολλά έργα τους. Για να τα πετύχουν αυτά εργάστηκαν ομαδικά, συνεργάστηκαν, αναζήτησαν και κατέγραψαν πληροφορίες από διάφορες πηγές, επισκέφτηκαν εκθέσεις ζωγραφικής, χρησιμοποίησαν υπολογιστές και εκπαιδευτικά λογισμικά για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, ζωγράφισαν καθοδηγούμενα από ζωγράφους και διασκέδασαν παίζοντας επιτραπέζια ή διαδικτυακά παιχνίδια.
Η Αργώ Ευρωπάει να φέρει την ειρήνη
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Χαρίκλεια Τιμπλαλέξη
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017
Η παρούσα εργασία με τίτλο “Η Αργώ Ευρω..πάει να φέρει την ειρήνη” υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Teachers4Europe” από μαθητές των τάξεων Δ', Ε' και ΣΤ' του Νανοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Μουρεσίου-Ξουριχτίου-Τσαγκαράδας Μαγνησίας με σκοπό να ανακαλύψουν οι μαθητές την ιδέα της Ευρωπαικής Ένωσης, να αποκτήσουν Ευρωπαϊκή συνείδηση και να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους ως μελλοντικοί ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.
Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσεγγίστηκε μέσα από τη μεταφορά του μύθου της αρχαίας Αργούς στη σημερινή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την πραγματοποίηση ενός φανταστικού ταξιδιού μιας σύγχρονης Αργούς η οποία είναι επανδρωμένη με σημαντικές προσωπικότητες από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχει σαν αποστολή της να φέρει πίσω την ειρήνη.
Η εργασία περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες που είχαν σκοπό να εμπλέξουν τους μαθητές στην αναζήτηση,ανάλυση και σύνθεση πληροφοριών τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τα πρόσωπα προερχόμενα από αυτές, αλλά και στη δημιουργία κατασκευών (Ευρωπαϊκές ταυτότητες, καραβάκια των χωρών, χάρτη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης), καθώς και στην παρουσίαση ενός σύντομου ζωντανού θεατρικού δρώμενου.
Μια νεράιδα κι ένα ξωτικό μας ταξιδεύουν στην Ευρώπη
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Χαριτωμένη Γκιούρογλου
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε υπάγεται στην ενότητα «πολιτισμός» και απευθύνεται στους μαθητές της Α’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών. Το πρόγραμμα αντλεί την θεματολογία του από λαϊκά παραμύθια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παραμύθια επιλέχθηκαν βάσει της προέλευσής τους και της απουσίας μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα. Στόχος μας ήταν α) η γνωριμία των παιδιών με τις χώρες της ΕΕ και τον πολιτισμό τους, β) η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση των μαθητών μέσω λαϊκών παραμυθιών γ) η αναγνώριση και σταχυολόγηση κοινών πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δ) η προσαρμογή των λαϊκών παραμυθιών στην ελληνική γλώσσα και ε) η δημιουργία εικονοβιβλίων. Παράλληλα, οι μαθητές μας γνώρισαν την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον μύθο της Ευρώπης, από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της «Γωνιάς του παιδιού», από την δημιουργία χάρτη της ΕΕ και από την παρουσίαση των συμβόλων της ενωμένης Ευρώπης.
Παραδοτέα:
1) Λαϊκό παραμύθι «Guleesh» από την Ιρλανδία.
2) Λαϊκό παραμύθι «H γοργόνα σύζυγος» από την Σκωτία.
3) Λαϊκό παραμύθι «H Γαλαζοπράσινη Πριγκίπισσα των 7 πόλεων» από την Πορτογαλία, Νήσοι Αζόρες.
4) Λαϊκό παραμύθι « Ο Sigurd και ο δράκος» από την Σκανδιναβία.
5) Δημιουργία του χάρτη της Ευρώπης.
6) Τα σύμβολα της ΕΕ.
7) Φωτογραφίες από τις δράσεις μας.
Αρκουδίτσες στην ……Ευρώπη
Εισαγωγή
Με την παρούσα εργασία μας προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα την εκμετάλλευσης άγριων ζώων και παράλληλα να γνωρίσουμε την Ευρώπη
Μια καφετιά αρκούδα ήταν ο παράξενος επισκέπτης της τάξης μας που με την ιστορία της μας ευαισθητοποίησε σχετικά με την προστασία αυτού του είδους.
Το βιβλίο «Μια αρκούδα μια φορά…» έγινε η αφορμή να γνωρίσουμε την αρκουδίτσα που η ζωή της επιφύλασσε ένα άσχημο παιχνίδι. Παράλληλα με αφορμή το φυσικό περιβάλλον που ζει η καφετιά αρκούδα ταξιδέψαμε στην Ευρώπη και γνωρίσαμε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Συζητήσαμε για την στάση των λαών τους απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον και μελετήσαμε την πανίδα της καφετιάς αρκούδας στα δάση τους.
Εκπαιδευτική προσέγγιση
1.Τραγουδώντας προβληματίζομαι
Με ένα αυτοσχέδιο αστείο τραγουδάκι μαθαίνουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης ψάχνοντας για …αρκούδες
Έχει αρκούδες στη Γαλλία;
Όσο ψάχνω δεν μπορώ μια αρκούδα εγώ να βρω
να μιλάει γαλλικά να λέει jamais….πατεκουά.
Είχα δει μια παλιά, λέει μια Γαλλίδα γιαγιά!
Σκοτώθηκε στα Πυρηναία! Την κυνήγησαν λαθραία.
Μήπως πήγαν Ισπανία ή στη βόρεια Ιταλία;
Βρήκα 20 Ισπανίδες και άλλες τόσες Ιταλίδες
κρυφτήκαν αυτές καλά σε απάτητα βουνά.
Μήπως πήγαν Γερμανία, Πολωνία η Δανία;
Κρυφτήκαν στην Κροατία ή μήπως στη Λιθουανία;
Μήπως πήγαν Ουγγαρία, Σλοβακία ή Σουηδία;
Ιρλανδία Λετονία.. ίσως και στην Εσθονία.
Ταξιδεύω τριγυρνώ μα απ’ όπου και αν περνώ
αρκούδες δεν μπορώ να βρω….
Μα πού είναι οι αρκούδες;
Όλο και λιγοστεύουν!!!
Δεν ξέρω εγώ που πάνε
και τι αυτές γυρεύουν;;;
2. Ερευνώ και συλλέγω πληροφορίες
Τα παιδιά γίνονται μικροί ερευνητές και ανακαλύπτουν την πληθώρα των πληροφοριών που κρύβει το διαδίκτυο. Εξασκούμαστε στην κριτική επιλογή των πληροφοριών που ανιχνεύουμε και διαπιστώνουμε ότι η Καφετιά Αρκούδα αναφέρεται ως είδος προτεραιότητας στο παράρτημα II της Ευρωπαϊκής οδηγίας 92/43 EEC και είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Μελετώντας σε βάθος ανακαλύπτουμε ότι και στη χώρα μας υπάρχουν νόμοι που την προστατεύουν. Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών ανοίγεται μπροστά μας και διαπιστώνουμε πως η αρκουδίτσα μας ανήκει στα προστατευμένα είδη.
Παράλληλα μπαίνοντας στη σελίδα http://europa.eu/kids μάθαμε τι είναι η Ευρώπη και από ποιες χώρες αποτελείται, ποιες είναι οι σημαίες τους και ποιες οι πρωτεύουσές τους
3. Ζωγραφίζοντας
Η έκφραση μέσω της ζωγραφικής ευχαριστεί τους μικρούς μαθητές οι οποίοι βιώνουν έντονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ζωή της η αρκουδίτσα μας. Οι ζωγραφιές τους αποφορτίζουν και τους βοηθούν να εκφράσουν καλύτερα τις όποιες απορίες τους.
4.Δραματοποιώντας
Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους και ζωντανεύουν τη ζωή της ηρωίδας μας. Το σκηνικό στήνεται από τα ίδια και η γνώση διαχέεται με παιχνιώδη τρόπο σε όλους τους μαθητές της σχολικής μας μονάδας.
5 Παίζοντας
Η ζωή της αρκουδίτσας γίνεται κτήμα μας μέσα από ένα παιχνίδι με κάρτες που οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Το κυνήγι θησαυρού για ………αρκουδίτσες μας βοηθάει να μάθουμε ευχάριστα πληροφορίες για τη ζωή της και να τις εμπεδώσουμε καλύτερα.
Παράλληλα ακολουθώντας της αρκουδίτσα περπατήσαμε στα δάση των ευρωπαϊκών χωρών που τη φιλοξενούν και ήρθαμε σε επαφή με τον πολιτισμό τους.
Αξιολόγηση
Οι μικροί μαθητές μέσα από το συγκεκριμένο project ταξίδεψαν στα δάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γνώρισαν την καφετιά αρκούδα , ένα ζώο που ανήκει στα απειλούμενα από τον άνθρωπο είδη. Το ενδιαφέρον και η διάθεση συμμετοχής των μικρών μαθητών ήταν εμφανές καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Εισαγωγή
Με την παρούσα εργασία μας προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα την εκμετάλλευσης άγριων ζώων και παράλληλα να γνωρίσουμε την Ευρώπη
Μια καφετιά αρκούδα ήταν ο παράξενος επισκέπτης της τάξης μας που με την ιστορία της μας ευαισθητοποίησε σχετικά με την προστασία αυτού του είδους.
Το βιβλίο «Μια αρκούδα μια φορά…» έγινε η αφορμή να γνωρίσουμε την αρκουδίτσα που η ζωή της επιφύλασσε ένα άσχημο παιχνίδι. Παράλληλα με αφορμή το φυσικό περιβάλλον που ζει η καφετιά αρκούδα ταξιδέψαμε στην Ευρώπη και γνωρίσαμε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Συζητήσαμε για την στάση των λαών τους απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον και μελετήσαμε την πανίδα της καφετιάς αρκούδας στα δάση τους.
Εκπαιδευτική προσέγγιση
1.Τραγουδώντας προβληματίζομαι
Με ένα αυτοσχέδιο αστείο τραγουδάκι μαθαίνουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης ψάχνοντας για …αρκούδες
Έχει αρκούδες στη Γαλλία;
Όσο ψάχνω δεν μπορώ μια αρκούδα εγώ να βρω
να μιλάει γαλλικά να λέει jamais….πατεκουά.
Είχα δει μια παλιά, λέει μια Γαλλίδα γιαγιά!
Σκοτώθηκε στα Πυρηναία! Την κυνήγησαν λαθραία.
Μήπως πήγαν Ισπανία ή στη βόρεια Ιταλία;
Βρήκα 20 Ισπανίδες και άλλες τόσες Ιταλίδες
κρυφτήκαν αυτές καλά σε απάτητα βουνά.
Μήπως πήγαν Γερμανία, Πολωνία η Δανία;
Κρυφτήκαν στην Κροατία ή μήπως στη Λιθουανία;
Μήπως πήγαν Ουγγαρία, Σλοβακία ή Σουηδία;
Ιρλανδία Λετονία.. ίσως και στην Εσθονία.
Ταξιδεύω τριγυρνώ μα απ’ όπου και αν περνώ
αρκούδες δεν μπορώ να βρω….
Μα πού είναι οι αρκούδες;
Όλο και λιγοστεύουν!!!
Δεν ξέρω εγώ που πάνε
και τι αυτές γυρεύουν;;;
2. Ερευνώ και συλλέγω πληροφορίες
Τα παιδιά γίνονται μικροί ερευνητές και ανακαλύπτουν την πληθώρα των πληροφοριών που κρύβει το διαδίκτυο. Εξασκούμαστε στην κριτική επιλογή των πληροφοριών που ανιχνεύουμε και διαπιστώνουμε ότι η Καφετιά Αρκούδα αναφέρεται ως είδος προτεραιότητας στο παράρτημα II της Ευρωπαϊκής οδηγίας 92/43 EEC και είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Μελετώντας σε βάθος ανακαλύπτουμε ότι και στη χώρα μας υπάρχουν νόμοι που την προστατεύουν. Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών ανοίγεται μπροστά μας και διαπιστώνουμε πως η αρκουδίτσα μας ανήκει στα προστατευμένα είδη.
Παράλληλα μπαίνοντας στη σελίδα http://europa.eu/kids μάθαμε τι είναι η Ευρώπη και από ποιες χώρες αποτελείται, ποιες είναι οι σημαίες τους και ποιες οι πρωτεύουσές τους
3. Ζωγραφίζοντας
Η έκφραση μέσω της ζωγραφικής ευχαριστεί τους μικρούς μαθητές οι οποίοι βιώνουν έντονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ζωή της η αρκουδίτσα μας. Οι ζωγραφιές τους αποφορτίζουν και τους βοηθούν να εκφράσουν καλύτερα τις όποιες απορίες τους.
4.Δραματοποιώντας
Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους και ζωντανεύουν τη ζωή της ηρωίδας μας. Το σκηνικό στήνεται από τα ίδια και η γνώση διαχέεται με παιχνιώδη τρόπο σε όλους τους μαθητές της σχολικής μας μονάδας.
5 Παίζοντας
Η ζωή της αρκουδίτσας γίνεται κτήμα μας μέσα από ένα παιχνίδι με κάρτες που οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Το κυνήγι θησαυρού για ………αρκουδίτσες μας βοηθάει να μάθουμε ευχάριστα πληροφορίες για τη ζωή της και να τις εμπεδώσουμε καλύτερα.
Παράλληλα ακολουθώντας της αρκουδίτσα περπατήσαμε στα δάση των ευρωπαϊκών χωρών που τη φιλοξενούν και ήρθαμε σε επαφή με τον πολιτισμό τους.
Αξιολόγηση
Οι μικροί μαθητές μέσα από το συγκεκριμένο project ταξίδεψαν στα δάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γνώρισαν την καφετιά αρκούδα , ένα ζώο που ανήκει στα απειλούμενα από τον άνθρωπο είδη. Το ενδιαφέρον και η διάθεση συμμετοχής των μικρών μαθητών ήταν εμφανές καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Ευρώπη... σαν παραμύθι!
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την Βασίλειος Ζαγκότας
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017
Τμήμα εφαρμογής: Β΄2 (2016-17), 14 μαθητές
Σκοπός: Γνωριμία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μικρές ιστορίες (κυρίως παραμύθια). Διασκεδάζουμε με τις ιστορίες, τις ζωγραφίζουμε, ψάχνουμε και βρίσκουμε τις χώρες στον χάρτη και στον ψηφιακό κόσμο, χρωματίζουμε σημαίες και ακούμε τους εθνικούς ύμνους.
Χρόνος: 9 Ιανουαρίου - 7 Απριλίου 2017
Τελικό προϊόν: Ηλεκτρονικό βιβλίο με τα παραμύθια, τους μύθους και τις ιστορίες για την Ευρώπη.
Διδακτικό υλικό (παραμύθια και ιστορίες):
1. "Μια ακατάδεχτη βασιλοπούλα", παραμύθι από τη Δανία
2. "Η μαγική χύτρα", παραμύθι από τη Σουηδία
3. "Το Βασίλειο της Τύχης", παραμύθι από την Ισπανία
4. 'Τσίκο Πετρίλο", παραμύθι από την Ιταλία
5. "Ο γάμος της βατραχίνας", παραμύθι από την Αυστρία
6. "Η θεία Φτώχεια", παραμύθι από την Πορτογαλία
7. "Το βασιλόπουλο και η ραφτοπούλα", παραμύθι από τη Γαλλία
8. "Το χρυσό κορίτσι", παραμύθι από τη Βουλγαρία
9. "Ο Δράκος της Κρακοβίας", παραμύθι από την Πολωνία
10. "Το παραμύθι του Κράκονος", παραμύθι από την Τσεχία
11. "Ο μαχητικός ψαράς", παραμύθι από τη Λετονία
12. "Η αρπαγή της Ευρώπης", αρχαίος μύθος από την Ελλάδα
ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Όταν ένα αστέρι σε οδηγεί
Τέλος, στείλαμε την αγάπη και την σκέψη μας στα προσφυγόπουλα τραγουδώντας:
"Μέσα στο δρόμο περπατώ, για έναν τόπο φωτεινό κι ειρηνικό
πόλεμο και το θάνατο, μην ξαναδώ ποτέ εγώ στον κόσμο αυτό.
Για την ειρήνη και την αγάπη πάντα θα τραγουδώ(2)
Τ΄ αστέρι της Ευρώπης σωστά με οδηγεί
κει που κάθε διωγμένος θέλει να βρεθεί."
«Γιατί φεύγεις; Η γη έχει χώρο για όλους μας»Τα θέματα με τα οποία κυρίως ασχοληθήκαμε ήταν: το περιβάλλον που κινδυνεύει, τα ζώα που ζουν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, με τα ζώα υπό εξαφάνιση.
Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, τα παιδιά γνώρισαν όλα τα είδη υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη, προβληματίστηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν, δραστηριοποιήθηκαν, προσπάθησαν να βρουν λύσεις, έμαθαν να προσφέρουν την βοήθειά τους σ’ αυτά.
Τα παιδιά κατάφεραν να αναπτύξουν δεξιότητες και να διαμορφώσουν αξίες, στάσεις και συμπεριφορές που σχετίζονται με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να κατανοήσουν τη σημασία της συνύπαρξης και της συνεργασίας όλων των κατοίκων της Ευρώπης πάνω σε θέματα που έχουν οικολογικό ενδιαφέρον
Μάθαμε τι είναι η Ευρώπη, που βρίσκεται, από ποιες χώρες αποτελείται, ποιες είναι οι σημαίες τους, τα σημαντικότερα μνημεία τους και ποια ζώα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σε κάθε χώρα.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το γνώριμο, κοντινό δάσος της Δαδιάς όπου ζούνε οι γυπαετοί, αρπακτικά πουλιά που κάθε χρόνο όλο και λιγοστεύουν.
Η Ευρώπη Κιβωτός του Νώε -ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Το πρόγραμμα "Η Ευρώπη Κιβωτός του Νώε" αναφέρεται στον προσφυγικό ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί όλη την Ευρώπη.Αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού στάθηκε η εισροή προσφύγων, ειδικά την τελευταία χρόνια, στο νησί της Σάμου αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, με σκοπό τη μετακίνηση τους στις χώρες της Ευρώπης . Πολλοί απ’ αυτούς μένουν στο νησί έστω και προσωρινά, και οι κάτοικοι του νησιού έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους. Επίσης σε λίγο καιρό τα παιδιά των προσφύγων θα ενσωματωθούν στα σχολεία του νησιού και όλοι εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά θα πρέπει να συμβάλλουν στην ομαλή προσαρμογή όλων. Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στους πρόσφυγες προσφέροντάς τους συχνά φαγητό, νερό, ρούχα, κουβέρτες αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά. Με αφορμή την εξιστόρηση πολλών εμπειριών των παιδιών, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για το θέμα αυτό.
Πληροφοριακά Στοιχεία
Γράφτηκε από τον/την ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορία: Εργασίες Πρωτοβάθμιας 2016 2017Το πρόγραμμα "Η Ευρώπη Κιβωτός του Νώε" αναφέρεται στον προσφυγικό ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί όλη την Ευρώπη.Αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού στάθηκε η εισροή προσφύγων, ειδικά την τελευταία χρόνια, στο νησί της Σάμου αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, με σκοπό τη μετακίνηση τους στις χώρες της Ευρώπης . Πολλοί απ’ αυτούς μένουν στο νησί έστω και προσωρινά, και οι κάτοικοι του νησιού έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους. Επίσης σε λίγο καιρό τα παιδιά των προσφύγων θα ενσωματωθούν στα σχολεία του νησιού και όλοι εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά θα πρέπει να συμβάλλουν στην ομαλή προσαρμογή όλων. Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στους πρόσφυγες προσφέροντάς τους συχνά φαγητό, νερό, ρούχα, κουβέρτες αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά. Με αφορμή την εξιστόρηση πολλών εμπειριών των παιδιών, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για το θέμα αυτό.
Οι ήρωες της Ευρώπης
Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια ακαταμάχητη ομάδα : Ο κόμης Μαρ με την όμορφη κόρη του από την Αγγλία, ο Κνος ο δυνατός γίγαντας από τη Σουηδία, η πανούργα γιαγιά από την Ιταλία, η πριγκίπισσα που μεταμορφωνόταν σε περιστέρι από την Δανία και ο Κράκ ο πανέξυπνος παπουτσής από την Πολωνία. Όλοι αυτοί οι ήρωες συγκεντρώθηκαν για να γυρίσουν την Ευρώπη και να πολεμήσουν το κακό. Αλλά υπήρχαν και οι κακοί : η βασίλισσα - μάγισσα από την Αγγλία, ο δράκος από τη Βουλγαρία, το φίδι βασιλιάς από την Λιθουανία και ο γενναίος Παστάρης. Ο Παστάρης ; Μα ο Παστάρης είναι έξυπνος, γενναίος και καλός ήρωας των Λετονικών παραμυθιών. Πως έγινε κακός; Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια της ιστορία μας.
Η ομάδα των κακών όταν έμαθε τα σχέδια των ηρώων μας αποφάσισε να τους σταματήσει. Αυτοί ήθελαν να επικρατήσει το κακό στην Ευρώπη! Έβαλαν στο στόχαστρο την καλόκαρδη κόρη του Κόμη Μάρ. Την απήγαγαν με τη βοήθεια της βασίλισσας μάγισσας που ήταν μητριά της και την φυλάκισαν σε ένα κάστρο το οποίο φύλαγε ο δράκος! Με αυτό τον τρόπο πίστευαν πως θα σταματούσαν τους συντρόφους της.
Αποφάσισαν μάλιστα να στείλουν στο στρατόπεδο των καλών το φίδι-βασιλιά για να τους κατασκοπεύσει και να μάθει τα σχέδιά τους. Αυτός πήρε ανθρώπινη μορφή, αφού ήταν στην ξηρά και πήγε στους καλούς για να πάρει πληροφορίες. Εκείνοι δεν ήξεραν ότι μπορούσε να μεταμορφωθεί. Παρουσιάστηκε σαν ένας απλός οδοιπόρος που είχε χάσει τον δρόμο του και ζήτησε τη βοήθειά τους. Αρχικά τον πίστεψαν και τον άφησαν να μείνει μαζί τους. Ο Κνός όμως κατάλαβε ότι έλεγε ψέματα και ένα βράδυ τον παρακολούθησε και τον είδε να μπαίνει στην θάλασσα και να μεταμορφώνεται σε φίδι. Αμέσως έτρεξε και το είπε στους συντρόφους του. Περίμεναν να επιστρέψει και τότε ο Κράκ τον έπιασε από τον λαιμό και η γιαγιά τον έκλεισε σε ένα κελί για να τον αναγκάσει να ομολογήσει. Εκείνος αντιστάθηκε και αρνήθηκε να τους πει κάτι για τους κακούς. Τότε η πριγκίπισσα μεταμορφώθηκε σε περιστέρι και άρχισε να τον τσιμπάει πάρα πολύ δυνατά για να τους πει πως μπορούν να νικήσουν τον δράκο και να πάρουν πίσω την κόρη του Κόμη Μαρ.
Το φίδι-βασιλιάς τους είπε ότι ο δράκος κοιμάται σπάνια ,μόνο μία βραδιά κάθε μήνα ,αλλά όταν κοιμάται δεν ξυπνάει με τίποτα για μια ολόκληρη μέρα και μια ολόκληρη νύχτα.Τότε μπορούν να πάνε να την πάρουν. Τους αποκάλυψε ακόμη ότι η βραδιά που θα κοιμόταν ο δράκος ήταν η επόμενη. Έτσι την επόμενη μέρα οι ήρωες του καλού ξεκίνησαν να πάρουν πίσω την πριγκίπισσα. Όμως οι κακοί τους περίμεναν . Έγινε μια φοβερή μάχη και κατά την διάρκειά της η κακιά βασίλισσα μάγισσα , επειδή ήξερε ότι ο Παστάρης ήταν έξυπνος και γενναίος και θα τον χρειαζόταν για να νικήσει, του έβαλε ένα μαγικό βραχιόλι στο χέρι και ο Παστάρης άλλαξε εντελώς. Πήγε με το μέρος των κακών και επειδή οι καλοί κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να τον νικήσουν με τίποτα, έτρεξαν και πήγαν πίσω να σκεφτούν πως θα τον πάρουν πίσω και αυτόν και την κόρη του Κόμη Μαρ. Κατάλαβαν ότι όσο φορούσε το βραχιόλι ο Παστάρης θα ανήκε στους κακούς και έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να του το βγάλουν. Έστησαν λοιπόν ενέδρα στον Παστάρη. Τον αιχμαλώτισαν και η γιαγιά έκανε ένα ξόρκι και τον υπνώτισε για να του πάρει το βραχιόλι . Δυστυχώς ήταν σφραγισμένο και το κλειδί το είχαν οι κακοί. Έπρεπε τώρα να πάρουν το κλειδί.
Έτσι πήγαν στο κάστρο των κακών και προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο για να μπούν μέσα. Τελικά ο Κνός μπήκε μπροστά και έσπασε τα τείχη και έτσι μπήκαν μέσα. Περικύκλωσαν τους κακούς και τους έδεσαν με μια χοντρή αλυσίδα. Προσπάθησαν να τους κάνουν να ομολογήσουν που είναι το κλειδί. Αλλά εκείνοι δεν τους είπαν τίποτα. Στο μεταξύ η κόρη του Κόμη Μαρ ακούγοντας τους φίλους της να πλησιάζουν μεταμορφώθηκε σε περιστέρι και όταν οι φρουροί πήγαν να την σκοτώσουν εκείνη μεταμορφώθηκε σε περιστέρι και πέταξε μέσα από το μπουντρούμι. Πήγε στους συντρόφους της και εκείνοι της είπαν τα δυσάρεστα νέα για τον Παστάρη. Μετά της ζήτησαν να ψάξει να βρει το κλειδί που οι κακοί είχαν κρύψει κάπου μέσα στο κάστρο. Ύστερα από λίγα λεπτά εκείνη επέστρεψε με το κλειδί στο ράμφος της.
Ο Παστάρης απαλλάχθηκε από το μαγικό βραχιόλι και έγινε και πάλι καλός. Φυλάκισε τους κακούς στο κάστρο και έδεσε με βαριές αλυσίδες τον δράκο πριν εκείνος ξυπνήσει. Μετά όλοι μαζί γιόρταζαν τη νίκη τους : ο Κόμης Μάρ και η κόρη του, ο Κνός, η γιαγιά, η πριγκίπισσα που μεταμορφωνόταν σε περιστέρι,ο Κρακ και ο Παστάρης! Τώρα πια ήταν ελεύθεροι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη και να πολεμήσουν σε όλες τις χώρες για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της αρετής και της ειρήνης!
Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!!!!!.
Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια ακαταμάχητη ομάδα : Ο κόμης Μαρ με την όμορφη κόρη του από την Αγγλία, ο Κνος ο δυνατός γίγαντας από τη Σουηδία, η πανούργα γιαγιά από την Ιταλία, η πριγκίπισσα που μεταμορφωνόταν σε περιστέρι από την Δανία και ο Κράκ ο πανέξυπνος παπουτσής από την Πολωνία. Όλοι αυτοί οι ήρωες συγκεντρώθηκαν για να γυρίσουν την Ευρώπη και να πολεμήσουν το κακό. Αλλά υπήρχαν και οι κακοί : η βασίλισσα - μάγισσα από την Αγγλία, ο δράκος από τη Βουλγαρία, το φίδι βασιλιάς από την Λιθουανία και ο γενναίος Παστάρης. Ο Παστάρης ; Μα ο Παστάρης είναι έξυπνος, γενναίος και καλός ήρωας των Λετονικών παραμυθιών. Πως έγινε κακός; Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια της ιστορία μας.
Η ομάδα των κακών όταν έμαθε τα σχέδια των ηρώων μας αποφάσισε να τους σταματήσει. Αυτοί ήθελαν να επικρατήσει το κακό στην Ευρώπη! Έβαλαν στο στόχαστρο την καλόκαρδη κόρη του Κόμη Μάρ. Την απήγαγαν με τη βοήθεια της βασίλισσας μάγισσας που ήταν μητριά της και την φυλάκισαν σε ένα κάστρο το οποίο φύλαγε ο δράκος! Με αυτό τον τρόπο πίστευαν πως θα σταματούσαν τους συντρόφους της.
Αποφάσισαν μάλιστα να στείλουν στο στρατόπεδο των καλών το φίδι-βασιλιά για να τους κατασκοπεύσει και να μάθει τα σχέδιά τους. Αυτός πήρε ανθρώπινη μορφή, αφού ήταν στην ξηρά και πήγε στους καλούς για να πάρει πληροφορίες. Εκείνοι δεν ήξεραν ότι μπορούσε να μεταμορφωθεί. Παρουσιάστηκε σαν ένας απλός οδοιπόρος που είχε χάσει τον δρόμο του και ζήτησε τη βοήθειά τους. Αρχικά τον πίστεψαν και τον άφησαν να μείνει μαζί τους. Ο Κνός όμως κατάλαβε ότι έλεγε ψέματα και ένα βράδυ τον παρακολούθησε και τον είδε να μπαίνει στην θάλασσα και να μεταμορφώνεται σε φίδι. Αμέσως έτρεξε και το είπε στους συντρόφους του. Περίμεναν να επιστρέψει και τότε ο Κράκ τον έπιασε από τον λαιμό και η γιαγιά τον έκλεισε σε ένα κελί για να τον αναγκάσει να ομολογήσει. Εκείνος αντιστάθηκε και αρνήθηκε να τους πει κάτι για τους κακούς. Τότε η πριγκίπισσα μεταμορφώθηκε σε περιστέρι και άρχισε να τον τσιμπάει πάρα πολύ δυνατά για να τους πει πως μπορούν να νικήσουν τον δράκο και να πάρουν πίσω την κόρη του Κόμη Μαρ.
Το φίδι-βασιλιάς τους είπε ότι ο δράκος κοιμάται σπάνια ,μόνο μία βραδιά κάθε μήνα ,αλλά όταν κοιμάται δεν ξυπνάει με τίποτα για μια ολόκληρη μέρα και μια ολόκληρη νύχτα.Τότε μπορούν να πάνε να την πάρουν. Τους αποκάλυψε ακόμη ότι η βραδιά που θα κοιμόταν ο δράκος ήταν η επόμενη. Έτσι την επόμενη μέρα οι ήρωες του καλού ξεκίνησαν να πάρουν πίσω την πριγκίπισσα. Όμως οι κακοί τους περίμεναν . Έγινε μια φοβερή μάχη και κατά την διάρκειά της η κακιά βασίλισσα μάγισσα , επειδή ήξερε ότι ο Παστάρης ήταν έξυπνος και γενναίος και θα τον χρειαζόταν για να νικήσει, του έβαλε ένα μαγικό βραχιόλι στο χέρι και ο Παστάρης άλλαξε εντελώς. Πήγε με το μέρος των κακών και επειδή οι καλοί κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να τον νικήσουν με τίποτα, έτρεξαν και πήγαν πίσω να σκεφτούν πως θα τον πάρουν πίσω και αυτόν και την κόρη του Κόμη Μαρ. Κατάλαβαν ότι όσο φορούσε το βραχιόλι ο Παστάρης θα ανήκε στους κακούς και έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να του το βγάλουν. Έστησαν λοιπόν ενέδρα στον Παστάρη. Τον αιχμαλώτισαν και η γιαγιά έκανε ένα ξόρκι και τον υπνώτισε για να του πάρει το βραχιόλι . Δυστυχώς ήταν σφραγισμένο και το κλειδί το είχαν οι κακοί. Έπρεπε τώρα να πάρουν το κλειδί.
Έτσι πήγαν στο κάστρο των κακών και προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο για να μπούν μέσα. Τελικά ο Κνός μπήκε μπροστά και έσπασε τα τείχη και έτσι μπήκαν μέσα. Περικύκλωσαν τους κακούς και τους έδεσαν με μια χοντρή αλυσίδα. Προσπάθησαν να τους κάνουν να ομολογήσουν που είναι το κλειδί. Αλλά εκείνοι δεν τους είπαν τίποτα. Στο μεταξύ η κόρη του Κόμη Μαρ ακούγοντας τους φίλους της να πλησιάζουν μεταμορφώθηκε σε περιστέρι και όταν οι φρουροί πήγαν να την σκοτώσουν εκείνη μεταμορφώθηκε σε περιστέρι και πέταξε μέσα από το μπουντρούμι. Πήγε στους συντρόφους της και εκείνοι της είπαν τα δυσάρεστα νέα για τον Παστάρη. Μετά της ζήτησαν να ψάξει να βρει το κλειδί που οι κακοί είχαν κρύψει κάπου μέσα στο κάστρο. Ύστερα από λίγα λεπτά εκείνη επέστρεψε με το κλειδί στο ράμφος της.
Ο Παστάρης απαλλάχθηκε από το μαγικό βραχιόλι και έγινε και πάλι καλός. Φυλάκισε τους κακούς στο κάστρο και έδεσε με βαριές αλυσίδες τον δράκο πριν εκείνος ξυπνήσει. Μετά όλοι μαζί γιόρταζαν τη νίκη τους : ο Κόμης Μάρ και η κόρη του, ο Κνός, η γιαγιά, η πριγκίπισσα που μεταμορφωνόταν σε περιστέρι,ο Κρακ και ο Παστάρης! Τώρα πια ήταν ελεύθεροι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη και να πολεμήσουν σε όλες τις χώρες για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της αρετής και της ειρήνης!
Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!!!!!.
http://www.teachers4europe.gr/images/documents/1866/MRoussouT4E_2016.pdf
ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2015-2016
Ονοματεπώνυμο: Γιαννικόπουλος Ιωάννης
Τίτλος Εργασίας: Η Πολιτιστική κληρονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αξιοθέατα και μνημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχολείο του πραγματοποιήθηκε η εργασία: 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας
Σύνολο μαθητών που συμμετείχαν στην εργασία: 17
Εκπαιδευτική Περιφέρεια που πραγματοποιήθηκε η δράση: Δυτικής Ελλάδας
Όνομα Επιβλέποντα Πρεσβευτή: Τσογλής Κωνσταντίνος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (abstract) (μέχρι 200 λέξεις)
Στα πλαίσια του προγράμματος «Teachers 4 Europe» υλοποιήθηκε project με τίτλο " Η Πολιτιστική κληρονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αξιοθέατα και μνημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Στόχος του project ήταν οι μαθητές να ανακαλύψουν αξιοθέατα και μνημεία που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, να συνειδητοποιήσουν την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε χώρας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα αξιοθέατα και μνημεία που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δεχτούν τις αισθητικές επιδράσεις τους. Εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά πραγματοποιώντας διάφορες δραστηριότητες. Δημιούργησαν κατασκευές, βρήκαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, επισκέφτηκαν σχετικούς ιστότοπους και παρουσίασαν τις πληροφορίες που βρήκαν. Τέλος στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις σε αξιοθέατα και μνημεία της Ελλάδας. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαδικασία ήταν καθοδηγητικός και υποστηρικτικός. Το σχέδιο εργασίας αναπτύχθηκε ικανοποιητικά και εκπληρώθηκαν σταδιακά οι σκοποί και οι στόχοι που ετέθησαν.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΔΡΑΣΗΣ
(περίπου 2 σελίδες στην περίπτωση που η περιγραφή γίνει εκ των υστέρων, αλλιώς η ίδια η εργασία ως έχει)
Εισαγωγή
Πολιτιστική Κληρονομιά ("εθνική κληρονομιά" ή απλά κληρονομιά) είναι το κληροδότημα από φυσικά αντικείμενα (πολιτιστική ιδιοκτησία-περιουσία) και από άυλα χαρακτηριστικά μιας ομάδας ή κοινωνίας, τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές και διατηρούνται στο παρόν ενώ παράλληλα παραχωρούνται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση) και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και βιοποικιλότητα. Η σκόπιμη ενέργεια της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το παρόν για το μέλλον, είναι γνωστή ως Διατήρηση (Preservation)(American English) ή συντήρηση Conservation (British English), αν και αυτοί οι όροι μπορεί να έχουν πιο συγκεκριμένο ή τεχνικό (technical) νόημα στα ίδια γενικά πλαίσια μιας άλλης διαλέκτου. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη, γεγονός το οποίο φορτίζει τον σύγχρονο πολιτισμό με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξής της. Μικρότερα αντικείμενα όπως έργα τέχνης και άλλα πολιτιστικά αριστουργήματα συλλέγονται από Μουσεία και γκαλερί. Στα πλαίσια αυτής της διαφύλαξης του πολιτιστικού αποθέματος, έγιναν επιτυχείς προσπάθειες για τη διατήρηση της «μελλοντικής κληρονομιάς» πολλών εθνών. Λαϊκοί οργανισμοί και πολιτικές ομάδες,όπως το διεθνές κόμμα της UNESCO απέκτησαν με επιτυχία την απαραίτητη στήριξη το εν λόγω έργο. (https://el.wikipedia.org/wiki/Πολιτιστική_Κληρονομιά)
Η αποστολή της UNESCO είναι να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν τη Συνθήκη του 1972 για να εξασφαλίσουν την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους αλλά και να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου που θα αναφέρουν σε τακτική βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς στην επικράτειά τους. Επίσης, η UNESCO βοηθά τα κράτη να προστατεύσουν τους χώρους αυτούς παρέχοντας τεχνική βοήθεια, επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και έκτακτη οικονομική βοήθεια σε χώρους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της.
Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο δημιουργήθηκε το 1992, είναι το κέντρο παρακολούθησης και ο συντονιστής της UNESCO για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Παγκόσμια Κληρονομιά. Για τη διασφάλιση του συνεχούς συντονισμού των θεμάτων που άπτονται της Συμβάσεως, το Κέντρο οργανώνει ετήσιες συνεδριάσεις της Επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά, έχει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη – μέλη ως προς την υποβολή υποψηφιοτήτων για εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συντονίζει την διεθνή βοήθεια που δίδεται από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατ’ αίτηση των ενδιαφερομένων και συντονίζει τόσο τις αναφορές για τη κατάσταση των μνημείων όσο και την άμεση δράση που απαιτείται στην περίπτωση των μνημείων που απειλούνται. Το Κέντρο επίσης, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια τεχνικής εκπαίδευσης, ενημερώνει τη βάση δεδομένων του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δημιουργεί εκπαιδευτικά εργαλεία προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι νέοι την ανάγκη για την προστασία της κληρονομιάς και τέλος, ενημερώνει διαρκώς την κοινή γνώμη για τα θέματα σχετικά με την Παγκόσμια Κληρονομιά. (http://www.unesco-hellas.gr).
Μεθοδολογία
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το project. Ως μέθοδο project εννοούμε «μία μορφή διδακτικής διαδικασίας που έχει ως αφετηρία κάποιους προβληματισμούς μεμονωμένων ατόμων ή του συνόλου της διδακτικής ομάδας. Ο σχεδιασμός του μαθήματος γίνεται με ευθύνη της ομάδας και στοχεύει κυρίως στην ολοκλήρωση κάποιου έργου που οδηγεί στη λύση ενός προβλήματος, που τις περισσότερες φορές έχει τη μορφή κάποιας κατασκευής» (Χρυσαφίδης, 1998). Επομένως, η μέθοδος project είναι μία εκπαιδευτική διαδικασία που οδηγεί στη μόρφωση μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας μάθησης. Είναι ένας τρόπος ομαδικής διδασκαλίας στην οποία συμμετέχουν αποφασιστικά όλοι και η ίδια η διδασκαλία διαμορφώνεται και διεξάγεται από όλους όσοι συμμετέχουν (Frey, 1998). Η μέθοδος project επιχειρεί «να ανατρέψει αντιλήψεις που έχουν σχέση με τον ρόλο του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία, τη σημασία της καθημερινότητας στη σχολική ζωή, τη διεπιστημονική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και γενικότερα τη σύνδεση της σχολικής δράσης, σε όλες τις εκφάνσεις της, με την καθημερινή πραγματικότητα ως μια προσπάθεια αυτονόμησης και αυτοδιάθεσης του ατόμου και της ομάδας» (Helm, J. H., Katz, L.). Επομένως, τα projects «στηρίζονται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών για μάθηση, διερεύνηση και δράση και παρέχουν απόλυτη ελευθερία στους μαθητές στην επιλογή θέματος, μέσων, διαδικασιών και τρόπων έκφρασης και παρουσίασης του προϊόντος της συλλογικής εργασίας τους» (Ματσαγγούρας, 1998).Στα πλαίσια της παρούσας δράσης, επιχειρήθηκε η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης.
Σκοπός- στόχοι
Σκοπός
Να γνωρίσουν καλύτερα τα κράτη, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ευρώπης και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα των λαών της.
Διδακτικοί στόχοι
Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:
• να γνωρίσουν τα κυριότερα αξιοθέατα και μνημεία της Ευρώπης.
• να αναγνωρίζουν στο χάρτη που βρίσκονται τα κυριότερα μνημεία και αξιοθέατα της Ευρώπης.
• να αντιλαμβάνονται την ανάγκη της συνεργασίας των λαών.
• να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στη συνύπαρξη με τους άλλους λαούς.
Ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών:
• να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης.
• να προσεγγίσουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης.
• να εξασκηθούν σε δεξιότητες που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα (όπως παρατήρηση, επιλογή και καταγραφή χρήσιμων πληροφοριών, σύγκριση και ερμηνεία, εμβάθυνση και διερεύνηση..)
Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία:
• να εξοικειωθούν με το ενεργητικό και διερευνητικό μοντέλο μάθησης.
• να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης.
• να προσεγγίσουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης.
• να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και ομαδικότητας
• να συζητούν ενδο-ομαδικά και στο σύνολο της τάξης, να δικαιολογούν τις απόψεις τους, να αντιπαραβάλλουν
τις θέσεις τους με αυτές των συμμαθητών τους και αποδέχονται ή να απορρίπτουν προτάσεις.
• μέσω της συμμετοχής του κάθε μαθητή σε μία ομάδα, να αναγνωριστούν οι ικανότητές του από τα υπόλοιπα
μέλη και να βιώσει την αίσθηση της ατομικής επιτυχίας μέσα από την προσφορά σε ένα σύνολο.
• να ευαισθητοποιηθούν για την ύπαρξη κοινών παγκόσμιων προβλημάτων και να υιοθετήσουν θετικές στάσεις
ως προς τη συμμετοχική επίλυσή τους.
Δραστηριότητες
Αρχικά αναφερθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με καταιγισμό ιδεών οι μαθητές ανέφεραν τι γνωρίζουν γι αυτή. Στη συνέχεια ανατρέξαμε στα σχετικά κεφάλαια των μαθημάτων της Κ.Π.Α και της Γεωγραφίας που σχετίζονται με την ΕΕ και αντλήσαμε πληροφορίες. Μετά, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να ακολουθούν μια ίδια ενιαία, σταθερή γραμμή σε όλα τα θέματα και σχετικά με το υπό μελέτη θέμα να επιδιώκει να διαφυλάξει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να την κάνει προσβάσιμη σε όλους.
Παρακολούθηση από το διαδίκτυο (youtube) βίντεο σχετικά με τις χώρες της Ε.Ε, τα κυριότερα μνημεία και τα αξιοθέατά τους. Ταυτόχρονα μέσα από το πρόγραμμα Google maps & earth κατανόησαν και τη θέση της κάθε χώρας στην Ευρώπη.
Αναζήτηση πληροφοριών για τα μνημεία και τα κυριότερα αξιοθέατα των χωρών της Ε.Ε . Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν μέσα από εγκυκλοπαίδειες, βιβλία και το διαδίκτυο πληροφορίες για τις χώρες. Γνώρισαν την πρωτεύουσα της κάθε χώρας, τα σύνορα, το νόμισμα, τη γλώσσα, τη σημαία της αλλά και τις μεγαλύτερες πόλεις των χωρών αυτών, τα μνημεία και τα κυριότερα αξιοθέατα. Έτσι πληροφορήθηκαν ότι κάθε χώρα κουβαλάει τη δική της ιστορία, το δικό της πολιτισμό και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ζωγραφική των κυριότερων μνημείων και αξιοθέατων των χωρών της ΕΕ»
Κατασκευές μνημείων από τις χώρες της ΕΕ. Τα παιδιά έκαναν κατασκευές με ορισμένα αξιοθέατα και εκθέματα από τις χώρες της Ε.Ε. Κατασκεύασαν τον πύργο του Άιφελ και το Μπιγκ Μπεν.
Κατασκευή κολλάζ με σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατασκευή χάρτη της Ευρώπης και σημαίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επίσκεψη στον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς και στον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία.
Οι μαθητές συζήτησαν μεταξύ τους και πρότειναν τρόπους προστασίας των μνημείων από περιβαλλοντικά προβλήματα.
Τέλος ετοιμάζεται ένα έντυπο με αξιοθέατα και μνημεία της Ευρωπαϊκής ένωσης το οποίο θα διαμοιραστεί στους μαθητές των άλλων τάξεων και θα τους ενημερώσει για το όμορφο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε κατά την φετινή σχολική χρονιά .
.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του project πραγματοποιείται ένα διάλειμμα ενημέρωσης, το οποίο έχει σκοπό να ανταλλάξουν οι μαθητές μεταξύ τους πληροφορίες που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις της πορείας της εργασίας τους, να ετοιμάσουν τις σημειώσεις τους, να προγραμματίσουν την επόμενη φάση και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα. Κάθε ομάδα ετοιμάζει μετά από τρία τρίωρα μία έκθεση με το τι έχει πετύχει, καθώς και τι έχει προγραμματίσει να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο διορθώνονται όποια λάθη προκύπτουν και εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας.
Συμπεράσματα-Αξιολόγηση-Επέκταση
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές ενημερώθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση , την ιστορία, τους σκοπούς της, τα θεσμικά της όργανα και την αρμοδιότητά τους. Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε κύλησε αβίαστα και τα παιδιά το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε θέματα Γεωγραφίας , Ιστορίας , Πολιτισμού , Πληροφορικής, τις γνώσεις τους για τις χώρες της Ε.Ε. και γνώρισαν τον πολιτισμό καθεμιάς χώρας. Κατάφεραν να συνεργάζονται, να σέβονται τη γνώμη του άλλου και να δουλεύουν ομαδικά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος έδειξαν να έχουν κίνητρο και διάθεση για συμμετοχή. Ήταν ενθουσιώδεις με όλες τις δραστηριότητες και βρήκαν το θέμα πολύ ενδιαφέρον. Ήρθαν σε επαφή με αξιοθέατα και μνημεία των χωρών της Ε.Ε, αλλά γνώρισαν και νέους πολιτισμούς κατά την επαφή τους με αυτές τις χώρες (αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ρωμαϊκό πολιτισμό, περίοδος ανακαλύψεων, αναγέννηση κ.ά.). Συζήτησαν, βρήκαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς των χωρών και την εξέλιξη της ιστορίας εξασκώντας την κριτική τους σκέψη. Έγιναν πιο έμπειροι σε σχέση με τις δυνατότητες που τους προσφέρει το διαδίκτυο και ήταν πολύ αποτελεσματικοί στην αναζήτηση πληροφοριών και εικόνων. Όλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος έθεσαν τα πρώτα ερεθίσματα για να κατανοήσουν οι μαθητές τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και ομαδικότητας για να υπάρξουν ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του σεναρίου έγινε διαμορφωτική αξιολόγηση με τη συλλογή ατομικών και συλλογικών εργασιών των παιδιών και συζήτηση και αναστοχασμό πάνω σ΄αυτές με στόχο την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση αφορά:
1.Τη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των αρχικών στόχων.
2.Τον βαθμό ικανοποίησης των προσδοκιών και των αναγκών των μαθητών.
3.Την αποτίμηση της όλης διαδικασίας και την αναθεώρηση τυχόν λαθών, προβλημάτων ή ελλείψεων.
4.Την ανταλλαγή συναισθημάτων, απόψεων και προτάσεων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος (αναστοχασμός).
Συνολικά η όλη εμπειρία υπήρξε πάρα πολύ ικανοποιητική. Μας δώθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε διαφορετικά από τον παραδοσιακό τρόπο εμπλέκοντας και άλλες γνωστικές περιοχές και να εξερευνήσουμε και άλλες δεξιότητες των παιδιών που παραδοσιακά δεν έχουν αρκετό χώρο έκφρασης.
Το σχέδιο εργασίας αναπτύχθηκε ικανοποιητικά, εκπληρώθηκαν σταδιακά οι σκοποί και οι στόχοι που ετέθησαν. Οι μαθητές με τις παραπάνω δραστηριότητες, γίνονται μικροί ερευνητές, γνώρισαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ΕΕ και με ευχάριστο τρόπο ανακάλυψαν πόση ομορφιά κρύβεται σε όλα αυτά. Η γνωριμία των αξιοθέατων και μνημείων μνημείων της Ε.Ε. αποτελεί έναυσμα για μια περαιτέρω μελέτη και άλλων μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βιβλιογραφία
Frey, K. (1998). Η «Μέθοδος Project», Μια μορφή συλλογικής εργασίας στο σχολείο ως θεωρία και πράξη. (Μτφρ Κ. Μάλλιου). Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αφών Κυριακίδη.
Helm, J. H., Katz, L. (2002). Μέθοδος Project και προσχολική εκπαίδευση: μικροί ερευνητές, (Επιστημονική Επιμέλεια – Εισαγωγή: Κ. Χρυσαφίδης, Ε. Κουτσουβάνου, Μτφρ. Α. Βεργιοπούλου). Αθήνα: Μεταίχμιο.
Κρίβας, Σ. (2003). Παιδαγωγική Επιστήμη: Βασική Θεματική. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg – Παιδαγωγική Σειρά.
Ματσαγγούρας, Η. (1998). Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία, Για το καθημερινό μάθημα και τις συνθετικές εργασίες. (2η έκδοση). Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρης.
Χρυσαφίδης, Κ. (1998). Βιωματική – Επικοινωνιακή Διδασκαλία (Η Εισαγωγή της μεθόδου Project στο σχολείο. Αθήνα: Gutenberg.
Ιστοσελίδες
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9A%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%AC
http://www.unesco-hellas.gr/gr/3_5_1.htm
Εικονικές περιηγήσεις - Ντοκιμαντέρ
1. Εικονική περιήγηση στην Επίδαυρο: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z8c7jgxrMUw
2. Ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής τηλεόρασης για τους Δελφούς: https://www.youtube.com/watch?v=bR0L9v3_K7k
3. Εικονική περιήγηση στο Λονδίνο: http://blogs.sch.gr/dkakou/2015/01/11/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF/
4. Εικονική περιήγηση στον Πύργο του Άιφελ: http://www.google.com/culturalinstitute/collection/tour-eiffel?museumview&projectId=historic-moments
5. Εικονική περιήγηση στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι: http://gr.depositphotos.com/39783773/stock-video-arc-de-triomphe-paris.html
6. Εικονική περιήγηση στο Λούβρο: http://www.louvre.fr/
7. Εικονική περιήγηση στο Κολοσσαίο της Ρώμης: https://www.youtube.com/watch?v=lh-GKtaAD6E
8. Εικονική περιήγηση στη Ρώμη: https://www.youtube.com/watch?v=gBFbAlqLtLs
9. Εικονική περιήγηση στο Βατικανό: http://vatican.arounder.com/
10. Εικονική περιήγηση στο Μπελέμ στην Πορτογαλία: https://www.tripadvisor.com.gr/LocationPhotoDirectLink-g189158-d524074-i17292511-Torre_de_Belem-Lisbon_Lisbon_District_Central_Portugal.html
11. Εικονική περιήγηση στο ανσασέρ του Santa Justa: http://gr.depositphotos.com/70732747/stock-video-historic-elevator-santa-justa-lift.html
12. Εικονική περιήγηση στο νησί των Μουσείων στο Βερολίνο: https://www.youtube.com/watch?v=sTKIqpmDKw8
13. Εικονική περιήγηση στο Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν: https://www.youtube.com/watch?v=3C0sAKsATCk
14. Εικονική περιήγηση στους βράχους του Μόχερ στην Ιρλανδία: https://www.youtube.com/watch?v=W-AHWK8pcvs
15. Εικονική περιήγηση στο μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ: http://amsterdam.arounder.com/en/museums/van-gogh-museum.
16. Αξιοθέατα του Άμστερνταμ: https://www.youtube.com/watch?v=prJKrFx7EvQ
17. Εικονική περιήγηση στο παλάτι της Βουλής στην Ρουμανία: https://www.youtube.com/watch?v=hQsKchd-3E4
Το project με τίτλο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ υλοποιήθηκε από τα παιδιά του ΣΤ2 στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας και της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής.
Σκοπός ήταν αφενός η προσέγγιση θεμάτων που αφορούν την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τα Δικαιώματα του Παιδιού και ειδικότερα τα Δικαιώματα του Παιδιού Πρόσφυγα.
Με δεδομένη τη συγκυρία του προσφυγικού ζητήματος, η προσπάθεια ενίσχυσης αξιών της Ευρώπης, όπως της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισότητας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις με την ενεργητική και βιωματική συμμετοχή των μαθητών/τριών της τάξης.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά επισκέφτηκαν ιστοσελίδες (Συνήγορος του παιδιού, Unicef, Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ε.Ε.), παρακολούθησαν βίντεο, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, έκαναν δραματοποιήσεις, ζωγράφισαν, διατύπωσαν τις ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα τους, αποτύπωσαν τις εργασίες τους και με ψηφιακά εργαλεία και πρότειναν τρόπους δράσης (συγγραφή γράμματος προς ευρωβουλευτές). Επιπλέον η καταιγιστική, ως προς το θέμα, επικαιρότητα τροφοδοτούσε διαρκώς το πρόγραμμα με ερωτήματα, σκέψεις και απόψεις.
Να σημειωθεί ότι το σχολείο βραβεύτηκε για τις δράσεις που αφορούσαν το προσφυγικό (κατατέθηκε φάκελος για το σύνολο των δράσεων που υλοποίησα, μεταξύ των οποίων και τις δράσεις του Teachers4Europe).
Εισαγωγή
Πολιτιστική Κληρονομιά ("εθνική κληρονομιά" ή απλά κληρονομιά) είναι το κληροδότημα από φυσικά αντικείμενα (πολιτιστική ιδιοκτησία-περιουσία) και από άυλα χαρακτηριστικά μιας ομάδας ή κοινωνίας, τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές και διατηρούνται στο παρόν ενώ παράλληλα παραχωρούνται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση) και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και βιοποικιλότητα. Η σκόπιμη ενέργεια της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το παρόν για το μέλλον, είναι γνωστή ως Διατήρηση (Preservation)(American English) ή συντήρηση Conservation (British English), αν και αυτοί οι όροι μπορεί να έχουν πιο συγκεκριμένο ή τεχνικό (technical) νόημα στα ίδια γενικά πλαίσια μιας άλλης διαλέκτου. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη, γεγονός το οποίο φορτίζει τον σύγχρονο πολιτισμό με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξής της. Μικρότερα αντικείμενα όπως έργα τέχνης και άλλα πολιτιστικά αριστουργήματα συλλέγονται από Μουσεία και γκαλερί. Στα πλαίσια αυτής της διαφύλαξης του πολιτιστικού αποθέματος, έγιναν επιτυχείς προσπάθειες για τη διατήρηση της «μελλοντικής κληρονομιάς» πολλών εθνών. Λαϊκοί οργανισμοί και πολιτικές ομάδες,όπως το διεθνές κόμμα της UNESCO απέκτησαν με επιτυχία την απαραίτητη στήριξη το εν λόγω έργο. (https://el.wikipedia.org/wiki/Πολιτιστική_Κληρονομιά)
Η αποστολή της UNESCO είναι να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν τη Συνθήκη του 1972 για να εξασφαλίσουν την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους αλλά και να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου που θα αναφέρουν σε τακτική βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς στην επικράτειά τους. Επίσης, η UNESCO βοηθά τα κράτη να προστατεύσουν τους χώρους αυτούς παρέχοντας τεχνική βοήθεια, επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και έκτακτη οικονομική βοήθεια σε χώρους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της.
Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο δημιουργήθηκε το 1992, είναι το κέντρο παρακολούθησης και ο συντονιστής της UNESCO για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Παγκόσμια Κληρονομιά. Για τη διασφάλιση του συνεχούς συντονισμού των θεμάτων που άπτονται της Συμβάσεως, το Κέντρο οργανώνει ετήσιες συνεδριάσεις της Επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά, έχει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη – μέλη ως προς την υποβολή υποψηφιοτήτων για εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συντονίζει την διεθνή βοήθεια που δίδεται από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατ’ αίτηση των ενδιαφερομένων και συντονίζει τόσο τις αναφορές για τη κατάσταση των μνημείων όσο και την άμεση δράση που απαιτείται στην περίπτωση των μνημείων που απειλούνται. Το Κέντρο επίσης, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια τεχνικής εκπαίδευσης, ενημερώνει τη βάση δεδομένων του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δημιουργεί εκπαιδευτικά εργαλεία προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι νέοι την ανάγκη για την προστασία της κληρονομιάς και τέλος, ενημερώνει διαρκώς την κοινή γνώμη για τα θέματα σχετικά με την Παγκόσμια Κληρονομιά. (http://www.unesco-hellas.gr).
Μεθοδολογία
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το project. Ως μέθοδο project εννοούμε «μία μορφή διδακτικής διαδικασίας που έχει ως αφετηρία κάποιους προβληματισμούς μεμονωμένων ατόμων ή του συνόλου της διδακτικής ομάδας. Ο σχεδιασμός του μαθήματος γίνεται με ευθύνη της ομάδας και στοχεύει κυρίως στην ολοκλήρωση κάποιου έργου που οδηγεί στη λύση ενός προβλήματος, που τις περισσότερες φορές έχει τη μορφή κάποιας κατασκευής» (Χρυσαφίδης, 1998). Επομένως, η μέθοδος project είναι μία εκπαιδευτική διαδικασία που οδηγεί στη μόρφωση μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας μάθησης. Είναι ένας τρόπος ομαδικής διδασκαλίας στην οποία συμμετέχουν αποφασιστικά όλοι και η ίδια η διδασκαλία διαμορφώνεται και διεξάγεται από όλους όσοι συμμετέχουν (Frey, 1998). Η μέθοδος project επιχειρεί «να ανατρέψει αντιλήψεις που έχουν σχέση με τον ρόλο του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία, τη σημασία της καθημερινότητας στη σχολική ζωή, τη διεπιστημονική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και γενικότερα τη σύνδεση της σχολικής δράσης, σε όλες τις εκφάνσεις της, με την καθημερινή πραγματικότητα ως μια προσπάθεια αυτονόμησης και αυτοδιάθεσης του ατόμου και της ομάδας» (Helm, J. H., Katz, L.). Επομένως, τα projects «στηρίζονται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών για μάθηση, διερεύνηση και δράση και παρέχουν απόλυτη ελευθερία στους μαθητές στην επιλογή θέματος, μέσων, διαδικασιών και τρόπων έκφρασης και παρουσίασης του προϊόντος της συλλογικής εργασίας τους» (Ματσαγγούρας, 1998).Στα πλαίσια της παρούσας δράσης, επιχειρήθηκε η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης.
Σκοπός- στόχοι
Σκοπός
Να γνωρίσουν καλύτερα τα κράτη, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ευρώπης και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα των λαών της.
Διδακτικοί στόχοι
Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:
• να γνωρίσουν τα κυριότερα αξιοθέατα και μνημεία της Ευρώπης.
• να αναγνωρίζουν στο χάρτη που βρίσκονται τα κυριότερα μνημεία και αξιοθέατα της Ευρώπης.
• να αντιλαμβάνονται την ανάγκη της συνεργασίας των λαών.
• να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στη συνύπαρξη με τους άλλους λαούς.
Ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών:
• να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης.
• να προσεγγίσουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης.
• να εξασκηθούν σε δεξιότητες που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα (όπως παρατήρηση, επιλογή και καταγραφή χρήσιμων πληροφοριών, σύγκριση και ερμηνεία, εμβάθυνση και διερεύνηση..)
Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία:
• να εξοικειωθούν με το ενεργητικό και διερευνητικό μοντέλο μάθησης.
• να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης.
• να προσεγγίσουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης.
• να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και ομαδικότητας
• να συζητούν ενδο-ομαδικά και στο σύνολο της τάξης, να δικαιολογούν τις απόψεις τους, να αντιπαραβάλλουν
τις θέσεις τους με αυτές των συμμαθητών τους και αποδέχονται ή να απορρίπτουν προτάσεις.
• μέσω της συμμετοχής του κάθε μαθητή σε μία ομάδα, να αναγνωριστούν οι ικανότητές του από τα υπόλοιπα
μέλη και να βιώσει την αίσθηση της ατομικής επιτυχίας μέσα από την προσφορά σε ένα σύνολο.
• να ευαισθητοποιηθούν για την ύπαρξη κοινών παγκόσμιων προβλημάτων και να υιοθετήσουν θετικές στάσεις
ως προς τη συμμετοχική επίλυσή τους.
Δραστηριότητες
.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του project πραγματοποιείται ένα διάλειμμα ενημέρωσης, το οποίο έχει σκοπό να ανταλλάξουν οι μαθητές μεταξύ τους πληροφορίες που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις της πορείας της εργασίας τους, να ετοιμάσουν τις σημειώσεις τους, να προγραμματίσουν την επόμενη φάση και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα. Κάθε ομάδα ετοιμάζει μετά από τρία τρίωρα μία έκθεση με το τι έχει πετύχει, καθώς και τι έχει προγραμματίσει να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο διορθώνονται όποια λάθη προκύπτουν και εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας.
Συμπεράσματα-Αξιολόγηση-Επέκταση
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές ενημερώθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση , την ιστορία, τους σκοπούς της, τα θεσμικά της όργανα και την αρμοδιότητά τους. Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε κύλησε αβίαστα και τα παιδιά το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε θέματα Γεωγραφίας , Ιστορίας , Πολιτισμού , Πληροφορικής, τις γνώσεις τους για τις χώρες της Ε.Ε. και γνώρισαν τον πολιτισμό καθεμιάς χώρας. Κατάφεραν να συνεργάζονται, να σέβονται τη γνώμη του άλλου και να δουλεύουν ομαδικά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος έδειξαν να έχουν κίνητρο και διάθεση για συμμετοχή. Ήταν ενθουσιώδεις με όλες τις δραστηριότητες και βρήκαν το θέμα πολύ ενδιαφέρον. Ήρθαν σε επαφή με αξιοθέατα και μνημεία των χωρών της Ε.Ε, αλλά γνώρισαν και νέους πολιτισμούς κατά την επαφή τους με αυτές τις χώρες (αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ρωμαϊκό πολιτισμό, περίοδος ανακαλύψεων, αναγέννηση κ.ά.). Συζήτησαν, βρήκαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς των χωρών και την εξέλιξη της ιστορίας εξασκώντας την κριτική τους σκέψη. Έγιναν πιο έμπειροι σε σχέση με τις δυνατότητες που τους προσφέρει το διαδίκτυο και ήταν πολύ αποτελεσματικοί στην αναζήτηση πληροφοριών και εικόνων. Όλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος έθεσαν τα πρώτα ερεθίσματα για να κατανοήσουν οι μαθητές τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και ομαδικότητας για να υπάρξουν ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του σεναρίου έγινε διαμορφωτική αξιολόγηση με τη συλλογή ατομικών και συλλογικών εργασιών των παιδιών και συζήτηση και αναστοχασμό πάνω σ΄αυτές με στόχο την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση αφορά:
1.Τη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των αρχικών στόχων.
2.Τον βαθμό ικανοποίησης των προσδοκιών και των αναγκών των μαθητών.
3.Την αποτίμηση της όλης διαδικασίας και την αναθεώρηση τυχόν λαθών, προβλημάτων ή ελλείψεων.
4.Την ανταλλαγή συναισθημάτων, απόψεων και προτάσεων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος (αναστοχασμός).
Συνολικά η όλη εμπειρία υπήρξε πάρα πολύ ικανοποιητική. Μας δώθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε διαφορετικά από τον παραδοσιακό τρόπο εμπλέκοντας και άλλες γνωστικές περιοχές και να εξερευνήσουμε και άλλες δεξιότητες των παιδιών που παραδοσιακά δεν έχουν αρκετό χώρο έκφρασης.
Το σχέδιο εργασίας αναπτύχθηκε ικανοποιητικά, εκπληρώθηκαν σταδιακά οι σκοποί και οι στόχοι που ετέθησαν. Οι μαθητές με τις παραπάνω δραστηριότητες, γίνονται μικροί ερευνητές, γνώρισαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ΕΕ και με ευχάριστο τρόπο ανακάλυψαν πόση ομορφιά κρύβεται σε όλα αυτά. Η γνωριμία των αξιοθέατων και μνημείων μνημείων της Ε.Ε. αποτελεί έναυσμα για μια περαιτέρω μελέτη και άλλων μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βιβλιογραφία
https://padlet.com/mithekla/uapvbycubaa2
http://www.utellstory.com/viewstory/view/2f23afb4422f31cc950019a5e12a022b#player
https://issuu.com/thekla/docs/____________________________________84a1d72d4408d6
Σκοπός ήταν αφενός η προσέγγιση θεμάτων που αφορούν την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τα Δικαιώματα του Παιδιού και ειδικότερα τα Δικαιώματα του Παιδιού Πρόσφυγα.
Με δεδομένη τη συγκυρία του προσφυγικού ζητήματος, η προσπάθεια ενίσχυσης αξιών της Ευρώπης, όπως της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισότητας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις με την ενεργητική και βιωματική συμμετοχή των μαθητών/τριών της τάξης.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά επισκέφτηκαν ιστοσελίδες (Συνήγορος του παιδιού, Unicef, Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ε.Ε.), παρακολούθησαν βίντεο, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, έκαναν δραματοποιήσεις, ζωγράφισαν, διατύπωσαν τις ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα τους, αποτύπωσαν τις εργασίες τους και με ψηφιακά εργαλεία και πρότειναν τρόπους δράσης (συγγραφή γράμματος προς ευρωβουλευτές). Επιπλέον η καταιγιστική, ως προς το θέμα, επικαιρότητα τροφοδοτούσε διαρκώς το πρόγραμμα με ερωτήματα, σκέψεις και απόψεις.
Να σημειωθεί ότι το σχολείο βραβεύτηκε για τις δράσεις που αφορούσαν το προσφυγικό (κατατέθηκε φάκελος για το σύνολο των δράσεων που υλοποίησα, μεταξύ των οποίων και τις δράσεις του Teachers4Europe).
Εισαγωγή
Πολιτιστική Κληρονομιά ("εθνική κληρονομιά" ή απλά κληρονομιά) είναι το κληροδότημα από φυσικά αντικείμενα (πολιτιστική ιδιοκτησία-περιουσία) και από άυλα χαρακτηριστικά μιας ομάδας ή κοινωνίας, τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές και διατηρούνται στο παρόν ενώ παράλληλα παραχωρούνται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές. Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση) και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και βιοποικιλότητα. Η σκόπιμη ενέργεια της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το παρόν για το μέλλον, είναι γνωστή ως Διατήρηση (Preservation)(American English) ή συντήρηση Conservation (British English), αν και αυτοί οι όροι μπορεί να έχουν πιο συγκεκριμένο ή τεχνικό (technical) νόημα στα ίδια γενικά πλαίσια μιας άλλης διαλέκτου. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη, γεγονός το οποίο φορτίζει τον σύγχρονο πολιτισμό με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξής της. Μικρότερα αντικείμενα όπως έργα τέχνης και άλλα πολιτιστικά αριστουργήματα συλλέγονται από Μουσεία και γκαλερί. Στα πλαίσια αυτής της διαφύλαξης του πολιτιστικού αποθέματος, έγιναν επιτυχείς προσπάθειες για τη διατήρηση της «μελλοντικής κληρονομιάς» πολλών εθνών. Λαϊκοί οργανισμοί και πολιτικές ομάδες,όπως το διεθνές κόμμα της UNESCO απέκτησαν με επιτυχία την απαραίτητη στήριξη το εν λόγω έργο. (https://el.wikipedia.org/wiki/Πολιτιστική_Κληρονομιά)
Η αποστολή της UNESCO είναι να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν τη Συνθήκη του 1972 για να εξασφαλίσουν την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους αλλά και να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου που θα αναφέρουν σε τακτική βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς στην επικράτειά τους. Επίσης, η UNESCO βοηθά τα κράτη να προστατεύσουν τους χώρους αυτούς παρέχοντας τεχνική βοήθεια, επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και έκτακτη οικονομική βοήθεια σε χώρους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της.
Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο δημιουργήθηκε το 1992, είναι το κέντρο παρακολούθησης και ο συντονιστής της UNESCO για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Παγκόσμια Κληρονομιά. Για τη διασφάλιση του συνεχούς συντονισμού των θεμάτων που άπτονται της Συμβάσεως, το Κέντρο οργανώνει ετήσιες συνεδριάσεις της Επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά, έχει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη – μέλη ως προς την υποβολή υποψηφιοτήτων για εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συντονίζει την διεθνή βοήθεια που δίδεται από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατ’ αίτηση των ενδιαφερομένων και συντονίζει τόσο τις αναφορές για τη κατάσταση των μνημείων όσο και την άμεση δράση που απαιτείται στην περίπτωση των μνημείων που απειλούνται. Το Κέντρο επίσης, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια τεχνικής εκπαίδευσης, ενημερώνει τη βάση δεδομένων του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δημιουργεί εκπαιδευτικά εργαλεία προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι νέοι την ανάγκη για την προστασία της κληρονομιάς και τέλος, ενημερώνει διαρκώς την κοινή γνώμη για τα θέματα σχετικά με την Παγκόσμια Κληρονομιά. (http://www.unesco-hellas.gr).
Μεθοδολογία
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το project. Ως μέθοδο project εννοούμε «μία μορφή διδακτικής διαδικασίας που έχει ως αφετηρία κάποιους προβληματισμούς μεμονωμένων ατόμων ή του συνόλου της διδακτικής ομάδας. Ο σχεδιασμός του μαθήματος γίνεται με ευθύνη της ομάδας και στοχεύει κυρίως στην ολοκλήρωση κάποιου έργου που οδηγεί στη λύση ενός προβλήματος, που τις περισσότερες φορές έχει τη μορφή κάποιας κατασκευής» (Χρυσαφίδης, 1998). Επομένως, η μέθοδος project είναι μία εκπαιδευτική διαδικασία που οδηγεί στη μόρφωση μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας μάθησης. Είναι ένας τρόπος ομαδικής διδασκαλίας στην οποία συμμετέχουν αποφασιστικά όλοι και η ίδια η διδασκαλία διαμορφώνεται και διεξάγεται από όλους όσοι συμμετέχουν (Frey, 1998). Η μέθοδος project επιχειρεί «να ανατρέψει αντιλήψεις που έχουν σχέση με τον ρόλο του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία, τη σημασία της καθημερινότητας στη σχολική ζωή, τη διεπιστημονική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων και γενικότερα τη σύνδεση της σχολικής δράσης, σε όλες τις εκφάνσεις της, με την καθημερινή πραγματικότητα ως μια προσπάθεια αυτονόμησης και αυτοδιάθεσης του ατόμου και της ομάδας» (Helm, J. H., Katz, L.). Επομένως, τα projects «στηρίζονται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών για μάθηση, διερεύνηση και δράση και παρέχουν απόλυτη ελευθερία στους μαθητές στην επιλογή θέματος, μέσων, διαδικασιών και τρόπων έκφρασης και παρουσίασης του προϊόντος της συλλογικής εργασίας τους» (Ματσαγγούρας, 1998).Στα πλαίσια της παρούσας δράσης, επιχειρήθηκε η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης.
Σκοπός- στόχοι
Σκοπός
Να γνωρίσουν καλύτερα τα κράτη, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ευρώπης και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα των λαών της.
Διδακτικοί στόχοι
Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:
• να γνωρίσουν τα κυριότερα αξιοθέατα και μνημεία της Ευρώπης.
• να αναγνωρίζουν στο χάρτη που βρίσκονται τα κυριότερα μνημεία και αξιοθέατα της Ευρώπης.
• να αντιλαμβάνονται την ανάγκη της συνεργασίας των λαών.
• να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στη συνύπαρξη με τους άλλους λαούς.
Ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών:
• να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης.
• να προσεγγίσουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης.
• να εξασκηθούν σε δεξιότητες που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα (όπως παρατήρηση, επιλογή και καταγραφή χρήσιμων πληροφοριών, σύγκριση και ερμηνεία, εμβάθυνση και διερεύνηση..)
Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία:
• να εξοικειωθούν με το ενεργητικό και διερευνητικό μοντέλο μάθησης.
• να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης.
• να προσεγγίσουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης.
• να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και ομαδικότητας
• να συζητούν ενδο-ομαδικά και στο σύνολο της τάξης, να δικαιολογούν τις απόψεις τους, να αντιπαραβάλλουν
τις θέσεις τους με αυτές των συμμαθητών τους και αποδέχονται ή να απορρίπτουν προτάσεις.
• μέσω της συμμετοχής του κάθε μαθητή σε μία ομάδα, να αναγνωριστούν οι ικανότητές του από τα υπόλοιπα
μέλη και να βιώσει την αίσθηση της ατομικής επιτυχίας μέσα από την προσφορά σε ένα σύνολο.
• να ευαισθητοποιηθούν για την ύπαρξη κοινών παγκόσμιων προβλημάτων και να υιοθετήσουν θετικές στάσεις
ως προς τη συμμετοχική επίλυσή τους.
Δραστηριότητες
- Αρχικά αναφερθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με καταιγισμό ιδεών οι μαθητές ανέφεραν τι γνωρίζουν γι αυτή. Στη συνέχεια ανατρέξαμε στα σχετικά κεφάλαια των μαθημάτων της Κ.Π.Α και της Γεωγραφίας που σχετίζονται με την ΕΕ και αντλήσαμε πληροφορίες. Μετά, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να ακολουθούν μια ίδια ενιαία, σταθερή γραμμή σε όλα τα θέματα και σχετικά με το υπό μελέτη θέμα να επιδιώκει να διαφυλάξει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να την κάνει προσβάσιμη σε όλους.
- Παρακολούθηση από το διαδίκτυο (youtube) βίντεο σχετικά με τις χώρες της Ε.Ε, τα κυριότερα μνημεία και τα αξιοθέατά τους. Ταυτόχρονα μέσα από το πρόγραμμα Google maps & earth κατανόησαν και τη θέση της κάθε χώρας στην Ευρώπη.
- Αναζήτηση πληροφοριών για τα μνημεία και τα κυριότερα αξιοθέατα των χωρών της Ε.Ε . Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν μέσα από εγκυκλοπαίδειες, βιβλία και το διαδίκτυο πληροφορίες για τις χώρες. Γνώρισαν την πρωτεύουσα της κάθε χώρας, τα σύνορα, το νόμισμα, τη γλώσσα, τη σημαία της αλλά και τις μεγαλύτερες πόλεις των χωρών αυτών, τα μνημεία και τα κυριότερα αξιοθέατα. Έτσι πληροφορήθηκαν ότι κάθε χώρα κουβαλάει τη δική της ιστορία, το δικό της πολιτισμό και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
- Ζωγραφική των κυριότερων μνημείων και αξιοθέατων των χωρών της ΕΕ»
- Κατασκευές μνημείων από τις χώρες της ΕΕ. Τα παιδιά έκαναν κατασκευές με ορισμένα αξιοθέατα και εκθέματα από τις χώρες της Ε.Ε. Κατασκεύασαν τον πύργο του Άιφελ και το Μπιγκ Μπεν.
- Κατασκευή κολλάζ με σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Κατασκευή χάρτη της Ευρώπης και σημαίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Επίσκεψη στον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς και στον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία.
- Οι μαθητές συζήτησαν μεταξύ τους και πρότειναν τρόπους προστασίας των μνημείων από περιβαλλοντικά προβλήματα.
- Τέλος ετοιμάζεται ένα έντυπο με αξιοθέατα και μνημεία της Ευρωπαϊκής ένωσης το οποίο θα διαμοιραστεί στους μαθητές των άλλων τάξεων και θα τους ενημερώσει για το όμορφο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε κατά την φετινή σχολική χρονιά .
.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του project πραγματοποιείται ένα διάλειμμα ενημέρωσης, το οποίο έχει σκοπό να ανταλλάξουν οι μαθητές μεταξύ τους πληροφορίες που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις της πορείας της εργασίας τους, να ετοιμάσουν τις σημειώσεις τους, να προγραμματίσουν την επόμενη φάση και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα. Κάθε ομάδα ετοιμάζει μετά από τρία τρίωρα μία έκθεση με το τι έχει πετύχει, καθώς και τι έχει προγραμματίσει να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο διορθώνονται όποια λάθη προκύπτουν και εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας.
Συμπεράσματα-Αξιολόγηση-Επέκταση
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές ενημερώθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση , την ιστορία, τους σκοπούς της, τα θεσμικά της όργανα και την αρμοδιότητά τους. Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε κύλησε αβίαστα και τα παιδιά το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε θέματα Γεωγραφίας , Ιστορίας , Πολιτισμού , Πληροφορικής, τις γνώσεις τους για τις χώρες της Ε.Ε. και γνώρισαν τον πολιτισμό καθεμιάς χώρας. Κατάφεραν να συνεργάζονται, να σέβονται τη γνώμη του άλλου και να δουλεύουν ομαδικά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος έδειξαν να έχουν κίνητρο και διάθεση για συμμετοχή. Ήταν ενθουσιώδεις με όλες τις δραστηριότητες και βρήκαν το θέμα πολύ ενδιαφέρον. Ήρθαν σε επαφή με αξιοθέατα και μνημεία των χωρών της Ε.Ε, αλλά γνώρισαν και νέους πολιτισμούς κατά την επαφή τους με αυτές τις χώρες (αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ρωμαϊκό πολιτισμό, περίοδος ανακαλύψεων, αναγέννηση κ.ά.). Συζήτησαν, βρήκαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς των χωρών και την εξέλιξη της ιστορίας εξασκώντας την κριτική τους σκέψη. Έγιναν πιο έμπειροι σε σχέση με τις δυνατότητες που τους προσφέρει το διαδίκτυο και ήταν πολύ αποτελεσματικοί στην αναζήτηση πληροφοριών και εικόνων. Όλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος έθεσαν τα πρώτα ερεθίσματα για να κατανοήσουν οι μαθητές τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και ομαδικότητας για να υπάρξουν ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του σεναρίου έγινε διαμορφωτική αξιολόγηση με τη συλλογή ατομικών και συλλογικών εργασιών των παιδιών και συζήτηση και αναστοχασμό πάνω σ΄αυτές με στόχο την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση αφορά:
1.Τη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των αρχικών στόχων.
2.Τον βαθμό ικανοποίησης των προσδοκιών και των αναγκών των μαθητών.
3.Την αποτίμηση της όλης διαδικασίας και την αναθεώρηση τυχόν λαθών, προβλημάτων ή ελλείψεων.
4.Την ανταλλαγή συναισθημάτων, απόψεων και προτάσεων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος (αναστοχασμός).
Συνολικά η όλη εμπειρία υπήρξε πάρα πολύ ικανοποιητική. Μας δώθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε διαφορετικά από τον παραδοσιακό τρόπο εμπλέκοντας και άλλες γνωστικές περιοχές και να εξερευνήσουμε και άλλες δεξιότητες των παιδιών που παραδοσιακά δεν έχουν αρκετό χώρο έκφρασης.
Το σχέδιο εργασίας αναπτύχθηκε ικανοποιητικά, εκπληρώθηκαν σταδιακά οι σκοποί και οι στόχοι που ετέθησαν. Οι μαθητές με τις παραπάνω δραστηριότητες, γίνονται μικροί ερευνητές, γνώρισαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ΕΕ και με ευχάριστο τρόπο ανακάλυψαν πόση ομορφιά κρύβεται σε όλα αυτά. Η γνωριμία των αξιοθέατων και μνημείων μνημείων της Ε.Ε. αποτελεί έναυσμα για μια περαιτέρω μελέτη και άλλων μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βιβλιογραφία
- Frey, K. (1998). Η «Μέθοδος Project», Μια μορφή συλλογικής εργασίας στο σχολείο ως θεωρία και πράξη. (Μτφρ Κ. Μάλλιου). Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αφών Κυριακίδη.
- Helm, J. H., Katz, L. (2002). Μέθοδος Project και προσχολική εκπαίδευση: μικροί ερευνητές, (Επιστημονική Επιμέλεια – Εισαγωγή: Κ. Χρυσαφίδης, Ε. Κουτσουβάνου, Μτφρ. Α. Βεργιοπούλου). Αθήνα: Μεταίχμιο.
- Κρίβας, Σ. (2003). Παιδαγωγική Επιστήμη: Βασική Θεματική. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg – Παιδαγωγική Σειρά.
- Ματσαγγούρας, Η. (1998). Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία, Για το καθημερινό μάθημα και τις συνθετικές εργασίες. (2η έκδοση). Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρης.
- Χρυσαφίδης, Κ. (1998). Βιωματική – Επικοινωνιακή Διδασκαλία (Η Εισαγωγή της μεθόδου Project στο σχολείο. Αθήνα: Gutenberg.
https://padlet.com/mithekla/uapvbycubaa2
http://www.utellstory.com/viewstory/view/2f23afb4422f31cc950019a5e12a022b#player
https://issuu.com/thekla/docs/____________________________________84a1d72d4408d6
με μια βαλιτσα στο χερι καινουρια ζωη ξεκινω(ζωη απο την αρχη)
Επιλέξαμε, σε συνεργασία με την Ευθυμία Παπαγεωργακοπούλου και την Γεωργία Τσάγκου, την συγκεκριμένη πρακτική προκειμένου οι μαθητές μας να μελετήσουν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στα δικαιώματα των παιδιών, τις υποχρεώσεις τους, τις επιθυμίες τους αλλά και να προβληματιστούν σε σχέση με τις συνθήκες που πολλά παιδιά στις μέρες μας χωρίς να το θέλουν ,καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η μετανάστευση για οικονομικούς λόγους ή η αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος, ειρηνικού περιβάλλοντος διαβίωσης αναγκάζουν πολλούς συνομήλικους τους να αλλάξουν ζωή και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν ζήσει τις δικές τους οδύσσειες εξαιτίας της φυλετικής, θρησκευτικής ή πολιτισμικής τους προέλευσης και εμείς ως ευρωπαίοι πολίτες καλούμαστε να τους ακούσουμε, να τους βοηθήσουμε και κυρίως να τους σεβαστούμε. Η κριτική στάση του σύγχρονου πολίτη είναι εκείνη που θα διασφαλίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του αύριο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι μαθητές μας μέσα από τη δράση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις να συνεργαστούν και να βρεθούν κατά κάποιο τρόπο στη θέση των συνομίληκων τους που δοκιμάζονται.Μετά τον προβληματισμό και τη συζήτηση έδειξαν πιό ικανοί να αντιμετωπίσουν με περισσότερη κατανόηση τους νεοφερμένους συμμαθητές,να τους ενσωματώσουν στο σχολικό μικρόκοσμο και αργότερα στην κοινωνία.Το αίσθημα ξενοφοβίας μειώθηκε και η ανοχή στην διαφορετικότητα αυξήθηκε και κατάλαβαν ότι μέσα από την αποδοχή του ¨άλλου¨ορίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητές μας στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://thomasboulieris.wix.com/lifefromthebeginning
Επιλέξαμε, σε συνεργασία με την Ευθυμία Παπαγεωργακοπούλου και την Γεωργία Τσάγκου, την συγκεκριμένη πρακτική προκειμένου οι μαθητές μας να μελετήσουν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στα δικαιώματα των παιδιών, τις υποχρεώσεις τους, τις επιθυμίες τους αλλά και να προβληματιστούν σε σχέση με τις συνθήκες που πολλά παιδιά στις μέρες μας χωρίς να το θέλουν ,καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η μετανάστευση για οικονομικούς λόγους ή η αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος, ειρηνικού περιβάλλοντος διαβίωσης αναγκάζουν πολλούς συνομήλικους τους να αλλάξουν ζωή και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν ζήσει τις δικές τους οδύσσειες εξαιτίας της φυλετικής, θρησκευτικής ή πολιτισμικής τους προέλευσης και εμείς ως ευρωπαίοι πολίτες καλούμαστε να τους ακούσουμε, να τους βοηθήσουμε και κυρίως να τους σεβαστούμε. Η κριτική στάση του σύγχρονου πολίτη είναι εκείνη που θα διασφαλίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του αύριο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι μαθητές μας μέσα από τη δράση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις να συνεργαστούν και να βρεθούν κατά κάποιο τρόπο στη θέση των συνομίληκων τους που δοκιμάζονται.Μετά τον προβληματισμό και τη συζήτηση έδειξαν πιό ικανοί να αντιμετωπίσουν με περισσότερη κατανόηση τους νεοφερμένους συμμαθητές,να τους ενσωματώσουν στο σχολικό μικρόκοσμο και αργότερα στην κοινωνία.Το αίσθημα ξενοφοβίας μειώθηκε και η ανοχή στην διαφορετικότητα αυξήθηκε και κατάλαβαν ότι μέσα από την αποδοχή του ¨άλλου¨ορίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητές μας στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://thomasboulieris.wix.com/lifefromthebeginning
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ